„Amerikiečių snaiperio“ premjera Lietuvoje – su tikrais ginklais

Prieš kelerius metus ekranuose pasirodžius filmui „Išminuotojų būrys“, karo veiksmuose Irake dalyvavę įvairių šalių kariai bene vienbalsiai tvirtino, jog filmas labai tikroviškas. Dėl vos prieš mėnesį pasaulio ekranuose pradėto rodyti filmo „Amerikiečių snaiperis“, skirtingų šalių, o ypač JAV, visuomenes susiskaldė. Penktadienį šis filmas pradėtas rodyti ir Lietuvoje.

Vilniuje penktadienį kariškoje aplinkoje pristatytas filmas „Amerikiečių snaiperis“.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniuje penktadienį kariškoje aplinkoje pristatytas filmas „Amerikiečių snaiperis“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2015, 11:12 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:15 AM

Ties įėjimu į kino salę išdėlioti tikri kariuomenėje naudojami snaiperių ginklai, ant kurių pritvirtinti optiniai taikikliai, aplinkui daug uniformuotų žmonių, tarp kurių nemažai ir Lietuvoje dislokuotų JAV karių, o į besirenkantys žiūrovai kino ekrane gali stebėti besisukančias lrytas.lt fotografo Vidmanto Balkūno fotografuotus vaizdus iš snaiperių gyvenimo. Taip penktadienio vakarą Vilniuje prasidėjo išskirtinė filmo „Amerikiečių snaiperis“ premjera, kurią žiūrėjo ir Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas.

Filmas „Amerikiečių snaiperis“ sukurtas pagal tikra legenda laikomo Chriso Kyle'o to paties pavadinimo autobiografinę knygą „American Sniper“. Pats tarnavęs JAV kariuomenėje ir keturis kartus vykęs į karo veiksmų zoną Irake, C.Kyle'as nuo 2003 m. pavasario iki 2009 m. likvidavo 255 taikinius (iš jų – 160 patvirtintų). Jis laikomas geriausiu visų laikų JAV kariuomenės snaiperiu. Už jo galvą irakiečiai net buvo paskyrę premiją, išaugusią nuo 21 tūkst. iki 80 tūkstančių JAV dolerių.

Likimo ironija, tačiau grįžęs iš karo ir bandydamas padėti nuo psichikos sutrikimų dėl patirtų traumų kare kenčiantiems kariams, C.Kyle 2013 m. vasarį žuvo nuo savo tautiečio Eddie Ray Routho, tuo metu kentusio potrauminį sindromą, paleistos kulkos Teksaso šaudykloje.

C.Kyle'o knyga „American Sniper“ buvo išleista 2012 m. ir sulaukė milžiniško populiarumo. Knygos ekranizavimo ėmėsi režisierius Clintas Eastwoodas. Sausio viduryje pasirodęs filmas (vaidina – Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman, Kyle Gallner, Luke Grimes ir kt.) irgi, atrodo, pataikė tiesiai į dešimtuką.

Per mėnesį filmas jau uždirbo milijonus dolerių. Tačiau tuo pat metu jis sulaukė ir kritikos – dėl perdėto patoso, netikroviškai atspindėtos karo Irake kasdienybės, filmas kaltintas karo propaganda, pateisinančia žudynes ir pan.

Nuo penktadienio filmas pradėtas rodyti ir Lietuvos kino ekranuose. Nėra prasmės pasakoti filmo siužeto ar analizuoti režisieriaus sprendimus. Kiekvienas norintis dabar filmą gali pažiūrėti pats. Tai kovinis filmas, su daugybe susišaudymų, riaumojančiais šarvuočiais, besitaškančiu krauju... Patys filmo kūrėjai tvirtina, jog tai yra tiesiog pasakojimas apie kario gyvenimą ir kančią, jo charakterio savybių analizė.

Gal ir taip. Tačiau norintiems iš tiesų gero filmo, gal verta būtų dar kartą pastudijuoti kino teatrų repertuarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?