Sugrįžimai į Lietuvą pavirto filmu

Lietuvių kilmės režisierius Tomas Vengrys ką tik baigė filmuoti debiutinį savo filmą „Gimtinė“, įkvėptą vaikystės prisiminimų apie keliones po Lietuvą jai atgavus nepriklausomybę.

Vasaromis T.Vengris grįždavo į Lietuvą ir jo prisirišimas prie gimtinės stiprėjo.<br>V.Buivydės nuotr.
Vasaromis T.Vengris grįždavo į Lietuvą ir jo prisirišimas prie gimtinės stiprėjo.<br>V.Buivydės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-16 10:23

Filmo pasakojimo centre – dvylikametis Kovas, kuris griuvus geležinei uždangai pirmą kartą aplanko savo gimtinę. Jo motina Viktorija tikisi Lietuvoje pradėti naują gyvenimą.

Šeimai priklausiusioje sodyboje apsigyvenę kiti žmonės, tad Viktorija turi apsispręsti, kiek toli ji pasirengusi žengti, kad susigrąžintų savo praeitį.

„Tai filmas ir apie vaiko virsmą suaugusiu – brendimo drama ir šeimos drama – kinematografinis Viktorijos, politinės emigrantės, kuri grįžta į tėvynę ketindama pradėti naują gyvenimo etapą, portretas“, – sako filmo režisierius T.Vengris.

O savo pirmus apsilankymus Lietuvoje režisierius T.Vengris prisimena su nostalgija: „Kaip ir daugelis lietuvių išeivių vaikų, jaučiausi gimęs tremtyje. Gyvenau JAV, tačiau augau su lietuviškomis pasakomis. Prieš įkeldamas koją į Lietuvą įsivaizdavau šalį kaip mitinę nepaprasto grožio žemę. Kai pirmąkart perskridau Atlanto vandenyną 1992 metais, susidūriau su daug sudėtingesne realybe.“

Kiekvieną vasarą T.Vengris sugrįždavo į Lietuvą ir jo prisirišimas prie gimtinės stiprėjo.

„Dažnai prieš akis iškyla stebuklingų vaikystės vasarų Lietuvoje vaizdai. Juos ir mėginsiu atkurti savo filme“, – teigia jis.

T.Vengris gimė JAV emigrantų iš Lietuvos šeimoje, užaugo Vašingtone.

Jis įgijo politinių mokslų bakalauro laipsnį Kolumbijos universitete, kurį laiką studijavo fotografiją ir medijos meną Vilniaus dailės akademijoje. Amerikos kino institute Los Andžele įgijo režisūros magistro laipsnį.

2013 metais T.Vengrio sukurtas baigiamasis darbas „Kalifornija“ – trumpametražis filmas apie lietuvių emigrantų gyvenimą Los Andžele – buvo vienas prestižinių Kino meno ir mokslo akademijos studentų apdovanojimų finalininkų, išskirtas kaip vienas geriausių vaidybinių studentiškų filmų JAV.

Kito trumpametražio režisieriaus filmo „Voverė“ premjera 2015 metais įvyko Berlyno filmų festivalyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.