Lietuvos nepasiekę padangių sakalai po žūties nusileido M. Mažvydo bibliotekoje

Martyno Mažvydo bibliotekoje surengta ekspozicija „Padangių sakalai – S.Darius ir S.Girėnas“ turėtų sudominti ne tiktai istorijos, bet ir aviacijos mėgėjus.

Liepą minimos 90-osios S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą metinės.
Liepą minimos 90-osios S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą metinės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-29 13:21

Liepą minimos 90-osios Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metinės.

Ta proga Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje parengta ekspozicija „Padangių sakalai – S.Darius ir S.Girėnas“. Ekspozicijos tikslas – supažindinti lankytojus su pilotų asmenybėmis, pasiruošimo skrydžiui aplinkybėmis pateikiant pluoštą užfiksuotų kadrų ir išlikusius dokumentus.

Patyrę lakūnai S.Darius ir S.Girėnas, sumanę perskristi Atlanto vandenyną ir pasiekti Kauną, 1933 m. liepos 15 d. leidosi į iki tol nepatirtą žygį.

Sėkmingai pakilę iš Niujorko ir įveikę du kelionės etapus Kauno jie taip ir nepasiekė. Lėktuvas sudužo tuometinės Vokietijos teritorijoje, buvusiame Soldine (dabar – Lenkija), abu lietuviai žuvo.

Netrukus šią istoriją apgaubė mitai, o S.Darius ir S.Girėnas tapo tikrais Lietuvos herojais.

Jų pavardės įrašytos į istorijos vadovėlius, išleista pašto ženklų serija, statyti filmai, pilotų atvaizdai atsidūrė ir ant dešimties litų kupiūrų. Apie juos sukurta ir ne viena legenda. Vėliau kai kurios jų buvo paneigtos.

Kita vertus, du drąsos nestokoję lietuviai tapo simboliu ir padėjo mobilizuoti ir įkvėpti tautą. Ne veltui jų garbei sukurta ir gausybė eilėraščių bei kitų kūrinių.

Ekspozicijoje akį ypač traukia S.Dariaus ir S.Girėno prašymas paremti skrydį per Atlantą (su jų autografais) ir jame pateikta įkvepianti motyvacija: „Neužmirškite, kad šis žygis žymiai pakels mūsų tautos vardą, pagarsins lietuvius per platųjį pasaulį ir sustiprins lietuvių pasitikėjimą savimi.“

Šalia gerai atpažįstamų pasiruošimą skrydžiui iliustruojančių nuotraukų kolekcijos išsiskiria bandomojo ir startinio lakūnų skrydžio virš Niujorko dangoraižių vaizdai.

Atskiro dėmesio ekspozicijoje sulaukė S.Dariaus asmenybė. Būtent Steponui kilo mintis iš Amerikos skristi į Kauną.

Jis matė puikią galimybę Lietuvai įsitraukti į pasaulio aviacinių valstybių pirmaujančias gretas ir pasiekti naujų rezultatų aviacijoje.

S.Darius 1921 m. baigė Karo mokyklą, 1922–1927 m. tarnavo karo aviacijoje, iš Amerikos į Lietuvą atvežė krepšinį, rengė įvairias varžybas, įkūrė sporto šakų federacijų. („Sostinė“)

Ekspozicija „Padangių sakalai – S.Darius ir S.Girėnas“ yra Valstybingumo erdvėje rengiamo mažųjų parodų ciklo „Mėnesio eksponatas“ dalis. Paroda veiks iki rugpjūčio 14 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.