XIII amžiuje ir didikai, ir ožkos dar vaikščiojo tais pačiais takais

Daugiau nei ketvirtį amžiaus trukę Vilniaus Žemutinės pilies teritorijos archeologiniai kasinėjimai atskleidė naujus istorijos puslapius, privertė peržiūrėti nusistovėjusius naratyvus, o tiriant ir restauruojant radinius aptinkama vis naujų faktų.

Kultūros naktis Valdovų rūmuose.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Kultūros naktis Valdovų rūmuose.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Deimantė Baubaitė.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Deimantė Baubaitė.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
XIII a Vilnius.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
XIII a Vilnius.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Seniausias Vilniaus medinis pastatas.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Seniausias Vilniaus medinis pastatas.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Restauravimo darbai.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Restauravimo darbai.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Kultūros naktis Valdovų rūmuose.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Kultūros naktis Valdovų rūmuose.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Valdovų rūmų muziejaus inf.

2023-06-16 07:48

Kartą per metus rengiamos Europos archeologijos dienos – puiki galimybė Valdovų rūmų muziejuje apie Vilnių išgirsti įdomiausių faktų, kurių nerasite istorijos vadovėliuose. Birželio 16–17 d. lankytojai kviečiami į diskusijas su archeologais ir restauratoriais, filmo peržiūras, paskaitas, parodas.

Beje, birželio 16 d. Valdovų rūmų muziejus dalyvauja ir Kultūros nakties programoje – čia vyks koncertai, nuo 18.00 val. iki vidurnakčio bus galima nemokamai apžiūrėti visas šiuo metu muziejuje veikiančias parodas.

Prie parodos „Gedimino miesto aušra. Seniausias Vilniaus medinis pastatas ir unikaliausi jo radiniai“ bus rodomas filmų kūrėjos, žurnalistės, scenaristės Violetos Beconienės parengtas vaizdo pasakojimas apie įdomiausius archeologinius radinius, jų tyrimus. Mokslininkai filme atskleis, kaip patys prabangiausi, valdovo aplinkai priskiriami daiktai buvo aptikti šalia vietos, kur laikytos ožkos ir kiti naminiai gyvuliai.

Birželio 16 d. 17.00 val. pokalbyje-diskusijoje „Kaip atgyja istorija? Unikaliausių XIII a. radinių iš Vilniaus Žemutinės pilies tyrimai ir išsaugojimo iššūkiai“ Valdovų rūmų muziejaus mokslininkai papasakos, koks archeologinio radinio kelias iki vitrinos muziejuje: kalbės apie naujausius atliekamus tyrimus ir pasidalins įdomiais, restauratorius nustebinusiais atradimais.

Po renginio klausytojai maloniai kviečiami aplankyti parodą. Renginys nemokamas, būtina registracija: https://www.valdovurumai.lt/lt/renginiai/item/5391/

Birželio 17 d. 13.00 val. lankytojai kviečiami į paskaitą „Mediniai ir mūriniai statiniai XIII–XV a. Vilniaus pilyse“. Paskaitą skaitysiantys Valdovų rūmų muziejaus mokslininkai Egidijus Ožalas ir Gintautas Striška pasakos apie Vilniaus Žemutinės pilies medinį užstatymą. Pirmieji mediniai namai, aptikti šioje teritorijoje, datuojami 1259 m., o pirmoji pilis, pasak mokslininkų, stovėjo vos 0,4 ha plote. Po 400 metų valdovo rezidencija užėmė jau apie 11 ha plotą. Mokslininkai papasakos apie seniausią Vilniuje, iki šių dienų išlikusią gatvę, seniausią rąstinių namų statybos būdą.

Po renginio klausytojai maloniai kviečiami aplankyti parodą. Renginys nemokamas, būtina registracija: https://www.valdovurumai.lt/lt/renginiai/item/5392/

Birželio 17 d. 15.00 val. lankytojai kviečiami į ekskursiją su muziejaus gidu po parodą „Gedimino miesto aušra: muziejaus eksponatai pasakoja“. Būtina registracija. Ekskursijos kaina užsiregistravusiam lankytojui – 2 Eur ir lankytojo bilietas (I ir III maršrutai) https://www.valdovurumai.lt/lt/temines-ekskursijos/item/7562/

Ši Vilniaus 700 m. jubiliejui skirta seniausio Lietuvoje medinio pastato bei šalia rastų unikalių, valdovo aplinkai turėjusių priklausyti daiktų paroda veiks iki birželio 25 dienos. Taigi, kita savaitė – jau paskutinė!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.