Lietuvos rašytojai apkaltino valdžią: mus skurdinate ir stumiate į gyvenimo paribį

Lietuvos rašytojų sąjunga išplatino savaitgalį vykusio Lietuvos rašytojų sąjungos suvažiavimo rezoliuciją, skirtą Lietuvos Respublikos prezidentei Daliai Grybauskaitei, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir Lietuvos Respublikos Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui.

Poeto Justino Marcinkevičiaus laidotuvės – dar vienas akivaizdus liudijimas, koks svarbus visai tautai yra rašytojo darbas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Poeto Justino Marcinkevičiaus laidotuvės – dar vienas akivaizdus liudijimas, koks svarbus visai tautai yra rašytojo darbas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rašytojų sąjungos būstinė.<br>P.Lileikio nuotr.
Lietuvos rašytojų sąjungos būstinė.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 13, 2017, 4:31 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:38 PM

„Per visus Nepriklausomybės metus Lietuvos partijos ir vyriausybės savo programose deklaratyviai kartojo, kad kultūra yra jų politikos prioritetas. Pastarųjų Seimo rinkimų laimėtojai tokį prioritetą skelbė garsiausiai.

Deja, rašytojai ir grožinės literatūros vertėjai savo prioritetiškumo niekaip nepatiria. Priešingai – nauji mokesčių pakeitimai kūrėjus skurdina ir stumia į gyvenimo paribį“, – rašoma vienos įtakingiausių kūrėjų sąjungos dokumente.

Kurį laiką galiojo kūrėjų ir valdžios diskusijų dėka pasiektas sprendimas nuo autorinių sutarčių mokėti socialinio draudimo įmokas nuo pusės pajamų. Bet jis neseniai atšauktas, ir uždėta prievolė mokėti nuo visų pajamų. Rašytojai primygtinai ragina „grįžti į buvusią padėtį“.

„Lietuvos socialinio draudimo sistema intelektinės nuosavybės turėtojo ir kitos šalies santykius, taip pat disponavimą tokiu turtu prilygina darbdavio ir darbuotojo santykiams. Tai niekaip nesutinka su 1999 03 09 Europos Parlamento Rezoliucija „Dėl menininkų padėties ir vaidmens Europos Sąjungoje“. Mes nereikalaujame lengvatų ar išskirtinių sąlygų. Mes norime teisingos ir autorių darbo specifiką atitinkančios mokestinės aplinkos“, – savo teises bando apginti kūrėjai.

„Nekomercinis menas nėra serijinė gamyba ar vienadienių individualių reikmių tenkinimas, sudėtingi kūriniai įvertinami ir pripažįstami tik po kurio laiko, bet jie kuria Lietuvos kultūros prestižą ir veidą. Tai nėra veikla, mūsų nedidelėje kalbinėje bendruomenėje laiduojanti pragyvenimą autoriui, bet ji padeda išlikti tai bendruomenei. Todėl raginame atsižvelgti į autorių darbo specifiką ir rašytojų bei vertėjų honorarų apmokestinimą sutaikyti su tos specifikos supratimu“, – į valdžios žmonių sąžinę apeliuoja kūrėjai.

O suvažiavimo narių priimto dokumento pabaigoje pabrėžia, kad valdžios dėmesį rašto žmonių socialinėms reikmėms vertins pagal reakciją į šią „Rezoliuciją“. „Lauksime atsakymo“, – rašo rašytojai. Įdomu, ar kas nors išgirs jų balsą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl Kaukazo šalims nesiseka atsikratyti V. Putino?