Kauno muzikinis teatras sezoną pradėjo šiuolaikišku spektakliu „Čigonų baronas“

Kauno valstybinis muzikinis teatras šį penktadienį pradėjo naująjį sezoną. Pirmasis spektalis — dviejų dalių Johanno Strausso operetės „Čigonų baronas“ premjera.

„Čigonų barono“ premjera gerokai skiriasi ankstesnių veikalo pastatymų: ji provokuojanti ir šiuolaikiška.
„Čigonų barono“ premjera gerokai skiriasi ankstesnių veikalo pastatymų: ji provokuojanti ir šiuolaikiška.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 28, 2012, 8:12 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:01 PM

Operetės režisierius — 28 metų Gediminas Šeduikis. Praėjusį sezoną jo režisūrinis debiutas — Gaetano Donizetti opera „Liučija di Lamermur“ sulaukė didelio publikos susidomėjimo, pelnė „Auksinio scenos kryžių“ ir tapo vienu geriausių bei stilingiausių pastarųjų metų Kauno muzikinio teatro spektaklių.

Šįkart režisierius vėl pateikė nepakartojamą reginį. Tikimasi, kad naujas jauno kūrėjo darbas taip pat neliks nepastebėtas. „Čigonų barono“ premjera gerokai skiriasi ankstesnių veikalo pastatymų: ji provokuojanti ir šiuolaikiška.

Todėl žiūrovų, ypač tų, kurie yra matę prieš tai statytą „Čigonų baroną“, laukė siurprizas. Nors visas spektaklis nėra perkeltas į šį laikmetį, operetėje keliamos problemos ir gvildenami klausimai itin aktualūs dabarčiai.

Be to, mėginta pabėgti nuo operetės žanro kanonų, o šiuolaikiška scenografija ir priemonės sudarė kontrastą prabangiems dizainerio Juozo Statkevičiaus kurtiems kostiumams.

Publikai staigmena buvo ir tai, jog operetėje kitaip skambėjo net pagrindinio herojaus — Barinkajaus kupletai. Spektaklio libreto literatūriniu šaltiniu tapo vengrų rašytojo Moro Jokajaus novelė „Safi“.

Joje, kaip ir šioje operetėje, pagrindinė mintis yra žmogiškoji savigarba, nacionalinis išdidumas, laisvės troškimas bei visagalė meilė.

Libreto autorius Ignacas Šniceris išgarsėjo žymaus vengrų poeto Šandoro Petefi poezijos vertimais į vokiečių kalbą. „Barinkajus — svieto perėjūnas su cirku apkeliavęs pusę pasaulio. Jis šmaikštus, mėgstantis humorą, tačiau doras ir sąžiningas žmogus. Jo provokuojantis personažas priverčia net kitaip pažvelgti į romų tautą“, — aiškino režisierius G. Šeduikis.

Pagrindinio herojaus vaidmenis šioje operetėje sukūrė žinomi tenorai Vaidas Vyšniauskas ir Mindaugas Zimkus.

Tačiau dėl intensyvaus darbo grafiko V.Vyšniauskas operetėje „Čigonų bajoras“ publikai pasirodys tik spalio 18 dieną. Premjeroje žiūrovai išvydo M. Zimkų.

Savo herojų operos solistas apibūdino ne tik kaip gyvenimo vėtytą ir mėtytą vyrą, bet ir kaip labai jautrios širdies žmogų.

Barinkajaus mylimosios Safi jausmus scenoje atskleidė Kauno trupės primadona Raminta Vaicekauskaitė. Scenoje žiūrovai išvydo ir kitus pamėgtus artistus: Gediminą Maciulevičių, Raimondą Baranauską, Raimondą Talat—Kelpšaitę, Moniką Sakalauskaitę, Žaną Voronovą, Ritą Preikšaitę, Giedrę Juknevičiūtę teatro chorą ir baleto šokėjus.

Operetės scenografas — Andu Dumitrescu, choreografas — Dainius Bervingis. Operetės muzikiniam veiksmui vadovavo dirigentas Virgilijus Visockis.

J. Strausso operetės „Čigonų baronas“ premjeros Kauno muzikiniame teatre taip pat vyks šeštadienį, sekmadienį ir spalio 3 dieną 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.