Knyga apie Vilniaus bohemą pristatyta po autorės mirties

B.Gorbulskiui, kuris buvo plikas, ketureilis labai patiko.“

Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2014, 8:13 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 3:13 AM

Rugsėjo viduryje mirusios autorės knygoje – rašytojo Jono Mačiukevičius, poeto Algimanto Baltakio, architektų Algimanto ir Vytauto Nasvyčių, aktorės Gražinos Balandytės, kitų žinomų žmonių prisiminimai.

Nemažai knygos herojų ketvirtadienio vakarą dalyvavo knygos pristatyme, kuris ir vyko „Neringos“ kavinėje. Praėjusio amžiaus 7–8 dešimtmečiais tai buvo mėgiama menininkų susibūrimo vieta.

Vakaro svečiai prisiminė, kad į 1959 metais atidarytą kavinę eidavo ne tik užkąsti ir išgerti, tačiau ir padiskutuoti apie meną, kultūrą. Čia dažnai skambėdavo džiazas, kurį Sovietų Sąjungos valdžia vertindavo kritiškai. Dėl to kavinė būdavo nuolat sekama saugumiečių.

„Jaučiuosi kaip sugrįžęs pas motiną“, - sakė rašytojas Feliksas Kaplanas, į knygos pristatymą atvykęs iš Amsterdamo.

Buvusios „Lietuvos ryto“ žurnalo „TV antena“ redaktorės N.Jonušaitės knygoje „Neringos“ kavinė: sugrįžimas į legendą“ pasakojama daugybė linksmų nutikimų. Aktorė G.Balandytė prisiminė, kad šioje kavinėje pasėdėti mėgęs poetas Paulius Širvys dažnai neturėdavo pinigų svaigalams.

„Kartą jis pasiguodė kompozitoriui Benjaminui Gorbulskiui, kad neturi už ką išgerti, – prisiminė G.Balandytė. – B.Gorbulskis ir sako – aš tave pavaišinsiu, o tu parašyk apie mane eilėraštį.

P.Širvys sutiko. Jis pasiėmė servetėlę ir kol B.Gorbulskis kažkur vaikščiojo, parašė ir šiam sugrįžus perskaitė: „Neduokit vaikams degtukų, nepirkite Širviui degtinės, nupirkit Gorbulskiui peruką, kad skirtųs galva nuo šikinės.“

B.Gorbulskiui, kuris buvo plikas, ketureilis labai patiko.“

„Savo vyrui prisipažinau – jeigu būčiau pažinojusi Benjaminą Gorbulsį, būčiau jį įsimylėjusi“, - prisipažino viena vakaro vedėjų aktorė Gintarė Latvėnaitė, perskaičiusi knygoje, jog net gyvendamas Palangoje kompozitorius kiekvieną dieną skrisdavo į Vilnių, kad galėtų papietauti „Neringoje.

Knygos pristaymo vakarą, kuris buvo skirtas ir „Neringos“ kavinės 55–ajam gimtadieniui, grojo Lino Karaliūno džiazo trio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.