Egipto piramidės: klausimų daugiau nei atsakymų

Norint pastatyti piramidę, reikia atsakyti į tris klausimus. Kaip? Kas pastatė? Kokiu tikslu? Graikams atvykus į Egiptą ir pirmą kartą išvydus piramides, egipto žyniai papasakojo, kad didžiąją, kitaip vadinamą Cheopso, piramidę statė 100 000 žmonių 20 metų. Prieš tai 4000 žmonių 10 metų ruošė vietą. Deja, sunku nustatyti, kaip atrodo piramidės pagrindas – tai yra ta dalis, kurią ruošė 4000 žmonių. Spėju, kad po piramide yra tiek visko nežinomo, kad tie 4000 žmonių to negalėjo padaryti.

Piramidės jau tūkstančius metų apgaubtos paslapties.<br>„Scanpix“ nuotr.
Piramidės jau tūkstančius metų apgaubtos paslapties.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Baltazaras Sibenikas

May 6, 2016, 10:27 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:05 AM

Kas kita antžeminė dalis. Ji sudaryta iš 2 000 000 blokų, sveriančių po 2,5 tonos. Nesigilinant į pastatymo principus – tiesą sakant, nėra į ką gilintis, nes niekas nė neįsivaizduoja, kaip galima pastatyti kažką panašaus, paskaičiuokime tiesiog bloko atnešimo galimybes. Kad būtų galima pernešti tokio svorio bloką, reikia 100 žmonių – po 25 kg žmogui. Tiesiog tai svoris, kurį žmogus gali realiai pakelti ir pernešti. Taigi, 100 žmonių paima bloką ir neša į statybos vietą.

Tiesą sakant, aš tokio vaizdo neįsivaizduoju – tie žmonės tiesiog neturės už ko nusitverti. Vienas iš variantų – akmenį vilkti, tačiau atvilkus akmenis visai piramidei, smėlis būtų taip sutrombuotas, kad ta autostrada nebūtų išnykusi iki mūsų laikų. Taigi, neginčijant, kad akmenį galima atnešti, sunku įsivaizduoti, kaip tai padaryti.

Norint sudėti visus blokus per 20 metų, vieną bloką reikia padėti kas 5 minutes 15 sekundžių. Tai tuo idealiu variantu, kad visus 20 metų blokai buvo dedami dieną ir naktį (beje, o kaip apšvietimas?) be jokių poilsio dienų. Sunku patikėti, kad taip vyko, nes manau, kad tokias grandiozines statybas pradėjęs faraonas tikrai bent kartą turėjo atvykti apžiūrėti darbų. O tai jau būtų ženkliai sutrumpinę turimą laiką.

Skaičiuojant, kad vieną akmenį nešė 100 žmonių, maršrutas (žinoma, tuo idealiu visos paros režimu) truko 44 valandas. Per tą laiką brigada nueidavo 8 kilometrus iki Nilo, persikeldavo, nueidavo iki akmens skaldyklos (kuri buvo neaišku kur) iškirsdavo akmenį, ateidavo iki Nilo, persikeldavo ir atnešdavo akmenį į piramidę. Žinoma, buvo darbų pasiskirstymas, tačiau darbo laikas 100 žmonių buvo toks. Prieiname prie tos pačios išvados – įsivaizduoti sunku.

Pereiname prie antro klausimo. Lyg ir viskas aišku – egiptiečiai (dažniausia versija – vergai), kurių buvo 100 000 per dvidešimt metų. Iš kur galėjo atsirasti 100 000 vergų? Visame pasaulyje – Amerikoje, Azijoje, Europoje, Afrikoje (neskaitykime Australijos) iš viso galėjo gyventi 27 milijonai žmonių. Tarkime, Egipte (reikia atsiminti, kad tuo pačiu metu buvo statomos piramidės Kinijoje ir Centrinėje Amerikoje) gyveno kiek daugiau nei 25 procentai pasaulio gyventojų. Žinoma, tai neįmanoma, tačiau skaičiavimui bus paprasčiau. Tai yra 7 milijonai gyventojų.

Ne mažiau kaip 40 procentų gyventojų triūsė žemės ūkyje, jų kliudyti nebuvo galima, nes šaliai reikėjo maisto. Lieka 4,2 milijono. Atmetame moteris – jos akmenų netampė. Lieka 2,1 milijono. Vidutinis amžius tais laikais buvo apie 30 metų, reiktų atmesti ir berniukus iki 15 metų – jie tiesiog nepakėlė akmenų. Lieka 1,05 milijono. Valstybės valdymas, žynių luomas, armija, beje, nuolatos kariaujanti, nes vergų reikia nenutrūkstamai. O dar vidaus kariuomenė, kad tie 100 000 nemaištautų – kažin iš kur faraonas galėjo surinkti tokį būrį žmonių. Taigi vėl – sunku įsivaizduoti.

Be to, šituos vergus reikėjo maitinti – nors pagal paskaičiavimus, laiko valgyti jie ir neturėjo, tačiau kai tiek pabėgėlių atsikraustė į Europą, net gerokai daugiau gyventojų turinčios šalys pradėjo čiaudyti. Teoriškai viskas įmanoma, tačiau praktiškai, net skaičiuojant optimaliai, tiek gyventojų tiesiog nebuvo.

Trečias klausimas – koks tikslas? Kas nežino, kad piramidė – faraono kapas. Tiesa, su viena nemalonia smulkmena – faraono kūno ten nėra. Ir panašu, kad niekada ir nebuvo. Taigi, kokiu tikslu faraonas alino savo valstybę ištisus 30 metų, jeigu pasistatęs didžiausią pasaulyje kapą juo nepasinaudojo.

Taigi neįsivaizduojamu būdu, neįsivaizduojamos būtybės neįsivaizduojam tikslui pastatė piramidę. Maža to, vien Egipte tai padarė daugiau kaip 100 kartų.

Taigi ar mes tikrai žinome kas vyko? Įsivaizduokite į šiuolaikinį miestą iš džiunglių atvykusį žmogų. Tarkime, laukinė Amazonės gentis, kurios ginklas – lankas, o statinys – trobelė iš vytelių, deleguoja savo atstovą į Niujorką. Ten jis pamato dangoraižius ir, kadangi tai jam atrodo nesuvokiama, klausia, kaip tai padarė. Ir jums reikia atsakyti. Jūs pradėsite aiškinti apie metalo apdirbimą, stiklo pūtimą, kranus ir keltuvus? Jis laukinis, jis nesupras, tai gal jam tiesiog paprasčiau pasakyti, kad 100 000 žmonių 20 metų dirbo nenuleisdami rankų. Jis suvoks, kad tai labai daug žmonių, labai ilgai ir pamanys, kad taip gali būti.

Bėda ta, kad palyginti su Senovės Egipto žmonėmis, mes vis dar laukiniai… Netgi 200 000 žmonių per 40 metų negalėjo pastatyti Cheopso piramidės naudodami plaktukus ir virves. O mes tikime, kad taip buvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.