Gintaro kambario pėdsakų ieškos Baltijos jūros dugne

Lenkų narai pranešė Baltijos jūros dugne radę laivo, kurį jie laiko vokiečių garlaiviu „Karlsruhe“, nuolaužas. Laivas nuskendo 1945 metų balandį, gabendamas krovinius iš Rytų Prūsijos ir evakuodamas gyventojus.

Gintaro kambarys atkurtas pagal nuotraukas 1979–2003 m. (Vokietija atkūrimą parėmė 3,5 mln. dolerių).
Gintaro kambarys atkurtas pagal nuotraukas 1979–2003 m. (Vokietija atkūrimą parėmė 3,5 mln. dolerių).
Tikrasis Gintaro kambarys. Autochrominė A.Zejesto nuotr. 1917 m.
Tikrasis Gintaro kambarys. Autochrominė A.Zejesto nuotr. 1917 m.
Lenkų narai Baltijos dugne rado, kaip jie mano, vokiečių garlaivio „Karlsruhe“ nuolaužas.<br>„Baltictech“ nuotr.
Lenkų narai Baltijos dugne rado, kaip jie mano, vokiečių garlaivio „Karlsruhe“ nuolaužas.<br>„Baltictech“ nuotr.
Gintaro kambarys. Ketvirtojo dešimtmečio nuotr.
Gintaro kambarys. Ketvirtojo dešimtmečio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 6, 2020, 12:33 PM, atnaujinta Oct 6, 2020, 12:34 PM

Grupės „Baltictech“ narai pareiškė, kad laivo nuolaužos gali padėti įminti Gintaro kambario, kurį vokiečiai išvežė iš Rusijos per Antrąjį pasaulinį karą, buvimo vietos mįslę.

„Jeigu vokiečiai norėjo gabenti Gintaro kambarį per Baltijos jūrą, garlaivis „Karlsruhe“ buvo jų paskutinė galimybė. Triumuose radome karinių mašinų, porceliano ir dokumentą, kuriame sakoma, kad laivas plukdė 1 000 žmonių ir 3 600 tonų įvairių medžiagų“, – sakė Rusijos TV kanalui „Zvezda“ paieškos darbų narys Tomaszas Stachura. 

Prūsijos karaliaus dovana Petrui Didžiajam

Gintaro kambarį XVIII amžiuje sukūrė vokiečių meistrai Prūsijos karaliui Frydrichui I. Jo sūnus Frydrichas Vilhelmas 1716 m. jį padovanojo Rusijos carui Petrui I.

Kabineto pirminio projekto autoriumi laikomas Andreas Schlüteris, nuo 1699-ųjų ėjęs Prūsijos karališkųjų rūmų vyriausiojo architekto ir skulptoriaus pareigas. Iš pradžių jį sudarė gintaro plokštės, papuošimai ir pano, o vėliau, vadovaujant Bartolomeo Rastrelli, kambarį papildė dvidešimt keturi veidrodžiai ir perlamutru inkrustuotos grindys.

Per Antrąjį pasaulinį karą vokiečiai jį išvežė iš Jekaterinos rūmų Puškine (Carskoje Selo) netoli Sankt Peterburgo. Nuo to laiko apie kambario buvimo vietą nebuvo jokios informacijos.

Pokariu ne kartą keltos įvairios hipotezės, kur galėtų būti paslėptas Gintaro kambarys, tačiau jo rasti taip ir nepavyko. 

Kas žinoma apie laivą „Karlsruhe“?

Vokiečių laivas „Karlsruhe“ buvo pastatytas 1905 metais. Laivo ilgis – 66,3 metro, plotis – kiek daugiau nei 10 metrų, vandentalpa – 897 tonos.

1945 metais „Karlsruhe“ dalyvavo operacijoje „Hanibalas“, kurios metu buvo evakuojami Rytų Prūsijoje gyvenę vokiečiai. Jo paskutinis reisas prasidėjo 1945 metų balandžio 12-ąją. Tuomet garlaivis išplaukė iš Pilau (Piliavos, dabar Kaliningrado srities Baltijskas), jame buvo 1 083 žmonės, tarp jų 150 kariškių, 25 geležinkelininkai ir 888 pabėgėliai. 

Balandžio 13-osios rytą „Karlsruhe“ pastebėjo ir atakavo sovietų lėktuvai. Laivas paskendo vos per tris minutes, išsigelbėti sugebėjo tik apie šimtą žmonių. Iki šiol apie jo buvimo vietą nieko nebuvo žinoma.

Ką aptiko lenkų narai?

Apie radinį rugsėjo 30-ąją pranešė Lenkijos spaudos agentūra (PAP), remdamasi vienu narų T.Stachura. Jis papasakojo, kad laivo nuolaužos yra už keliasdešimt kilometrų nuo Lenkijos miesto Ustkos 88 metrų gylyje.

T.Stachura priminė, kad „Gintaro kambarį paskutinį kartą matė Karaliaučiuje“. Kaip tik iš ten garlaivis „Karlsruhe“ su dideliu kroviniu išplaukė į paskutinį reisą. 

Apie metus ieškodami „Karlsruhe“ liekanų, specialistai rėmėsi sovietinių lakūnų ataskaitomis ir žvejybos žemėlapiais su informacija apie kliūtis dugne, tarp jų – nuskendusius laivus.

2020-ųjų birželį ir rugsėjį narai tris kartus nusileido į jūros dugną ir nufotografavo laivą. Pasak jų, garlaivis nuskendo vertikaliai, trenkėsi priekiu į dugną, jo kilis įstrigo. Jis stovi stabiliai, bet visas krovinys suvirto į priekį, todėl laive didžiulė netvarka.

Narai ketina tęsti tyrimus, tačiau darbą sunkina didelis gylis ir atoki nuo kranto laivo buvimo vieta.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.