Įteisintų vagių garbės kodeksas atmetė net komunizmo doktriną

Įteisintas vagis – aukščiausias Rusijos nusikaltėlio titulas. Nusikaltėlio paskelbimas įteisintu vagimi atliekamas per specialią ceremoniją, kuri vadinama karūnavimu. Tam, kad gautum tokį titulą, būtina mažiausiai trijų įteisintų vagių rekomendacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:18 PM

Šių tradicijų ištakos – Rusijoje XX amžiaus pradžioje, kai į kalėjimą pakliuvo tuomet garsiausia vagišė Sonia, pravarde Auksinė Rankelė. Tuomet visi kiti vagys pasisavino jos laikytą nusikaltėlių kasą, o ją pačią pamiršo.

Po šio įvykio buvo sukurtas specialus garbės kodeksas, pagal kurį visi vagys turėjo padėti į nelaisvę patekusiems kolegoms.

Šiame kodekse teigiama, kad įteisintas vagis – krištolinės sielos žmogus, gyvenantis nusikaltėlių idėjomis.

Įteisintiems vagims nebuvo galima dirbti, mokytis, būti partijos nariais, tarnauti armijoje. Jie niekada negalėjo pareigūnams pripažinti savo kaltės. Savo rankomis jiems buvo draudžiama daryti smurtinius nusikaltimus.

Rusijoje įsitvirtinus socialistinei santvarkai, vagys atmetė komunizmo doktriną, jiems net buvo draudžiama giedoti Sovietų Sąjungos himną.

Subyrėjus Sovietų Sąjungai vagių įtaka ypač sustiprėjo. Nors tiesiogiai jiems draudžiama dalyvauti politikoje, vagys dažnai į buvusių sovietinių respublikų aukščiausius postus prastumdavo savo žmones.

Pastaruoju metu daug įteisintų vagių emigravo į Vakarus. Jie kontrabanda gabeno Irako naftą, rengė sukčiavimo schemas. Armėnų tautybės vagys JAV buvo įkūrę daugybę fiktyvių klinikų ir iš socialinio draudimo sistemos pavogė beveik 200 milijonų dolerių.

Šiuo metu yra apie 300 įteisintų vagių. Jų skaičius ypač padidėjo prasidėjus T.Onianio ir A.Usojano klanų konfliktui. A.Usojanas pradėjo masiškai karūnuoti sau ištikimus nusikaltėlius, kad nusikaltėlių sueigose įgytų kiekybinę persvarą. Atsakydami į tai Kutaisio klano atstovai 2002 metais Dubajuje vienu metu karūnavo net 16 naujų įteisintų vagių.

Pagal tautybę daugiausia įteisintų vagių yra rusų ir gruzinų. Dar po kelis vagis turi iš kitų sovietinių respublikų kilę nusikaltėliai. Tačiau yra ir užsieniečių – prieš keletą metų buvo karūnuotas vienas graikas.

Iš Lietuvos nusikaltėlių iki šiol niekas nebuvo karūnuotas. Arčiausiai šio titulo buvo ypač griežtai nusikaltėlių įstatymų besilaikęs Daktarų grupuotės narys Vidmantas Siaurusevičius, pravarde Siauras. Tačiau tapti tikruoju įteisintu vagimi jam sutrukdė narkotikai. Nuo jų perdozavimo šis vyriškis ir mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.