Skaityklą po atviru dangumi įkūrusi aktorė pastebėjo, kad skaitymas tampa prabanga

„Niekada nežinau, kur mus pokalbis nuves. Turiu pasiruošusi keletą tradicinių klausimų, bet dažniausiai jų net nespėju pašnekovams užduoti – taip viskas būna įdomu, gyva ir netikėta“, – apie savo projektą „Knyga + Vasara”, kiekvieną trečiadienį kviečiantį į Lukiškių aikštėje po atviru dangumi įsikūrusią skaityklą „Vilnius Skaito“, pasakojo jo iniciatorė, „Knygos teatro“ vadovė Redita Dominaitytė.

R.Dominaitytė kiekvieną trečiadienį kviečia užsukti į Lukiškių aikštėje po atviru dangumi įsikūrusią skaityklą „Vilnius Skaito“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
R.Dominaitytė kiekvieną trečiadienį kviečia užsukti į Lukiškių aikštėje po atviru dangumi įsikūrusią skaityklą „Vilnius Skaito“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 12:27 PM

Šįkart, birželio 27 – ąją, vidurdienį su žinoma aktore susitiks bei apie save ir mėgstamas skaityti knygas pasakos dainininkė Monika Linkytė.

„Mano pašnekovai neretai skaito ir ištraukas iš lietuvių autorių knygų. Viso filmavimo metu žiūrovai laisvai gali užduoti klausimus tiesioginiame eteryje, nes visa tai, kas vyksta skaitykloje, yra transliuojama socialiniais tinklais“, – pasakojo R. Dominaitytė.

Antrus metus įgyvendinamo projekto kūrėja patikino – ji sužinojo bei patyrė daug naujo.

„Apie kai kuriuos savo pašnekovus nuomonę buvau susidariusi jų nepažinodama. Bet dažniausiai pasirodydavo, kad viešojoje erdvėje sukuriamas įspūdis neretai yra klaidingas“, – pripažino R. Dominaitytė.

Ji atviravo – visi pasikalbėti ateidavę žmonės buvo nuoširdūs ir mokantys dalintis mintimis. Tačiau bene ryškiausias juos vienijęs bruožas – meilė tėvynei.

„Tai ne vien tik žodžiai. Puikiai matosi, ką pilietiškai nusiteikusi karta gali ir ką jau daro dėl savo šalies. Smagu tai pastebėti ir stebėti“, – teigė R. Dominaitytė.

Nemažai jos pokalbių svečių skaito popierines arba elektronines knygas. Tačiau pasitaiko ir jų niekada neatsiverčiančių.

„Svarbu, kad žmonės to „nevynioja“ į vatą, o atvirai pasako neskaitantys, nes to nemėgsta arba neturi laiko. Pastebėjau, kad skaitymas ir taisyklingas rašymas tampa prabanga. Tam, kad viso to nepamirštume, jau būtina savidrausmė – patys turime save pabarti, padaryti išvadas, priminti sau, kaip ir kodėl reikėtų taip elgtis“, – įsitikinusi pašnekovė.

Anot Reditos, kai kurie jos pašnekovai pasakojo specialiai anksčiau pakylantys rytais iš lovos – pavyzdžiui, 5 valandą, kad paskaitytų mėgstamą knygą, nes kito laiko įtemptos dienos metu žmogus tam tiesiog neranda.

„Mūsų šūkis: „Skaitymas – tai būdas bendrauti“. Jis yra visiškai teisingas. Jei neturite temos pokalbiui, pasidalinkite mintimis apie knygas – pamatysite, kaip atsivers daugybė kelių diskusijoms!“ – tikino R. Dominaitytė.

Paklausta, kas labiausiai ją yra nustebinę kalbantis su žinomais žmonėmis, aktorė prisiminė „radistą“ Joną Nainį.

„Jis sakė kiekvieną dieną pradedantis nuo skambučio mamai! Tai tikrai įspūdinga!“, – stebėjosi R. Dominaitytė.

Ji pasakojo ir apie kunigą, knygų autorių Algirdą Toliatą, kurį į skaityklą pasišnekėti apie gyvenimą palydėjo daugiau nei pusšimtis bendruomenės narių.

„Juk šiais laikais reikia dėti pastangų, kad susitiktume su draugais ar bendraminčiais... Nors tai – labai svarbu, vis pasiteisiname neturį laiko. Tad, mūsų „Knygos teatro“ iniciatyva vykstantis pokalbių projektas yra skirtas kiekvienam, norinčiam skirti laiko sau. Pasikvieskite draugą, atsineškite puodelį kavos ir pasikalbėkime!“, – kvietė R. Dominaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.