Į festivalį „Open books“ atvyksta knygos „Dievas visada keliauja incognito“ autorius

Rugsėjo 22–23 dienomis penktąjį kartą vyksiančiame literatūros festivalyje „Open books“ viena pagrindinių žvaigždžių bus prancūzų rašytojas, bestselerių autorius Laurentʼas Gounelle.

Laurentʼas Gounelle.<br>Organizatorių nuotr.
Laurentʼas Gounelle.<br>Organizatorių nuotr.
Literatūros festivalyje „Open books“.<br>Organizatorių nuotr.
Literatūros festivalyje „Open books“.<br>Organizatorių nuotr.
Literatūros festivalyje „Open books“.<br>Organizatorių nuotr.
Literatūros festivalyje „Open books“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jurga Mandrijauskaitė, „Open books“

2023-09-14 20:34, atnaujinta 2023-09-14 20:53

Jo knygos mėgstamos milijonų skaitytojų visame pasaulyje, ir Vilniuje autorius dalinsis mintimis ne tik apie temas, kurias nagrinėja savo knygose, bet ir pasakos, kaip parašyti bestselerį, kas svarbu jo skaitytojams.

„Festivalyje „Open books“ mes stengiamės pažvelgti į įvairius žanrus, kalbinti tiek tuos rašytojus, kuriuos mėgsta siauresnis ratas skaitytojų, kurie itin vertinami literatūros kritikų, tiek tuos, kurie atliepia platesnės auditorijos lūkesčius, patenka į perkamiausiųjų sąrašus. Mūsų festivalyje jau lankėsi tokios žvaigždės kaip Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič, garsus prancūzų rašytojas Philippe'as Claudelis, kiti rašytojai, šiemet irgi sulauksime tokių žinomų rašytojų kaip Christina Lamb. Festivalyje viešės ir žinomas prancūzų autorius L.Gounelle.

Šis rašytojas labai mylimas lietuvių skaitytojų, jo knygos patenka į populiariausiųjų sąrašus, o mums įdomu šį autorių pakalbinti scenoje dar ir todėl, kad šiemet norime pažvelgti į literatūrinius leidybos procesus, pakalbėti apie tai, kokie santykiai tarp kūrėjų ir skaitytojų.

L.Gounelle puikiai žino, kaip pataikyti į skaitytojų širdis, todėl bus įdomu išgirsti, ką, jo nuomone, gerbėjai atranda jo kūriniuose. Beje, festivalyje lankysis ir Didžiojoje Britanijoje gyvenantis autorius Andrew Komarnyckyj, kuris apie literatūros pasaulį kalba ironiškuoju žvilgsniu. Abiejų šių rašytojų žvilgsniai į knygų pasaulį, tikiu, skaitytojams atvers platesnius horizontus“, – sakė festivalio direktorė Jurga Mandrijauskaitė-Ruškienė.

Savo knygose likimo ir žmogaus apsisprendimo klausimus aptariantis rašytojas 57-erių L.Gounelle puikiai žinomas lietuvių skaitytojams iš tokių knygų kaip „Dievas visada keliauja incognito“, „Žmogus, kuris norėjo būti laimingas“, „Diena, kai išmokau gyventi“, „Pažadu tau laisvę“, „Intuicija“ ir kitų. Savo knygose jis rašo apie žmones, ieškančius gyvenimo prasmės, skaitytojus siekia priversti susimąstyti apie tai, kas gyvenime juos daro laimingais, kaip keisti savo gyvenimą ir atrasti jame naują prasmę, dvasingumą. Jo knygose supinamos psichologijos, filosofijos, socialinių mokslų, asmeninio tobulėjimo žinios. L.Gounelle knygas mėgsta žmonės, kurie siekia gyvenime pozityvumo, atsinaujinimo. Šį pokalbį moderuos žurnalistas, prancūzų kultūros žinovas Valdas Puteikis.

Vertingos – paprastos tiesos

Pats rašytojas, kurio knygos dabar parduodamos milijonais egzempliorių, sako, kad tokios sėkmės net nesitikėjo. Jis prisipažįsta, kad prieš pradėdamas rašyti knygas jautėsi esąs nevykėlis, kuriam niekas nesiseka. „Man viskas nepavyko, bet mano šeima, tėvai ir draugai vis tiek mane mylėjo, – prisimena rašytojas. Tada jį apėmė tarsi nušvitimas. – Supratau, kad nereikia, jog man kas nors pavyktų, kad būčiau geras žmogus.“

Ši situacija, kai žmogus jaučiasi beprasmiškai, prislėgtas ir tik atsigręžęs į save atranda naują gyvenimo prasmę, kartojama ne vienoje L.Gounelle knygoje, autorius stengiasi lengvu stiliumi, daugeliui suprantama kalba leisti skaitytojams pažvelgti patiems į save iš šono, o daugybėje aprašomų situacijų žmonės gali atrasti ir savo elgesį, suprasti jo motyvus. „Aš nieko neišgalvojau ir neketinu pateikti naujo, genialaus laimės recepto. Tik noriu padėti skaitytojams suvokti, kokios iš tikrųjų vertingos yra paprastos tiesos, kurias kažkodėl dažniausiai pamirštame. Kviečiu į daug ką pažvelgti kitaip“, – sako pats autorius.

L.Gounelle sako, kad jaunystėje troško būti psichiatru, tačiau iš pradžių tokias svajones atidėjo įš šalį. Kaip rašytojas prisipažįsta dabar, tuomet jis labai bijojo žmonių, buvo kuklus – sunku tuo patikėti dabar, kai rašytojas kalba didžiulėmis auditorijoms. Kadangi tėvai norėjo, kad jis įgytų kokią rimtesnę profesiją, jis baigė ekonomiką ir finansus. Toliau jo gyvenimo istorija klostėsi pagal scenarijų, kuris aptinkamas jo knygose – jis metė nemėgstamą profesiją, kelis metus neturėjo darbo, o vėliau, paklausęs savęs, ką išties norėtų dirbti, visgi baigė psichologiją ir tapo terapeutu, o vėliau – ir sėkmingu knygų autoriumi.

Praėjusiais metais, duodamas interviu lietuvių skaitytojams Augustei Gittins, jis sakė: „Manau, kad pačius svarbiausius gyvenimo sprendimus priimame intuityviai, o ne racionaliai. Pavyzdžiui, rinkdamiesi žmogų, su kuriuo susituoksite arba gyvensite, juk klausote širdies, o ne atliekate vertinimą pagal tam tikrus kriterijus, argi ne taip? Neabejoju, kad daugelyje sričių geriausius sprendimus priimate tuomet, kai klausote savo nuojautos“.

Gyventi savo tikrąjį gyvenimą

Savo pirmąją knygą „Žmogus, kuris norėjo būti laimingas“ jis parašė sulaukęs 40-ies metų. Tuo metu jo gyvenime buvo sudėtingas laikotarpis – mirė jo tėvas, taip pat – geriausias draugas. Ieškodamas būdų, kaip išreikšti savo jausmus, jis nusprendė parašyti knygą apie tai, kas svarbu gyvenime ir kaip atrasti laimę. Po poros metų išleista ši knyga buvo išversta į 25 kalbas, tapo perkamiausiu kūriniu Prancūzijoje ir nutiesė kelią jam į būsimąją itin sėkmingą rašytojo karjerą.

Nors L.Gounelle yra labai sėkmingas rašytojas, sulaukiantis didžiulio susidomėjimo įvairiose šalyse, jis pats sako, kad, laimei, rašytoju jis tapo jau sulaukęs 40-ies, tad šlovė neapsuko jam galvos ir jis sugebėjo išlaikyti šaltą protą. „Be to, niekada savęs nelaikau sėkmingu autoriumi paprasčiausiai todėl, kad rašydamas nesiekiu sėkmės, – sako autorius. – Rašau, kad perteikčiau tam tikrus dalykus, kurie, mano manymu, yra naudingi žmonėms. Neleidau, kad sėkmė atitrauktų mane nuo šios mano misijos. Esu įsitikinęs, kad kiekvienas žmogus ją turi, ir kai sugebame tai įgyvendinti, pasiekiame didžiulį džiaugsmą“.

Savo knygose autorius sulieja savo paties patirtis, istorijas, išgirstas iš kitų žmonių, o taip pat ir pramanytus dalykus. L.Gounelle sako, kad, kadangi knygas pradėjo rašyti pakankamai vėlai, turi sukaupęs nemenką gyvenimišką patirtį, nemažą bagažą istorijų.

Savo knygose jis dažnai kalba laisvės, asmeninės laimės temomis, siūlo suvokti, kad neretai mes, paklusdami kitų primestoms taisyklėms, atsisakome savojo gyvenimo.

„Daugelis žmonių mano, kad jų laisvė priklauso nuo kitų. Tačiau, mano nuomone, laisvė yra prigimtinė, – sako rašytojas. – Daugelis žmonių nesuvokia esantys laisvi, jie nesąmoningai paklūsta taisyklėms, tam, kas plačiai priimta arba ko iš jų tikisi aplinkiniai: sprendimus dažnai lemia kitų žvilgsnis arba nuomonė. Tie, kurie taip elgiasi, iš tikrųjų savojo gyvenimo negyvena...“

Mėgsta klausyti skaitytojų istorijų

Prieš kelis metus, duodamas interviu Elžbietai Kmitaitei žurnalui „Žmonės“, paklaustas apie tai, koks yra laimės ir gyvenimo prasmės receptas, L.Gounelle sakė, kad yra keli principai: klausykite savo širdies; pažinkite save ir būkite sau atlaidūs; pildykite savo svajones; prisiminkite, kad tikrą laimę patiriame atrasdami ryšį su kitomis gyvomis būtybėmis.

Daugiau apie savo gyvenimo principus L.Gounelle kalbės „Open books“ festivalyje, ir galbūt šis susitikimas taps įkvėpimu pokyčiams. O pats autorius yra sakęs, kad labai mėgsta susitikimus su skaitytojais ir tai, kad šie pasakoja jam savo patirtis.

„Man patinka klausytis kiekvieno žmogaus istorijos ir liudijimų“, – sako L.Gounelle. Ne veltui autorius sako, kad, nepaisant skirtingų kultūrinių, socialinių patirčių, išties mes visi esame labai panašūs, mus vienija tos pačios problemos. Ne veltui po susitikimų žmonės eina prie jo ir sako: „Toks jausmas, kad pasakoji mano istoriją, tarytum mane pažinotum.“

Festivalis „Open books“ šiemet vyks rugsėjo 22–23 dienomis Nacionalinėje dailės galerijoje. Pirmoji diena bus skirta redaktorių konferencijai „REDA“, į kurią kviečiami knygų leidybos profesionalai aptarti su knygų redagavimu susijusių temų. Antrąją dieną vyks susitikimai su užsienio rašytojais, vyks su literatūra susijusios diskusijos, pristatomi per metus išleisti įdomiausi lietuvių autorių kūriniai, bus įteikta ir nauja „Antanukas“ premija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.