Lrytas.lt biblioteka: 830. A. Loyd, B. Johnson. „Sveikatos kodas“

Žodis „kodas“ daugeliui asocijuojasi su problemos sprendimu, nesvarbu, tai būtų meilės ar paprasčiausias seifo atidarymo kodas. Taigi yra įvairiausių kodų: meilės kodas, sėkmės kodas, karjeros kodas... Brangiausias žmogaus turtas yra sveikata, todėl „Alma litteros“ išleista knyga „Sveikatos kodas“ turėtų patraukti dėmesį vien dėl pavadinimo, žadančio „išspręsti“ sveikatos problemas.

Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Paukštė

Nov 8, 2012, 4:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:05 PM

Ir knygoje sakoma, kad sveikatos kodas padės įveikti negalavimus, nesėkmes ir santykių nesklandumus. Knygos autoriai yra natūropatinės medicinos atstovai, jie pristato sveikatos kodą – universalų būdą, padėsiantį suaktyvinti organizmo streso atpalaidavimo mechanizmus ir normalizuoti autonominę nervų sistemą.

Visi žinome seną tiesą – daugelio ligų priežastis yra stresas, šioje knygoje teigiama taip pat, tačiau požiūris į stresą skiriasi nuo tradicinio. Daugelio mūsų įsivaizdavimu stresą sukelia aplinkybės (pvz., įtampa darbe, nesklandumai šeimoje, finansiniai sunkumai ir t. t.), šioje knygoje streso samprata pateikiama kitaip.

„Svarbu pažymėti, kad tas stresas, apie kurį kalbame kaip apie sukeliantį ligas ir negalias, nėra nulentas aplinkybių, kurias galėtumėte pakeisti. Tai giliai įsišaknijęs, jumyse gyvenantis stresas, visiškai nepriklausantis nuo jūsų dabartinės situacijos. Esamų aplinkybių keitimas, atsikratymas dalykų, kurie, atrodo, kelia jums stresą, iš tikrųjų gali turėti tik labai menką poveikį tam stresui, kuris „išjungia“ jūsų imuninę sistemą.“ (p. 35–36)

Tai šis tas naujo apie stresą. Šioje knygoje radau ir šį tą naujo apie imuninę sistemą. Vėlgi... visi suvokiame imuninės sistemos svarbą ir nemaža dalis piliečių geria įvairius maisto papildus, skirtus šiai sistemai stiprinti. Žinoma, tai neblogai, ypač farmacininkams.

„Sveikatos kodas“ siūlo kitą sprendimą – stiprinkime savo imuninę sistemą atsikratydami streso. Knygos autoriai teigia, kad nors ir daug kalbama apie stresą, vis dar nežinoma, kaip tiksliai jį valdyti ir jo atsikratyti.

Fiziologinis stresas išmatuojamas Širdies ritmo kintamumo testu, kuris išmatuoja širdies ritmo dažnėjimą ir retėjimą. Beje, autoriai teigia, kad stresas ląstelėse, o ląstelių atmintis yra širdies klausimas. Sveika širdis – sveikas žmogus.

Širdies ritmo kintamumo testas parodė, kad žmonės, kurie manė nepatiriantys streso, iš tikrųjų jį išgyveno ir tai galėjo būti jų negalavimų priežastis. Knygoje teigiama, kad jūs galite manyti, jog nepatiriate streso, bet jūsų ląstelės turi atmintį, užkoduotą net jūsų proprosenelių, taigi jūsų ląstelės „žino“ daugiau nei jūs. Prisiminimai saugomi ne tik mūsų smegenyse, o visose ląstelėse. Ir vėl šis tas naujo apie ląsteles, atminties saugojimą ir jos poveikį mūsų sveikatai.

„Žmogus, gyvūnas ar augalas, turintis destruktyvių prisiminimų ląstelėse, net geromis aplinkybėmis turės kovoti. Ir priešingai – kai ląstelių atmintis sveika, žmogus gali laikytis net tokiomis aplinkybėmis, kuriose, atrodo, išgyventi neįmanoma. Ląstelių prisiminimai yra kaip gairės, nurodančios ląstelei, ką daryti. Kai prisiminimai destruktyvūs, tos gairės nurodo ląstelei elgtis neteisingai.“ (p. 102)

„Su virusais kovoti dar sunkiau, nes mažieji nenaudėliai gali pasislėpti jūsų DNR. Baltiesiems kraujo kūneliams sunku ieškoti „blogiečių“, kai šie lindi vienoje iš jūsų paties ląstelių, DNR branduolyje.“ (p. 98)

Dar viena stebinanti mintis apie pozityvų mąstymą (nemaišyti su „Paslapties“ pozityviu mąstymu); taip, pozityvus mąstymas yra gerai, bet jis nepadės ištrinti ląstelių atminties, nes pasąmonėje yra mechanizmas, neleidžiantis išsitrinti šiems prisiminimams. Ir vėl nauja mintis apie imuninę sistemą ir jos sąsajas su atmintimi... o toliau knygoje aptariama, kaip atpažinti ir išgydyti ląstelių prisiminimus.

Beje, autoriai nuolat pabrėžia, kad ląstelių atmintis – širdies klausimai, jei prisiminimai neigiami, tai širdis serga, o visa tai sukelia destruktyvius energijos dažnius. Knygoje daug kalbama apie energiją, jos valdymą ir reikšmę mūsų sveikatai.

Cituojamas W. Tilleris: „Ateities medicina bus pagrįsta energijos valdymu organizme.“ (p. 111) „Sveikatos kode“ išsakomos įdomios mintys ne tik apie energiją, bet ir galimybes gydytis, kai ją perprasime ir išmoksime valdyti.

Nors asmeniškai man pasirodė, kad autoriai nemažai tuščiažodžiauja, bet „Sveikatos kode“ radau tikrai daug naujų ir įdomių idėjų, savotiškos filosofijos ir įdomių minčių. Pasirodė, kad šios knygos vieta kažkur tarp „Paslapties“ (naujas, kitoks, pozityvus požiūris) ir knygų, skirtų sveikatos problemoms spręsti (kaip atsikratyti ne tik streso, bet ir jo sukeltų padarinių). Jei ieškote praktinių patarimų, tai yra konkrečių pratimų konkretiems negalavimams gydyti, jų nerasite, tačiau knygoje kalbama, kaip įveikti bendrus negalavimus.

Ši knyga daugiau psichologinė, skirta saviugdai, nors joje netrūksta statistikos ir tyrimų, įrodančių, kad yra būtent taip, kaip teigia autoriai. „Sveikatos kodas“ parašytas remiantis patirtimi ir savotiška filosofija.

Vieniems ši knyga galbūt tikrai padės išspręsti sveikatos ar kitas problemas, kitiems gal ji tiesiog pasirodys įdomi dėl kitokio požiūrio į stresą, ląstelių atmintį, o dar kitiems gal derės su „Paslapties“ ir panašaus pobūdžio knygų siūlomomis praktikomis ar idėjomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?