Teherano kalėjime kali trys rašytojai, du užsikrėtė koronavirusu, bet nesulaukė gydymo

Rašytojų asociacija „PEN America“ antradienį per savo metinį iškilmingą renginį, kuriame dalyvavo aktorės Jodie Foster ir Awkwafina, pagerbė tris kalinamus iraniečių rašytojus.

Renginyje dalyvavo ir garsi aktorė Jodie Foster.<br>Scanpix/AP nuotr. 
Renginyje dalyvavo ir garsi aktorė Jodie Foster.<br>Scanpix/AP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 11:08 AM

Ši literatūros ir žmogaus teisių ne pelno organizacija 2021 metų PEN Barbey apdovanojimą „Laisvė rašyti“ skyrė Baktashui Abtinui, Keyvanui Bajanui ir Rezai Khandanui Mahabadi, atliekantiems bendrai 15,5 metų įkalinimo bausmes už dalyvavimą su cenzūra kovojančios Irano rašytojų asociacijos (IWA) veikloje.

PEN juos pagerbė per iškilmingą vakarą Amerikos gamtos istorijos muziejuje Niujorke. Pernai renginys dėl pandemijos vyko internetu.

Prieš šiemetinį renginį paskelbtame pranešime spaudai PEN vadovė Suzanne Nossel sakė: „Tai rašytojai, pašaukti ne tik siūlyti prozą ir idėjas puslapiuose, bet ir narsiai gyventi, nepaprastai aukotis dėl laisvių, paremiančių laisvą mintį, meną, kultūrą ir kūrybiškumą.“

Poetas ir scenaristas B.Abtinas, prozininkas ir žurnalistas K.Bajanas ir rašytojas bei literatūros kritikas R.Kh.Mahabadi nuo praėjusių metų rugsėjo kalinami liūdnai pagarsėjusiame Teherano Evino kalėjime.

B.Abtinas ir R.Kh.Mahabadi ten užsikrėtė koronavirusu ir dar nesulaukė deramo gydymo ligoninėje dėl kitų ligų.

Iškilmingame asociacijos renginyje, paprastai tampančiame Niujorko literatūrinio kalendoriaus akcentu, šiemet dalyvavo maždaug 800 svečių.

Renginį vedė tragikomedijos „Atsisveikinimas“ (The Farewell) žvaigždė Awkwafina, o J.Foster ir Nobelio literatūros premijos laureatas nigerietis Wole Soyinka padėjo įteikti apdovanojimus.

PEN apdovanojimų vakaras buvo naujausias po pandemijos nulemtos pertraukos sugrįžęs svarbus Niujorko kultūrinis renginys. Praėjusį mėnesį šiame mieste įvyko Kostiumų instituto pokylis „Met Gala“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.