Netikėti radiniai medinėse dujokaukių dėžėse kėlė nuostabą

Tvarkant Lietuvos ypatingąjį archyvą jo darbuotojus kartkartėmis nustebina netikėti radiniai. Šįsyk jiems nuostabą sukėlė atvežti dokumentai, kurie buvo sudėti į dideles medines dujokaukių dėžes.

Įtaigumu, išskirtine leksika pasižymi tarpukariu viešosiose vietose  kabinti skelbimai apie ieškomus nusikaltėlius.<br>LYA nuotr.
Įtaigumu, išskirtine leksika pasižymi tarpukariu viešosiose vietose kabinti skelbimai apie ieškomus nusikaltėlius.<br>LYA nuotr.
Šios dėžės su dokumentais ilgą laiką buvo sukrautos Vilniaus g. 37-ojo namo palėpėje.<br>LYA nuotr.
Šios dėžės su dokumentais ilgą laiką buvo sukrautos Vilniaus g. 37-ojo namo palėpėje.<br>LYA nuotr.
Lengvojo automobilio VAZ-2103 nuotrauka, rasta vienos dėžės dugne. <br>LYA nuotr.
Lengvojo automobilio VAZ-2103 nuotrauka, rasta vienos dėžės dugne. <br>LYA nuotr.
Valstybinio tabako fabriko Vilniuje pagamintų papirosų „Vesta“ tuščias pakelis.<br>LYA nuotr.
Valstybinio tabako fabriko Vilniuje pagamintų papirosų „Vesta“ tuščias pakelis.<br>LYA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 8, 2023, 8:06 PM

Šios dėžės ne vieną dešimtmetį pragulėjo Vilniaus g. 37-ojo namo Vilniuje palėpėje. Galbūt būtų ten pragulėjusios dar ne vieną dešimtmetį, jei nebūtų prasidėjusi namo rekonstrukcija.

Tik dėl laimingo atsitiktinumo dėžės su dokumentais nukeliavo ne į sąvartyną, o įmonės „INVL Baltic Real Estate“ darbuotojo dėka pateko į archyvarų rankas.

Name, kurio palėpėje rastos dėžės, sovietmečiu buvo įsikūręs Vilniaus miesto Spalio rajono vidaus reikalų skyriaus pasų stalas. Tikėtina, kad jo darbuotojai apie 1972 m. nereikalingus dokumentus sukrovė į dėžes ir jas sudėjo atokiausioje palėpės vietoje.

Taip leidžia manyti vienoje dėžėje rasta, matyt, atsitiktinai ten patekusi 1972 m. pradėto gaminti VAZ-2103 nuotrauka.

Į dėžes buvo sumesti įvairūs 1940–1941 m. Lietuvos SSR vidaus reikalų liaudies komisariato (NKVD), tarpukario Lietuvos policijos padalinių dokumentai, 1939–1940 m. į Lietuvos teritoriją atvykusių Lenkijos karo pabėgėlių liudijimai, Lietuvos policijos bei NKVD darbininkų ir valstiečių milicijos ieškotų asmenų kortelės.

Dėžėse taip pat rasta daug sulamdytų ir suplėšytų nepanaudotų tarpukario Lietuvos vidaus reikalų ministerijos įstaigų blankų, periodinių leidinių ir kt.

Tvarkant dėžes aptikta įdomių radinių. Įtaigumu, išskirtine leksika pasižymi tarpukariu viešosiose vietose kabinti skelbimai apie ieškomus nusikaltėlius ir atlyginimą padėjusiems juos rasti.

Šypseną kelia ir 1940–1941 m. parengtos rekomendacijos autotransporto vairuotojams rodyti posūkio kryptį „ranka ar automašinos kabinos durimis“, o lenkiant „duoti garsinį signalą“ ir kt.

To paties laikotarpio tuščias Valstybinio tabako fabriko Vilniuje pagamintų papirosų „Vesta“ pakelis vieniems pasirodys dėmesio neverta šiukšle, o kitiems – retu praeities artefaktu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.