Patarimas: prieš filmą „Dingusi“ - perskaityti knygą

Brautis į kino rinką su pavadinimu „Dingusi“ („Gone Girl“) – rizikinga. Gali būti, kad filmas tiesiog dings tarp skandalingesnių pavadinimų, bus nepastebėtas arba supainiotas – prisiminkime populiarų serialą „Dingę“, 2006 m. režisierės Mimi Leder „Dingusią“ („Wanished“), 2007 m. Beno Afflecko režisuotą „Dingusiąją“ ( „Gone Baby Gone“) ir t.t.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Oct 2, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:28 PM

Jei taip atsitiktų su puikaus amerikiečių režisieriaus Davido Fincherio („Mergina su drakono tatuiruote“, „Keista Bendžamino Batono istorija“, „Kovos klubas“) psichologiniu trileriu „Dingusi“, būtų išties gaila. Tačiau kūrėjas nutarė palikti tą patį pavadinimą, kaip ir populiarios amerikiečių rašytojos Gillian Flynn knygos (pripažinta geriausia 2012 m. knyga JAV), pagal kurią filmas ir sukurtas. Jo nesuglumino net ir tai, kad pagrindinis aktorius B.Affleckas taip pat yra režisavęs filmą panašiu pavadinimu.

Žvaigždė. Neabejotinai filmo žvaigždė yra B.Affleckas, įkūnijantis Niką – tariamai savo žmoną pradanginusį vyrą. Tiesą sakant, kitą tokį prieštaringai vertinamą aktorių ir režisierių Holivude sunkiai rasite.

B.Affleckas pirmiausia įsiminė kaip šiek tiek pavėpusių ir lėkštokų vyrukų vaidmenų atlikėjas („Armagedonas“ ir kt.). Jis net dusyk buvo apdovanotas (ir 7 kartus nominuotas) gėdingąja Auksine aviete už blogiausius sezono vaidmenis. Jei galima vadinti vaidmenimis tokius darbus kaip kvailos išraiškos tėvas su kūdikiu ant rankų melodramoje „Mergina iš Džersio“.

Sunku įsivaizduoti, kad tas pats žmogus, kuris 1997 m. buvo apdovanotas Auksiniu gaubliu ir „Oskaru“ kartu su kolega Mattu Damonu už „Gerojo Vilo Hantingo“ scenarijų, 2003 m. su tuomete mylimąja Jennifer Lopez nusifilmavo menkaverčiame „Džiglyje“.

Juk nepavadinsi buku žmogaus, kuris būdamas 21 metų sumąstė savo trumpametražį debiutinį filmą pavadinti „Aš užmušiau savo žmoną lesbietę, pakabinau ją ant mėsininko kablio ir dabar turiu sutartį su „Disney“ studija trims filmams“.

Bet gal kritikų strėlės ir Auksinė avietė įkvėpė B.Afflecką sėsti prie stalo ir parašyti „Dingusiosios“ scenarijų pagal detektyvų autoriaus Denniso Lehane’o romaną? Beje, filmas buvo nominuotas „Oskarui“. Tačiau antrąjį „Oskarą“ B.Affleckas gavo ne už „Dingusiąją“, o už 2012 m. savo režisuotą „Operaciją „Argo“.

Draudimas. Prieš naujausios „Dingusios“ premjerą daugiausia kritikos ir vėl teko B.Affleckui. Visai neseniai aktorius pateko į apkalbų bangą, kurią sukėlė gautas Betmeno vaidmuo.

Milijonai komiksų gerbėjų kreipėsi į filmo kūrėjus, kad jie uždraustų jam šį personažą įkūnyti dar gerus 100 metų. Jiems neįtiko šio aktoriaus kandidatūra, nes esą jis pernelyg švelnių veido bruožų.

Pasirodžius filmui B.Affleckas tapo internetinių užgauliotojų taikiniu. Kaip ir trileryje „Dingusi“, taip ir gyvenime aktorius privalo kovoti su visuomene norėdamas įrodyti savas tiesas. Mat jo herojus Nikas įtariamas nužudęs savo žmoną.

Metinės. Šiltas vasaros rytas Šiaurės Misūryje. Penktosios Niko ir Eimės (Rosamund Pike) vestuvių metinės. Pakuojamos dovanos, laukia romantiška šventė. Tačiau netikėtai dingsta Eimė. Ji nėra paprasta žmona, Eimė – populiarios knygos „Nuostabioji Eimė“ herojės prototipas, užkietėjusi niujorkietė, nublokšta į Amerikos užkampį.

Nikas atrodo veikiau sutrikęs nei prislėgtas netekties (ekrane – ta pati nesyk matyta pavėpusio vyruko išraiška). Toks pat sutrikęs ir už namų durų likęs katinas („Ji jo niekada taip nepaliktų!“ – policijos tyrėjams teigia Nikas.). Be to, jo žmona niekada nepaliktų įjungto lygintuvo, bet tai tik detalės, kurios, kaip paaiškės vėliau, yra specialaus plano dalis.

Įtariamasis. Kiek pabuvęs nelaimingu ir prislėgtu dingusiosios vyru, Nikas netrukus tampa pagrindiniu įtariamuoju. Iš netyčia atsiradusio Eimės dienoraščio – toliau jo įrašai lydės visą filmą – paaiškėja keistų dalykų. „Valentino dienai nusipirksiu ginklą“, – rašo ji.

Kodėl? Ar moteris bijojo savo vyro? Didėjant policijos ir žiniasklaidos spaudimui Nikas išsisukinėja, kol akivaizdžiai įtūžta – net dvynė sesuo akimirką suabejoja brolio nekaltumu. „Aš nenužudžiau savo žmonos“, – tvirtina jis, kai visuomenė vis labiau spaudžia. Tiesa yra kur kas tamsesnė, painesnė ir šiurpesnė, nei galima numanyti.

Visais įmanomais būdais Nikas mėgina atskleisti tą nelengvai pasiekiamą tiesą, galinčią jį išteisinti. Tačiau tai ne taip paprasta, nes su neapykanta akyse jį stebi ne tik miestas, bet ir visa šalis.

Vingiai. Išmoningo siužeto trileris glumina netikėtais posūkiais ir psichologine įtampa. Čia rasi visko: nuo santuokos analizės iki tamsiausių žmogaus sielos užkaborių, nuo manipuliavimo žmogiškomis silpnybėmis iki visuomenės bei žiniasklaidos pjūvio. Ir, žinoma, nuo meilės iki kruvinų scenų.

Skaitiklis: 149 įtampos kupinos minutės su patarimu perskaityti ir knygą.

„Dingusi“ (Gone Girl). Psichologinis trileris. JAV, 2014 m. Režisierius Davidas Fincheris. Vaidina: Benas Affleckas, Rosamund Pike, Missi Pyle, Tyleris Perry, Neilas Patrickas Harrisas.

8,8 balo iš 10

imdb.com lankytojų vertinimas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.