Viennos Pharaon knyga „Jūsų kilmė“: gydanti kelionė po skausmingą savo praeities žemėlapį

Kokios emocijos kyla pagalvojus apie tuos, kurie jus užaugino? Greičiausiai atsakytumėte, kad jaučiatės jiems už daug ką dėkingi. Tai natūralus atsakymas. Tačiau jeigu jį turėtumėte pateikti tik patys sau, tikėtina, kad reaguotumėte nevienareikšmiškai, o galbūt širdies gilumoje pajustumėte pirmiausia skausmą ir nusivylimą.

Daugiau nuotraukų (1)

VAGA

Jan 26, 2024, 11:41 AM

Tai, ką jaučiame pagalvoję apie savo praeitį ar artimuosius, licencijuota psichoterapeutė Vienna Pharaon vadina kiekvieno iš mūsų kilmės istorija. Knygoje „Jūsų kilmė“, kurią išleido leidykla VAGA, kviečia pasinerti į gilią bei jaudinančią kelionę po savo praeitį, kurioje pavyks labai aiškiai pamatyti, kodėl skaudina grįžimas į laikus, kai buvome priklausomi nuo suaugusiųjų. Ir kodėl santykius, kuriuos bandome užmegzti dabartyje, dažnai lydi destrukcija.

„Nepaprastai džiaugiuosi, kad sunkiai dirbdama su savimi ir šimtais savo klientų per pastaruosius penkiolika metų, kai konsultavau kaip santuokos ir šeimos terapeutė, sužinojau, kad viską galima pakeisti. Vien tai, kad mes turime vaikystės žaizdų, dar nereiškia, kad esame pasmerkti kartoti išmoktus ydingus modelius. Jei stabtelėsime ir pabandysime suprasti, iš kur kilo šios žaizdos (mūsų kilmės istorijos), ir skirsime laiko pakeisti savo pasirinkimams, galime visiškai išgyti. Tiesą sakant, mūsų kilmės istorijos gali tapti mūsų gijimo žemėlapiu, jei tik iš tikrųjų į jas atsižvelgsime. < > Ši knyga išmokys įžvelgti ne tik tai, ką mes terapijos pasaulyje vadiname pristatomąja problema, t. y. problemą, dėl kurios nusprendėte pradėti terapiją, bet ir paskatins išanalizuoti ir su ja susieti įsitikinimų, veiksmų ir elgesio modelius bei suprasti, iš kur jie kilo. Dauguma žalingų ir varginančių mūsų elgesio modelių yra kilę iš vaikystėje patirtų žaizdų. Supratę šias kilmės žaizdas ir ilgalaikius destruktyvius modelius, išmoksite spręsti konfliktus ir pakeisti jus varginantį elgesį“, – sako knygos autorė.

Knygos autorė Vienna Pharaon vaikystėje pati išgyveno skausmingas šeimos patirtis, pagal kurias sukūrė unikalų ir atjautos kupiną metodą – tikriausiai būsiantį labai skausmingą, tačiau nepaprastai reikalingą bet kuriame gyvenimo etape esantiems žmonėms, niekaip negalintiems suvokti, kodėl nepavyksta suvaldyti savo pykčio ar kartais į ginčus reaguoja neadekvačiai jautriai, o gal atvirkščiai – nuolat prie visų prisitaiko ir stengiasi bet kokia kaina išvengti santykių aiškinimosi bei konfliktų. „Jūsų kilmė“ – tai knyga, kuri leidžia pasijusti pažeidžiamam ir nuoširdžiai sau prisipažinti, kad kadaise būta tokių patirčių, su kuriomis buvo sunku susitvarkyti, tačiau šiandien jos nevaldomai veikia tarpasmeninius santykius, savivertę ir požiūrį į aplinką.

Leidyklos VAGA išleistoje knygoje skaitytojai atras gausybę pavyzdžių apie tai, kaip praeities išgyvenimai šiandien trugdo gyventi visavertį gyvenimą ir dar daugiau – kaip kartais yra sunku atpažinti žaizdas, kurių sukeltą skausmą jaučiame ir šiandien.

„Jūsų užduotis – įvardyti, atpažinti, pripažinti ir pajusti poveikį, kurį jums padarė šeima, ir pasitelkiant šią informaciją įgyvendinti naudingus ir ilgalaikius pokyčius. Nemanykite, kad vieną dieną galėsite liautis dirbę su savimi ir viskas bus gerai. Jūs ir toliau mokysitės pažinti save, savo partnerį ir šeimą. Išmoksite reaguoti naujai, nesvarbu, kiek jums metų. Pastebėsite sielvarto prikaupusias sritis, kurios vis dar reikalaus jūsų dėmesio. Ir tikriausiai ne kartą susitiksite su įskaudintu savo vidiniu vaiku, kuris tebetrokš jūsų dėmesio, pripažinimo, užuojautos ir palaikymo“, – sako Vienna Pharaon.

Terapinė knyga „Jūsų kilmė“ – gilumine savianalize paremta praktika, kurioje pateikti aiškūs žingsniai, kaip atpažinti praeities žaizdas, pajusti palaikymą ir užuojautą sau bei, įsivardijus nuoskaudas, suvaldyti savo reakciją į šiandien ištinkančias sudėtingas situacijas. 

Tai reikšminga knyga psichologams, psichoterapeutams, socialiniams darbuotojams ir visiems, kurie siekia paleisti slegiančią praeitį ir išmokti kurti bei palaikyti sąmoningumu paremtus santykius su kitais ir savimi. 

Siūlome perskaityti knygos ištrauką:

Jūsų vaidmuo šeimos istorijoje

Vaikai yra neįtikėtinai sąmoningi. Jie nuolat stebi, jaučia ir vertina tai, kas vyksta aplink. Jie pastebi kitų žmonių emocijas ir dažnai nori apkabinti ar pabučiuoti nusiminusius tėvus ar brolius ir seseris. Iš tiesų matyti, kaip vaikai pastebi tai, ką daugelis suaugusiųjų dažniausiai ignoruoja, yra nuostabu.

Vaikų intuicija dar nėra sugadinta ir jų nevargina nuolatinis blaškymasis. Jie jaučia aplinką ir reaguoja į ją, be to, dar nemoka slėpti savo ar kitų skausmo, jį pateisindami ar sumenkindami. Jie nebijo atkreipti dėmesio į skausmą ir, kaip ir daugelis mūsų, dažnai instinktyviai nori išspręsti bet kokią iškilusią problemą. Šis neįtikėtinas jautrumas skausmui ir noras jį sumažinti neretai paskatina vaiką imtis itin svarbaus vaidmens siekiant sutvirtinti šeimą, pavyzdžiui, teikti šeimos nariams emocinę paramą arba atstoti kurį nors iš tėvų jaunesniam broliui ar seseriai. Galbūt ir jūs mėginote atitraukti tėvų dėmesį nuo sunkių dalykų, vykstančių jų gyvenime, o gal tiesiog norėjote kad jiems būtų lengviau.   Pavyzdžiui, jei turėjote specialiųjų poreikių turintį brolį ar seserį, galbūt pastebėjote tėvų stresą ir nuovargį ir nusprendėte imtis mažai reikalaujančio vaiko vaidmens – vaiko, kuris rūpinasi savimi ir daro viską, kad tik nepadaugintų streso namuose, kur viskas ir taip tarsi pakibę ant plauko. Prisitaikantys vaikai mato, ko reikia aplinkai, ir imasi vaidmens, kuris, jų manymu, apsaugo juos pačius arba visą šeimą. 

Ir štai kas svarbiausia: vaidmuo, kurio ėmėtės kadaise, gali nulemti jūsų veiksmus ir reakcijas šiandien. Tai vienas iš pagrindinių būdų, kuriuo praeitis ir toliau daro jums įtaką. Jūs nesąmoningai renkatės partnerius, draugystę ar net darbą, kad galėtumėte prisiimti puikiai pažįstamą vaidmenį. Jei šeimoje buvote perfekcionistas, galbūt stengiatės išlaikyti šias perfekcionistines tendencijas ir brandžiuose santykiuose. Jei globojote tėvus, brolius ar seseris, galbūt vis dar jaučiate pareigą rūpintis visų aplinkinių poreikiais. Gal buvote pasiklydęs nematomas vaikas, kuriam kadaise nutilus šiandien tebėra sunku prabilti. O gal buvote vaikas juokdarys ir vis dar manote, kad ir dabar turite linksminti kitus. Tačiau kartais vaikystės vaidmuo gali pasireikšti kiek subtiliau – galbūt jūs kaip tik norite jo atsikratyti. Jei buvote tėvų patikėtinis ar emocinis ramstis, galbūt vengiate emocinio rūpesčio ir intymumo su dabartiniu partneriu. Bet kokios užuominos apie partnerio emocinius poreikius jums primena, kad vaikystėje jus taip sekino nuolatinis globėjo vaidmuo, jog nusprendėte vengti bet kokio ryšio, artumo ir pažeidžiamumo.

Vienna Pharaon, „Jūsų kilmė“, iš anglų kalbos vertė Indrė Poliuškevčienė, leidykla VAGA, 2023.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.