Valdovų rūmuose – italų Renesanso ir baroko dailininkų šedevrai

Minint Tarptautinę muziejų

Apreiškimas Švč. Mergelei Marijai. Pagal Andrėjos del Sarto (1486–1531) paveikslą. Dailininkas Antonijus Mucis (1815–1894), raižytojas F. Kaporalis.
Apreiškimas Švč. Mergelei Marijai. Pagal Andrėjos del Sarto (1486–1531) paveikslą. Dailininkas Antonijus Mucis (1815–1894), raižytojas F. Kaporalis.
Švč. Mergelė Marija su Kūdikėliu ir šv. Jonu Krikštytoju (1830–1840). Pagal Sandro Botičelio (1445–1510) paveikslą. Dailininkas P. Fedis, raižytojas Paolas Lazinijus (1789–1855).
Švč. Mergelė Marija su Kūdikėliu ir šv. Jonu Krikštytoju (1830–1840). Pagal Sandro Botičelio (1445–1510) paveikslą. Dailininkas P. Fedis, raižytojas Paolas Lazinijus (1789–1855).
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-05-18 14:46, atnaujinta 2017-05-25 04:40

„Valdovų rūmuose pristatomi XIX a. italų grafikos kūriniai suteikia puikią galimybę vienoje vietoje pamatyti Italijos Renesanso ir baroko epochų garsiausių meistrų religinės tematikos šedevrus, pasigėrėti XIX a. raižytojų meistryste, susipažinti su bendrosiomis europinio grafikos meno raidos tendencijomis“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus dailės istorikė, parodos kuratorė Rita Lelekauskaitė.

Tarptautinėje parodoje eksponuojamos 63 graviūros, kuriose galima išvysti garsių Italijos Renesanso ir manierizmo dailininkų, tokių kaip Sandro Botticelli, Tiziano Vecellio, Paolo Veronese, Giovanni Bellini, Andrea del Sarto, Domenico Puligo, darbus.

Renesanso epochos meistrų darbai išsiskiria ypatinga įtaiga, stipria emocine ar net dramatine išraiška, daug dėmesio teikiama simboliams. O baroko dailė įnešė pompastikos ir puošnumo, imta ypač natūralistiškai perteikti Šventojo Rašto pasakojimus bei šventuosius. Apie šias permainas liudija tuo metu kūrusių Matteo Rosselli, Guido Reni, Giovanni Lanfranco, Carlo Dolci ir kitų dailininkų darbai. Pagal juos sukurta reprodukcinė grafika taip pat rodoma parodoje.

Pasak R. Lelekauskaitės, parodoje pristatomi ne originalūs kūriniai, o XIX a. reprodukuotos graviūros, tačiau menine verte šie meistriški grafikos darbai nenusileidžia originalams. Kuriant grafiką reikėjo gero profesinio pasirengimo ir puikaus techninių subtilybių išmanymo. Dailininkas turėjo mokėti perteikti kompoziciją, piešinį, šviesos kaitą, gebėti pakeisti kūrinio formatą, mokėti kaitalioti kompozicijos elementus ir atskleisti reprodukuojamo dailininko kūrybos stilių.

Todėl parodoje pristatomus dailininkų Antonio Viviani, Giuseppe Rossi, Ignazio Bonaiuti ir daugelio kitų reprodukcinės grafikos kūrinius galima vertinti kaip puikiausios meistrystės darbus.

„Reprodukcinė grafika klestėjo ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje. XIX a. pradžioje Vilniaus universitete net buvo įkurta Raižybos (grafikos) katedra, kuri tapo svarbia Vilniaus meno mokyklos dalimi, veikė iki pat uždarant universitetą ir išugdė daugybę gabių menininkų. Jos dėstytojai ir studentai buvo susiję ir su to meto Italijos grafikos tradicija, nes buvo mokęsi Romos, Florencijos ir Milano mokyklose“, – sakė parodos kuratorė ir pabrėžė, kad ir šiuo požiūriu surengta tarptautinė paroda gali būti labai įdomi visiems, besidomintiems grafikos kaip žanro istorija ir raida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.