Į Gedimino kalną besiremiančiame Pilininko name atrastas iki šiol nežinomas rūsys

Šalia Gedimino kalno esančiame Pilininko name atrastas iki šiol nežinomas rūsys.

 Pilies prižiūrėtojo (Pilininko) namas.<br> Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.
 Pilies prižiūrėtojo (Pilininko) namas.<br> Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2020, 7:44 PM, atnaujinta Feb 23, 2020, 11:09 PM

„Iki šiol žinojome, kad yra trys rūsiai, kurie buvo naudojami ir anksčiau, o ketvirtas rūsys mums buvo naujiena“, – BNS sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė Rūta Kačkutė.

Rūsys atrastas pernai metų pabaigoje, kartu su juo atrasti ir keturi mūriniai tuneliai – įėjimai į rūsius. Pasak muziejaus direktorės, taip pat išsiaiškinta, kada Pilininko namas galėjo būti pastatytas.

„Pilininko namas buvo statytas greičiausiai XVI amžiaus pabaigoje ar XVII amžiaus pradžioje. Yra įvairių teorijų, kas galėjo pilininkas tuo metu, kai namas buvo statomas“, – pasakojo R. Kačkutė.

Ji teigė, kad atrastas rūsys padės atskleisti iki šiol istorikams ir archeologams nežinomų detalių apie tai, kaip atrodė šalia esantis kiemas ir pats pastatas, taip pat galbūt atrasti įdomybių pačiame rūsyje.

„Įdomu, kad sužinosime, kokia buvo pastato forma, kaip atrodė kiemas. Manau,  iš tikrųjų pasistūmėsime su mokslu“, – vylėsi muziejaus vadovė.

Anot R. Kačkutės, atrastą rūsį prireiks atkasti, kadangi šiuo metu jis užverstas žemėmis, o tam prireiks sutvirtinti sieną, kuri remiasi į Gedimino kalną.

„Turime atsikasti tą ketvirtąjį rūsį, o tam mums reikia sutvirtinti pastato sieną, nes Pilininko namas lyg ir turėjo sulaikyti kalną. Atkasant rūsį, bus daug grunto iškasta, tad mums reikės sieną priremti ir tada kasti gruntą“, – aiškino Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė R. Kačkutė.

Pilininko namo restauracijai ir ekspozicijos įrengimui skirta apie 3,5 mln. eurų, didžiąją dalį sudaro Europos Sąjungos lėšos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.