Krokuvoje eksponuota A. Mickevičiaus skulptūra pagaliau sugrįžo į Vilnių

Adomo Mickevičiaus skulptūra pavasarį ir vasarą praleido Krokuvoje ir pagaliau sugrįžo į gimtinę. Čia skulptūros galima ieškoti Nacionalinės dailės galerijos kieme, rašoma „Made in Vilnius“.

Krokuvoje eksponuota A. Mickevičiaus skulptūra pagaliau sugrįžo į Vilnių.<br>„Made in Vilnius“ / M. Paluszkiewicz nuotr.
Krokuvoje eksponuota A. Mickevičiaus skulptūra pagaliau sugrįžo į Vilnių.<br>„Made in Vilnius“ / M. Paluszkiewicz nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aneta Kurowska

Oct 29, 2023, 11:43 AM, atnaujinta Oct 29, 2023, 11:44 AM

1922 m. metais skulptoriaus Zbigniewo Pronaszko sukurtas Adomo Mickevičiaus paminklas – vienas iš daugelio realybe taip ir netapusių Vilniaus projektų.

2021 metais A. Mickevičiaus skulptūra pirmą kartą buvo eksponuota ant Rotušės laiptų Vilniaus muziejaus parodos „Neįgyvendinti XX a. Vilniaus projektai“ metu.

Vėliau šį skulptūra buvo pastatyta K. Sirvydo skvere. Ja grožėtis galėjo ir kaimyninės Lenkijos gyventojai apsilankę Krokuvos Nacionaliniame muziejuje. Ten skulptūra praleido du sezonus ir pagaliau grįžo į Vilnių.

Tarpukario metu Z. Pronaszko siūlė iš bronzos arba betono išlietą 12 metrų aukščio paminklą poetui statyti Rotušės aikštėje. Monumentas turėjo būti dvigubai aukštesnis už dabartinę skulptūrą. Tuometinis projektas niekada nebuvo įgyvendintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.