Savitoje parodoje – Vilniaus kasdienybė

Literatų gatvėje įsikūręs Modernaus meno centro (MMC) biuras jau pagarsėjo kaip viena svarbiausių šiuolaikinio meno erdvių. Šiuo metu jame rodomi fotomenininko ir bioenergetiko Algirdo Šeškaus kūriniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė („Sostinė“)

Aug 5, 2012, 7:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:03 PM

Nors A. Šeškui jau gerokai per penkiasdešimt, MMC biure surengta jo paroda – tik penktoji personalinė.

Šių metų vasario mėneį didelį fotografijos žinovų ir kolekcininkų susidomėjimą sukėlė jo darbų kolekcija, parodyta Londono „The Gallery”.

9-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį A. Šeškus buvo ryški Vilniaus meno scenos asmenybė. Jis ne tik fotografavo, bet ir rašė poeziją, tapė, kūrė asambliažus, grafiką.

Menotyrininkas Alfonsas Andriuškevičius A. Šeškų yra pavadinęs „branduolinės energijos tapytoju”. Jo manymu, menas lietuvių fotografijoje prasidėjo būtent nuo A. Šeškaus.

Šio menininko fotografijose – daug Vilniaus vaizdų. „Žaliasis tiltas” – taip pavadintas prieš keletą metų išleistas jo fotografijų albumas, mat netoli šio tilto prabėgo A. Šeškaus vaikystė.

Jo šeima gyveno name, stovėjusiame maždaug toje vietoje, kur dabar stūkso prekybos centras „Europa”.

„Ten buvo mano išlakstyti laukai ir daržai. O kai norėdavosi pamatyti miestą, atbėgdavau prie Žaliojo tilto ir užsikardavau ant jo. Už jo jau būdavo miestas. Motina ateidavo manęs iš ten krapštyti namo”, – prisiminė fotografas.

A. Šeškui buvo šešiolika, kai jis persikraustė gyventi į J. Basanavičiaus gatvę.

„Tas Vilniaus rajonas nuo seno vadintas Pohulianka. Išvertus iš lenkų kalbos tai reiškia „ūžavimas, puotavimas, šėlsmas”. Mano jaunystėje ten iš tiesų būta ir šėlsmo, ir vyno”, – pasakojo A. Šeškus.

Autoriui 1975–1983 metais gyvenant Pohuliankoje buvo sukurtos fotografijos, kurios pateko į MMC kolekciją. Tai nedidelės ir tarsi nelabai kokybiškos nuotraukos – atrodo, lyg žvelgtum į praeitį pro aprasojusį troleibuso langą. MMC biure jas galima pamatyti iki rugpjūčio 8 dienos.

Neatitiko sovietinės kultūros kanonų

1945 metais gimęs A. Šeškus (nuotr.) – vienas pirmųjų lietuviškosios fotografijos avangardistų.

Kaip fotografas jis debiutavo 1980 m. Lietuvos fotomeno draugijos surengtoje jaunųjų fotografų parodoje Vilniuje.

Jau pirmieji viešai parodyti darbai atskleidė naują, sovietinės kultūros kanonų neatitinkantį A. Šeškaus požiūrį į meną ir fotografiją.

Šiuo metu A. Šeškus yra vienas žymiausių Lietuvos bioenergetikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.