Mindaugo laikų istorija rūpi ir latviams

Anykščių savivaldybė, siekianti atstatyti medinę Vorutos pilį, ruošiasi bendrai paraiškai su Latvijos Agluonos savivaldybe. Pasak Anykščių rajono mero Kęstučio Tubio, su Latvijos savivaldybe, iš kurios yra kilusi karalienė Morta, rengiamasi finansuoti bendrus abiejų savivaldybių projektus.

Minint Baltų vienybės dieną, pernai Agluonoje atidengtas paminklas Lietuvos karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai.
Minint Baltų vienybės dieną, pernai Agluonoje atidengtas paminklas Lietuvos karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2016, 11:06 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:35 PM

„Istoriškai įrodyta, kad Agluona buvo Mortos tėvonija, visai netoli, apie 178 kilometrai. Šia prasme turime istorinės baltų vienybės sąsajų, ši idėja būtų labai patraukli“, – kalbėjo meras.

Jis neatskleidė, kokį tiksliai projektą su kaimyninės šalies savivaldybe planuoja rengti, tačiau užsiminė, jog bendrai iš jo būtų siekiama gauti apie 1 mln. eurų, o „ekonominės ir kitokios naudą Agluonos savivaldybė gautų kaip ir Lietuva“.

Anykščiai iš šių pinigų norėtų finansuoti Vorutos pilies atstatymo darbus. Pilį, garsią tuo, kad per susirėmimą jos teritorijoje 1251 metais Lietuvos karaliui Mindaugui pavyko apsiginti nuo lietuvių kunigaikščių, siekusių atimti iš jo valdžią, norima atstatyti iki 2017 metų.

Skaičiuojama, kad pirmajam statybų etapui reikėtų 430 tūkst. eurų – už juos būtų pastatyti du rąstiniai bokštai, sujungti rąstų galerijomis.

150 tūkst. šiems darbams savivaldybė yra numačiusi šių metų biudžete, kuris bus svarstomas vasario viduryje. Likusią sumą tikimasi gauti iš Europos Sąjungos projektų, o nepavykus gauti finansavimo iš jų, būtų ieškoma kitų partnerių.

Pasak K.Tubio, pilį bus siekiama atstatyti kuo autentiškesnę, šiuo klausimu tartasi ir su istorikais bei archeologais. Yra paruoštas ir darbų architektūrinis projektas, suderintas su atsakingomis institucijomis.

Meras įsitikinęs, kad šis projektas – svarbus ne tik Anykščiams, bet visai Lietuvai, ir būtų reikšmingas tautiškumo simbolis, skatinantis puoselėti tautinę kultūrą.

„Pilis yra simbolis kaip vėliava, pilietis – žmogus, kilęs nuo pilies“, – svarstė meras.

Šiam projektui paramą yra išreiškę ir kelių ministerijų vadovai. Aplinkos viceministras Linas Jonauskas BNS sakė, kad ministerijos atstovai ne kartą su Anykščių vadovybe aptarė jų planus. Aplinkos ministerija galėtų padėti siekiant lėšų sutvarkyti Šeimyniškėlių piliakalnį, ant kurio turėtų iškilti ši pilis.

„Projektas yra unikalus – nežinau daugiau Europos Sąjungos šalių, kuriose būtų statoma ar atstatoma pilis, tai labai tikiuosi, kad savivaldybei pasiseks“, – sakė L.Jonauskas.

Pernai Agluonoje minint Baltų vienybės dieną atidengtas paminklas Lietuvos karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai.

Mindaugas Lietuvą valdė maždaug 1236-1263 metais, o karaliumi vainikuotas 1253-iaisiais. Mindaugo vainikavimo Lietuvos karaliumi diena – liepos 6-oji – yra Lietuvos valstybinė šventė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.