Tarp šimtmečio mąstytojų – ir nuogybių karalius H. Hefneris? (2)

Ar įsivaizduojate, kaip smarkiai visuomenės gyvenimas gali priklausyti nuo vieno žmogaus. Žurnalas „The New Republic“ sudarė įvairių sričių mąstytojų šimtuką - šie mąstytojai keitė pastarojo šimtmečio žmonių galvoseną ir gyvenimą, jų idėjos smarkiai paveikė visuomenę. Pateikiame šio sąrašo antrąją dalį. Pirmąją dalį skaitykite čia.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:33 PM

11. Seksualinis gyvenimas

Alfredas Kinsey (1894 – 1956)

Pabaigęs biologijos studijas Harvardo universitete ir prisistatantis kaip gumbinių vapsvelių ekspertas, Alfredas Kinsey visą savo dėmesį paskyrė žmogaus seksualinio gyvenimo tyrinėjimams. Jis buvo vienas pirmųjų mokslininkų, sistemingai tyrinėjusių žmogaus seksualumą. Savo bestseleriais tapusioms knygoms „Vyro seksualinis elgesys“ („Sexual Behavior in the Human Male“) ir dar daugiau diskusijų sulaukusiai knygai „Moterų seksualinis elgesys“ („Sexual Behavior in the Human Female“) apklausė daugybę žmonių. „Kinsio skalė“, parodanti seksualinį atsaką nuo išimtinai heteroseksualinio iki visiškai homoseksualinio, pateikė šiuolaikišką idėją, kad seksualinė orientacija nėra vien skirstymas į dvi dalis, tarsi juoda ir balta.

Hugh Hefneris (1926 - )

Savamokslis seksualinio elgesio išlaisvintojas, kurio žurnaluose nuogybės parodomos skoningai. Įrodė, kad moteris tuo pat metu gali būti „gera“ ir vistiek norėti mylėtis. 

Shere Hite (1942 - )

Seksualinės revoliucijos šalininkė, sugriovusi mitus apie moterų orgazmą. 

Anaïs Nin (1903–1977)

Feminizmo ikona, garsi savo dienoraščiais, atskleidusiais intymiausias moters gyvenimo detales. 

Edmundas White'as (1940 - )

Jo žinomiausia knyga – „Homoseksualaus sekso džiaugsmas“ (angl. „The Joy of Gay Sex“) yra tarsi jo įsitikinimų rašytinė išraiška. 

12. Dizainas

Alvaras (1989 – 1976) ir Aino (1894 – 1949) Aalto

Suomių architektas ir dizaineris su savo žmona, dažna jo projektų bendraautore, įnešė didesnį ir patvaresnį indėlį į modernųjį meną negu bet kuris šių sutuoktinių bendraamžis. Alvaro intelektinis projektas apėmė racionalizmo sąvokų plėtrą, įtraukiant tokius aspektus kaip lytėjimas, intuicija ir kūnas. Jo įkurta „Artek“ kompanija siūlo namų apyvokos reikmenis ir baldus, tačiau didžiausias Aalto šeimos pasiekimas, kad šių dizainerių gaminiai matomi visur, - nuo „Apple“ produkcijos iki aukščiausių architektūrinių pastatų visame pasaulyje.

Coco Chanel (1883–1971)

Madingų moteriškų drabužių modeliavimas tarsi feministinis judėjimas už moterų lygias teises su vyrais: jos kurti rūbai buvo iš patogiausių audinių, o kelnės tapo įprastu moterų drabužiu.

Jonathanas Ive'as (1967 - )

 „Apple“ produkcijos kūrėjas, kurio minimalistinis stilius negalėtų būti nepastebėtas. J.Ive'as tapo virtualaus pasaulio „veidu“.

György Kepesas (1906–2001)

Meno teoretikas, sukūręs „Vizija + vertė“ (angl. „Vision + Value“) serijas, novatoriškas dailininkas, filmų, teatro ir grafinio dizaino specialistas.

Paulas Randas (1914–1996)

Legendinis logotipų dizaineris. Gerą vardą padėjo užsitarnauti tokie logotipai kaip „UPS“ ir „ABC“.

13. Gamtosauga

Rachelė Carson (1907 – 1964)

R.Carson prozos darbai ir moksliniai tyrimai sužadino šiuolaikinį aplinkosaugos judėjimą. Jos įsitikinimas, kad žmonija būtų pajėgi sunaikinti planetą, vis dar gyvuoja, nors po jos knygos „Tylusis pavasaris“ („Silent Spring“), kuri šiek tiek privertė atkreipti dėmesį ir į pačią planetą, praėjo daugiau kaip pusė šimto metų. R.Carson agitacijos dėka keletas svarbiausių gamtosaugos laimėjimų Amerikoje, ypač respublikonų valdymo laikotarpiu, išvydo dienos šviesą. Šie gamtosaugos pasikeitimai apėmė tokias naujoves kaip aplinkosaugos institucijos įkūrimą, oro taršos aktą ir nykstančių rūšių aktą.

Wangari Maathi (1940–2011)

Vadovavo prieš miško iškirtimą nukreiptai kampanijai Kenijoje, kuri įrodė, kad gamtosauga yra kur kas daugiau nei turtuolių judėjimas.

Alas Gore'as (1948 - )

Tiek ofise, tie ir viešumoje skelbė signalus apie globalinį atšilimą.

Amory Lovinsas (1947 - )

Įrodė, kad atsinaujinanti energetika gali užtikrinti geresnį gyvenimą.

Johnas Muiras (1838–1914)

Pastebėjo romantizmą Amerikos vakaruose ir stengėsi jį išsaugoti.

14. Medicina

Williamas Osleris (1849 – 1919)

Būdamas vienas iš keturių profesorių, įkūrusių Johno Hopkinso ligoninę, W.Osleris sukūrė primąją rezidencinę programą, turėjusią ruošti būsimus gydytojus. Tuo metu, kai medicinoje netrūko chaoso ir anekdotinių istorijų, W.Osleris pritaikė mokslinių metodų principus ligoms diagnozuoti ir gydyti. Nors visus šiuos savo pasiekimus pritaikė nelaukdamas pripažinimo, gydytojas nesulaukė tinkamo savo profesinių laimėjimų įvertinimo. Jis buvo vienas tų, kurie sėkmingai sujungė mokslą su žmogiškumu. W.Oslerio idėjos yra ypač svarbios šiomis dienomis, kai medicinos mokslas tampa tik algoritminėmis išraiškomis, o pacientai matomi kaip bevardės, sutrikusios fiziologijos būtybės.

Davidas Baltimore‘as (1938 - ) ir Howardas Teminas (1934 – 1994)

Išrado fermentą, kuris leidžia retrovirusui atkartoti savo DNR, o po dešimtmečio tai mokslininkams suteikė galimybę atskleisti AIDS priežastis.

Alexander'as Flemingas (1881 - 1955)

Išrado pirmąjį antibiotiką, kuris žymiai palengvino gydymą. Abrahamas Flexneris (1866 - 1959)

Jo pasisakymai apie medicinos mokyklos pritaikymą buvo pamatas ateities gydytojų mokymams.

Robertas Lefkowitzas (1943 - )

Išrado pirmąjį ląstelės receptorių, dabar naudojamą daugelio vaistų gamyboje.

15. Amerikiečių pilietinės teisės

Martinas Lutheris Kingas Jaunesnysis (1929 – 1968)

Martinas Lutheris Kingas buvo vos 25-erių ir tik kiek daugiau nei metus tarnavęs Deksterio aveniu baptistų bažnyčioje, kai 1955-aisiais tapo Montgomerio autobusų boikoto iniciatoriumi. Savo likusius ir taip trumpo gyvenimo metus jis praleido plėtodamas pilietinių teisių judėjimą nuo Alabamos ir kitų pietuose esančių valstybių iki visos tautos. Jei ne Martinas Lutheris Kingas, kuris per dvylika metų sugebėjo pasiekti daugiau rasių lygybės klausimais Jungtinėse Amerikos Valstijose nei daugelis galėtų tik susapnuoti, tikriausiai tolerancijos atžvilgiu būtume dar labai atsilikę. 

Doloresa Huerta (1930 - ) ir Cesaris Chavezas (1927 – 1993)

Darbo sąjungos ūkininkams steigėjai (angl. The United Farm Workers), Lotynų Amerikos darbininkams suteikę daugiau galios kovoti prieš išnaudojimą. 

Ella Baker (1903–1986)

Studentų Priešsmurtinio komiteto (angl. „The Student Nonviolent Coordinating Committee“) krikštamotė, subūrusi jaunuolius, pasisakančius už piliečių teises ir antikarinius judėjimus. 

W.E.B.Du Bois (1868–1963)

Įnirtingai gynė juodaodžių lygias teises.

Harvey Milkas (1930–1978)

Dar prieš nužudymą aktyvistas ir politikas, pasisakantis už homoseksualų teises, tarsi nuspėjo savo lemtį teigęs, kad „jei kulka perskros mano smegenis, lai ši sunaikina ir visas slaptąsias duris“.

16. Ekonomika

Amartya Senas (1933 - )

Indijos ekonomistas A.Senas yra ilgalaikis neturtingų piliečių rėmėjas. Vadinamas „savo amato sąžine“, ekonomikos teorijas pritaikė realioms gyvenimiškoms problemoms spręsti, daugiausia dėmesio skirdamas įvairiems politiniams sprendimams ir kaip šie paveikia žemesniųjų sluoksnių žmonių gyvenimo sąlygas. A.Seno parama siekiant užtikrinti socialinį aprūpinimą nepriktekliaus paliestiems žmonėms tiesiogiai paveikė vyriausybės sprendimus visame pasaulyje, o jo kova už lygias teises pelnė jam daugybę apdovanojimų, taip pat ir 1998-aisiais gautą Nobelio premiją.

Johnas Maynardas Keynes'as (1883 – 1946)

Jo „Visuotinė teorija“ (angl. „General Theory“) užkirto kelią finansinei panikai ir padėjo pamatus alternatyviam marksizmo kolektyvizmui ir valstybės nesikišimui į privatų verslą. Miltonas Friedmanas (1912 – 2006)

Praėjusio amžiaus nuožmiausias ir įtakingiausias laisvosios rinkos šalininkas.

Friedrichas Hayekas (1899 – 1992)

Austrijos mokyklos žvaigždė, kurio įžvalgos apie kainų kontrolės sistemą buvo įtrauktos į daugybę šios temos tolesnių idėjų.

Gary's Beckeris (1930 – 2014)

Ekonomistas, pritaikęs ekonomines teorijas tokioms temoms kaip gimdymas, nusikalstamumas ir pilietinės teisės, kurios anksčiau šio mokslo buvo atmetamos.

17. Teologija

Karlas Barth'as (1886 – 1968)

Karlas Bartas apvertė daugiau nei du šimtmečius gyvavusį vokiečių teologijos įsitikinimą, kad žmogaus išgyvenimai yra pirmoje vietoje, paversdamas Dievą centrine teologijos figūra. Šis pareiškimas toli nuaidėjo dar ir dėl to, kad iki tol Vokietijos ministras pirmininkas puikavosi aukšta pozicija krikščionių intelektualiniame gyvenime. Savo svarbiausiu darbu – Barmeno deklaracija, ilgametėmis biblinėmis egzegezėmis ir nebaigta „Bažnytine dogmatika“, jis išsikovojo pripažinimą, prilygstantį Kantui ir grąžino pasauliui „Dievo žodį“.

Nikolajus Berdiajevas (1874 – 1948)

Kūrybiškumo ir kultūros šalininkas, bolševikinėje Rusijoje iškėlęs šiuos aspektus į pirmąją vietą.

Abrahamas Joshua Heschelis (1907 – 1972)

Iškėlė senovės Judaizmo svarbą Vakarų valstijose.

Popiežius Jonas XXIII (1881 – 1963)

Pasaulio seniausią ir didžiausią religinę instituciją – bažnyčią pastūmėjo tarnauti engiamiems ir vargšams.

Reinholdas Niebuhras (1892 – 1971)

Per krikščioniškojo realizmo prizmę suformavo JAV užsienio politiką. Jo ramybės malda (angl. „The Serenity Prayer“) suteikė kasdienią ramybę milijonams žmonių.

18. Filosofija

Ludwigas Wittgensteinas (1889 – 1951)

Savo „Filosofiniuose tyrimuose“ („Philosophical Investigations“) L. Witgensteinas pasėjo didžiulį skepticizmo daigą, kuris nuo Rene Descartes'o laikų kamavo Vakarų filosofus. Filosofijos skeptikas kėlė tokius klausimus kaip „ar galima žinoti, kas yra tikrovė?“. L. Witgensteinas į šį klausimą rado atsakymą: kuo dažniau žodis ar terminas vartojamas kasdieniniame gyvenime, tuo labiau žinome, kas tai yra. Jis filosofijos mokslą priartino prie žmonių kasdienybės, tai darydamas dėl pačios kalbos ir jos sąvokų įsisąmoninimo, kaip Charlesas Darwinas stengėsi dėl žmonijos ir Sigmundas Freudas dėl dvasinių prieštaravimų.

Jürgenas Habermasas (1929 - )

Nuožmus demokratijos šalininkas.  

Martinas Heideggeris (1889 – 1976)

Jo jaudinančiai sudėtingi sakiniai kartais tęsdavosi ištisus puslapius. Atskleidė sąvokų „būtybė“ ir „asmenybė“ skirtumus.

Johnas Rawlsas (1921 – 2002)

Jo knyga „Teisingumo teorija“ (angl. „A Theory of Justice“) filosofiją pastūmėjo atsižvelgti į esminius moralės ir politikos aspektus.

Bertrand'as Russellas (1872 – 1970)

Be abejonės - analitinės tradicijos įkūrėjas, vienas pirmųjų į filosofijos mokslą pažvelgęs pro logikos ir matematikos prizmę.

19. Humoras

Richardas Pryoras (1940 – 2005)

Marsiečiams užtektų pamatyti vieną jo koncertinių filmų ir per trumpiausią laiką perprastų visą žmoniją.

Lucille Ball (1911 – 1989)

Iki ašarų prajuokindavo bet kurį atėjusį jos paklausyti.

Lenny's Bruce'as (1925 – 1966)

Parodė, kad aštrios socialinės problemos gali virsti puikiais stand-up‘o pasirodymais.  

Groucho Marxas (1890 – 1977)

Niekas neprilygo jo trumpiems sąmojams.  

Lorne'as Michaelsas (1944 - )

Šaltakraujiškas L.Michaelsas sukūrė vieną iš ilgiausiai gyvuojančių amerikietiškos populiariosios kultūros TV laidų.

20. Diplomatija

Michailas Gorbačiovas (1931 - )

1985-aisiais tapęs Sovietų Sąjungos komunistų partijos generaliniu sekretoriumi, buvo jauniausias vyras, kada nors užėmęs šį postą. Ir, beje, paskutinis. Viltingaisiais 1960-aisiais metais M.Gorbačiovas mėgino reformuoti ir sušvelninti sovietinį mechanizmą, atvirai kalbėdamas apie savo praeities žygdarbius. Bandydamas įvesti komunizmą paliekant „sovietinį veidą“, M.Gorbačiovas net pats to nenorėdamas viską sugriovė, paversdamas save herojumi ir piktadariu tuo pat metu.

Woodrow'as Wilsonas (1856 – 1924)

JAV prezidentas, kurio vizija dėl demokratinės tautų apsisprendimo teisės tapo stipriausiu veiksniu JAV užsienio politikoje.

Deanas Achesonas (1893 – 1971)

Paliko didžiulį indėlį kuriant Trumano doktriną, Maršalo planą ir steigiant NATO organizaciją.

Jeanas Monnet (1888 – 1979)

Padėjo intelektinius pamatus Europos Sąjungai.  

Henry's Kissingeris (1923 - )

Sunormalizavo santykius su Kinija.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.