Knygų mugėje pristatoma ir viena populiariausių šių laikų temų

Šių metų Tarptautinė Vilniaus knygų mugė – laukiamiausias literatūros mėgėjų renginys. Ji ypatinga ir vienai negalią turinčiai kaunietei.

 Knygos autorė A.Žiupsnytė.<br> Juozo Valiušaičio nuotr.
 Knygos autorė A.Žiupsnytė.<br> Juozo Valiušaičio nuotr.
 "Drugių knyga" išleidžiama 2018 metų Tarptautinės Vilniaus knygų mugės proga.<br>  Knygos nuotr.
 "Drugių knyga" išleidžiama 2018 metų Tarptautinės Vilniaus knygų mugės proga.<br>  Knygos nuotr.
 Kūrinyje persipina literatūriniai pasakojimai ir dailė.<br> Knygos nuotr.
 Kūrinyje persipina literatūriniai pasakojimai ir dailė.<br> Knygos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 21, 2018, 11:30 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:31 AM

Knygų mugės proga pasirodo dailininkės ir rašytojos Albinos Žiupsnytės knyga „Drugių karalystė“. Joje moteris įspūdingais vaizdais ir detaliais pasakojimais atskleidė esmines žmogaus vertybes, paliesdama ir jautrią ekologijos temą.

Kūrinyje susijungia dailės ir literatūros kalba. Išleista leidykloje „Artuma“, ši knyga autorei jau penktoji.

Populiari tema - ekologija

Visos knygoje papasakotos istorijos vyksta, atrodytų, nedidelėje mūsų pasaulio dalyje – drugių karalystėje. Pagrindiniais veikėjais tampo drugeliai, greta jų – boružės, skruzdės, kiti vabalėliai. Sukurtas visas pasaulis su sava hierarchija, karaliais ir pavaldiniais, papročiais ir kasdienybe.

Autorė savo personažų pasirinkimą paaiškino jautrumu ekologijai.

Drugiai – vieni jautriausių pasaulio ekologijoje. Kur labai užteršiama aplinka, drugiai nyksta. Tai panašu į tyros vaiko sielos metaforą ir į žmogaus vidinio pasaulio metaforą“, – sakė A.Žiupsnytė.

Ekologijos tema šiandieniniame pasaulyje itin aktuali. Todėl ja paremta knyga išsyk pretenduoja tapti populiaria tarp gyvąja gamta ir jos ryšiais su žmogumi besidominčių skaitytojų.

Įspūdingi dailės darbai

Meno mokyklą baigusi moteris visą gyvenimą dirbo dailės srityje ir turi Meno kūrėjo statusą. Todėl jos kūrybos pagrindas ir atspirtis – vaizdai.

Kiekvienas knygos puslapis iliustruotas pačios autorės. Piešiniai „Drugių karalystėje“ savo raiška nenusileidžia žodiniam pasakojimui: ryškios spalvos ir mikroskopinės detalės pateiktos taip, jog ši knyga galėtų būti laikoma ir dailės albumu.

Autorė patvirtino, jog dailė ir rašymas jos kūryboje žengia kartu.

„Kai piešiu, mąstau dailės kategorijomis, o kai rašau – žodiniais vaizdiniais. Iliustracijomis ne kartoju tekstą, o perkuriu, praturtinu, papildau istoriją. Taip atsiranda įdomesnis pasaulis.

Misija – skatinti vertybes

Kūrinys nėra orientuotas į konkretų skaitytojų amžių. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog pasakojimai skirti vaikams, juose ir daug filosofinių detalių.

„Ši knyga – apie jautrų vienybės, bendrystės, gėrio pasaulį. Kurio širdies gilumoje mes visi ilgimės iki mirties“, – dalijosi autorė.

O vaikams knyga turėtų būti itin paveiki vertybių skatinimu. Pasakojimuose akcentuojama garbė ir pagarba, dora, bendradarbiavimas, pagalba vienas kitam. Kadangi tai nedaroma didaktiškai, minimos vertybės labai natūraliai įsilieja į istorijas.

„Kūryba turi būti paveiki – to juk siekiame. Nepaveikus menas neatlieka savo misijos, t. y., paskatinti, patraukti mus gėrio kryptimi.

Vaikų siela ypač atvira, imli. Prasmė ir tikslas – sėti vertybių sėklas į jų širdžių lysveles. Ir visai nesvarbu, kada jos sudygs, gal tik po daugelio metų...“ – įsitikinusi A.Žiupsnytė.

„Drugių karalystė“ gyvenimą pradeda vasario 22 dieną knygų mugėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.