Dėl nesąžiningų skaitytojų vasaros skaitykla per sezoną praranda dvi dešimtis populiarių leidinių

Nors sakoma, kad nemokamų pietų nebūna, poilsis su knyga įmanomas ir už „ačiū“. Apsilankyti vasaros skaitykloje ir išsirinkti knygą sostinės Bernardinų sode gali kiekvienas panorėjęs. Bet nereiškia, jog be užstato paskolintos knygos nereikia grąžinti. Dėl nesąžiningų skaitytojų skaitykla per sezoną praranda apie dvi dešimtis populiarių leidinių.

 Stiklo kupole Bernardinų sode sutalpinta per penkis šimtus knygų.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Stiklo kupole Bernardinų sode sutalpinta per penkis šimtus knygų.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Vaičiulionytė pastebėjo, kad pasibaigus vasarai kai kurie skaityklos leidiniai dingsta, bet daugiau skaitytojų tampa nuolatiniais bibliotekos lankytojais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 I.Vaičiulionytė pastebėjo, kad pasibaigus vasarai kai kurie skaityklos leidiniai dingsta, bet daugiau skaitytojų tampa nuolatiniais bibliotekos lankytojais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-13 11:48, atnaujinta 2023-07-13 11:49

Stikliniame bibliotekos kupole lentynose surikiuota per penkis šimtus knygų. Daugiausia jų išleistos pastaraisiais metais, todėl kam per brangu buvo įsigyti naują geidžiamą leidinį, jį galima rasti Bernardinų sode netoliese vienuolyno vaistažolių ekspozicijos.

Pabandžius šią paslaugą nors kartą, užsukus į sodą kojos veda link kupolo, veikiančio jau penktą sezoną.

Koks malonumas skaityti atsisėdus ant suolo žydinčių augalų apsuptyje, čiurlenant fontanui, karksint varnai ir padvelkus rožių aromatui. Nepajunti, kaip su knyga rankose gryname ore prabėga valanda. Per tą laiką atsiputi, rūpesčiai išgaruoja. Svarbiausia, toks poilsis nieko nekainuoja.

Nepaisant gražios idėjos, ne visi skaitytojai paskaitytą knygą grąžina į skaityklą. Kai kurie praneša bibliotekininkei, jog nueis paskaityti prie Vilnios, ir kartais nebegrįžta. Nedraudžiama nutolti nuo kupolo, leidžiama sode skaitymui pasirinkti mėgstamiausią vietelę, tik sąžinės reikalas, ar skaitytojas nepiktnaudžiaus nemokama paslauga.

Jei knyga įtraukia taip, kad norėtųsi skaitymą tęsti namuose, vis vien pageidautina ją grąžinti į vasaros skaityklą. Tokiu atveju Vilniaus centrinės bibliotekos darbuotoja patars užsiregistruoti į arčiausiai skaitytojo namų esantį bibliotekos filialą, kuriame su skaitytojo bilietu galėsite pasiskolinti leidinį.

Vasaros skaityklą įrengusios Vilniaus centrinės bibliotekos rinkodaros vadybininkė Inga Vaičiulionytė pastebėjo, jog šis projektas papildo nuolatinių skaitytojų gretas.

Įprastai bibliotekose dažniausiai lankosi vyresnio amžiaus žmonės, o vasaros skaityklos paslaugą išmėginusios jaunos šeimos, kokių daugiausia užsuka į Bernardinų sodą, tampa naujais centrinės bibliotekos nariais.

Įprasta, kad rytmetį šioje skaitykloje laiką leidžia mamos su vaikais, darželinukų grupės. Mat čia galima rasti ir vaikiškų knygų, stalo žaidimų, piešimo reikmenų. Mažieji įsikuria lauke prie staliukų, ant sėdmaišių po skėčiais.

Antroje dienos pusėje skaitykloje galima pastebėti daugiau suaugusiųjų. Vieni atsikvėpti su knyga, nuraminti stresą išnaudoja popietę, kiti paskaityti užsuka pabaigę darbus. Neretai prie skaityklos galima užtaikyti ir į koncertą, dirbtuves, interaktyvią parodą, susitikimą su knygų autoriais. Apie papildomas pramogas pranešama skelbime prie įėjimo.

Bet ir be progos užsukus į skaityklą galima rasti bet kokiam skoniui tinkamų knygų. Kai kurių jų, kurias skaitėte pernai, kupole šįmet beveik nebus, nes nemažai popierinių leidinių nuo saulės išbluko. Tad šiam sezonui lentynose sudėtos naujos, ir vos menka dalis atkeliavusi iš praėjusių metų.

Kokios literatūros galima rasti saulės kaitinamame kupole? Knygų vaikams ir paaugliams, populiarių romanų ir detektyvų suaugusiesiems, turistams skirtų pažintinių leidinių apie Vilnių ir Lietuvą lietuvių, rusų, lenkų, anglų kalbomis. Taip pat lentynose guli savipagalbos, psichologijos, istorijos ir mokslo populiarinimo leidinių.

Išgyvenus koronaviruso pandemiją, Ukrainoje kilus karui Bernardinų sodo skaityklos lankytojai šįmet dažniausiai atsipalaidavimui griebia psichologijos knygas. Vieni skaito apie vaikų auklėjimą, kiti – apie santykius, ramybės paieškas, meditaciją. Matyti, jog skaitytojams aktualu nebe globalios, o asmeninės problemos.

„Visi skirtingai leidžia laisvalaikį – vieni nori neįpareigojančio turinio, lengvo vasariško romano, kitiems psichologinis trileris yra geriausias atsipalaidavimo būdas“, – pastebėjo I.Vaičiulionytė.

Ne tik skaitytojams, bet ir Centrinės bibliotekos darbuotojams įsikurti vasarai gamtos apsuptyje Vilniaus centre yra malonumas. Kur kas geriau skaityti gryname ore nei tvankioje uždaroje aplinkoje, kur praleidžiame nemažai laiko.

Kai Centrinė biblioteka 16-oje padalinių paskelbia bibliotekininkams apie vasaros skaityklą, jie savanoriškai užsirašo darbui gamtoje. Sudaryti darbo grafiką nesunku, nes daug kas nori lauke pabendrauti su skaitytojais.

„Ribojame, kad vieną savaitę dirbtų vieni, kitą – kiti, juk čia pasakiška vieta darbui“, – patikino I.Vaičiulionytė.

Nors skaitykla gamtoje, liūties ar kaitrios saulės galima išvengti – slepiamasi arba kupole, arba po lauko skėčiais. Sykį per liūtį į skaityklos kupolą sugužėjo net vestuvininkai. Čia tilpo penkiolika žmonių.

Palankiu oru skaitykla sutraukia nemažai lankytojų, todėl kartais skaitytojai neranda geidžiamos knygos, nes ją jau kas nors skaito. Tarp populiarių knygų praėjusiais metais buvo Izraelio istoriko Yuvalio Noah Harari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“ ir lietuvės rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“. Dėl jų susidarydavo eilė, bet šįmet populiarumas atslūgo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.