Vilniuje iškilmingai sutikti Naujieji 5773-ieji metai

Sekmadienį, rugsėjo 16 dieną, žydai visame pasaulyje pradeda švęsti Naujuosius metus, Roš ha-šana. Vilniaus choralinėje sinagogoje susirinko ne tik Lietuvos žydai, bet ir kitų tautų atstovai, pakviesti svečiai iš užsienio: JAV, Airijos, Izraelio. Lietuvos žydų bendruomenė, pasitikdama 5773-sius metus pagal Mėnulio kalendorių, surengė iškilmingą šventę su išskirtiniu koncertu.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 16, 2012, 10:48 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:02 PM

Žydai naujuosius metus, Roš ha-šana („metų galva“) švenčia rudenį, pagal Mėnulio kalendorių, todėl kiekvienais metais šventės data skiriasi.

Žydai metus skaičiuoja nuo biblinio pasaulio sukūrimo, todėl šiemet pagal judėjų kalendorių prasideda 5773-ieji metai.

„Judėjų religija skelbia, jog kiekvienais metais Aukščiausiasis rašo naują metų knygą. Tai laikas žydams susikaupti, pagalvoti, ką nuveikei gero, kur suklydai, ir atgailauti už klaidas“, – pasakojo Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Ji žydų bendruomenės vardu pakvietė judėjų Naujuosius metus kartu sutikti visų tikėjimų vilniečius.

„Labai neteisingai galvojama, jog mūsų bendruomenė uždara, kad į sinagogą negalima ateiti kitų tikėjimų žmonėms. Tai netiesa, sinagogos durys atviros visiems, kaip ir krikščionių bažnyčios. Norėdami pritraukti daugiau žmonių, šiemet sinagogoje surengėme šventinį koncertą“, – aiškino F. Kukliansky.

Roš ha-šana Vilniaus sinagogoje prasidėjo sekmadienį, 19 val.

Koncertavo Vitalijaus Neugasimovo vadovaujamas vyrų vokalinis kolektyvas „Quorum“. Vėliau šventinę maldą skaitė Vyriausias Lietuvos rabinas Chaimas Buršteinas.

Antrąją Roš ha-šana dieną pučiamas ilgas ragas, vadinamas šafar.

Judėjų tradicija byloja, kad Aukščiausiasis Roš ha-šana dieną Gyvenimo knygoje užrašo, koks likimas laukia kiekvieno žmogaus ateinančiais metais: “Kam gyventi, o kam numirti, kieno laukia ramybė, o kieno – šlaistymąsis, kieno – sėkmė, o kieno – išbandymai, kam lemtas neturtas, o kam turtas”.

Nuoširdus tikėjimas tuo, kad Visagalis kiekvienam linki gėrio ir sėkmės šią dieną paverčia švente. Jos metu žydai turi analizuoti savo praėjusių metų poelgius ir pasiruošti ateinantiesiems metams. Mąstydami apie ateitį, žydai prašo taikos, sutarimo, sveikatos.

Pagrindinis Roš ha- šana momentas – pūtimas į šafar, avino ragą. Jo skardus garsas turi pažadinti žydo dvasią iš miego, turi priversti jį krūptelėti. Ir jei žmogaus siela, išgirdusi griausmingą šofaro garsą, krūptelės – tai ženklas, kad dabar ji bus daug jautresnė.

Šafaro garsas ragina: “Pabuskite tie, kurie snaudžiate, kas savo metus leidžiate beprasmiškai. Apšvieskite savo dvasią ir savo darbus padarykite gerus”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.