Knygos apie M. K. Čiurlionio seserį autorė: „Valeriją jis pravardžiavo Vilku ir Valkirija“

Bendradarbiavo su muziejaus vadovu

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 25, 2013, 7:05 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:25 AM

76 metų muziejininkė ir dailininkė M. Kulikauskienė pusšešto šimto puslapių leidinyje praskleidė didžiojo menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio sesers Valerijos Čiurlionytės-Karužienės gyvenimo uždangą.

Kaunietė su V. Čiurlionyte-Karužiene buvo puikiai pažįstamos. Drauge nei du dešimtmečius jos dirbo tuometiniame M. K. Čiurlionio muziejuje, rūpinosi didžiojo menininko darbų populiarinimu.

Po V. Čiurlionytės-Karužienės mirties M. Kulikauskienė įsteigė M. K. Čiurlionio draugiją. 2006 metais ji išleido šio dailininko piešinių, kompozicijų, eskizų ir grafikos darbų katalogą.

Rūpinosi brolio palikimu

Knygoje „Sesers rūpestis“ daugiausia dėmesio skiriama buvusios bendradarbės ir bičiulės veiklai, susijusiai su jos brolio M. K. Čiurlionio kūrybos išsaugojimu.

„Valerija nuo vaikystės labiau nei kiti broliai ir seserys domėjosi M. K. Čiurlionio kūryba. Būdama dar visai jaunutė, prie Vilniaus artėjant Pirmojo pasaulinio karo liepsnoms, lydėjo brolio kūrinius į Maskvą. Po to rūpinosi, kad jie būtų grąžinti į Lietuvą“, - pasakojo M. Kulikauskienė.

Knygoje atsispindi ir sudėtingas pokario laikotarpis, ir 1948-1950 metų M. K. Čiurlionio ideologinio teismo peripetijos, nepaprasti sunkumai atstatant Čiurlionių šeimos namus Druskininkuose, įkuriant juose muziejų.

M. Kulikauskienė šioje knygoje pristato ir niekur iki šiol neskelbtą pačios Valerijos tapybą, pateikia jos skelbtus ir nepublikuotus straipsnius, atsiminimus apie garsųjį brolį, laiškus, kitų žmonių prisiminimus apie ją.

Vaikai turėjo pravardes

„Per nuveiktus darbus atsiskleidžia ir žmogiškosios V. Karužienės savybės. Visi vaikai Čiurlionių šeimoje turėjo pravardes. Tai buvo vyriausioji sūnaus Mikalojaus Konstantino išmonė. Valerija, kuriai skiriama ši knyga, buvo vadonama Vilku arba Valkirija. Matyt, dėl ryžto ir tvirto charakterio“, - pasakojo knygos sudarytoja.

Jos teigimu, nepaisant to, V. Čiurlionytės-Karužienės laiškuose ir išlikusiuose dokumentų juodraščiuose pavyko aptikti daugybę romantiškų ir net poetiškų minčių.

Bendradarbiavo su muziejaus vadovu

Medžiagą apie V. Čiurlionytę-Karužienę knygos sudarytoja kaupė dviem etapais. Darbas prasidėjo, kai prieš keliolika metų ji pasiūlė Jadvygai Čiurlionytei parašyti prisiminimus apie seserį Valeriją.

J. Čiurlionytė parašė sesers biografiją su komentarais ir prisiminimais iki darbo muziejuje, kuriame Valerija įsidarbino 1945 metais.

Tuo metu M. Kulikauskienė kartu su ilgamečiu Druskininkų M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus vadovu Adelbertu Nedzelskiu susistemino V. Čiurlionytės-Karužienės muziejinio darbo medžiagą, ją papildė Čiurlionių tėviškės atkūrimo istorija, kita vertinga medžiaga.

1999 metais skaitytojai išvydo knygą „Valerija Čiurlionytė-Karužienė“, kurios sudarytojas buvo A. Nedzelskis. M. Kulikauskienė šioje knygoje buvo biografinės dalies autorė ir skyriaus „Mintys ant lapelių“ sudarytoja.

Liko neskelbtos informacijos

„Kai po kurio laiko permąsčiau V. Karužienės nuveiktų darbų svarbą, atidžiau susipažinau su jos dokumentų fondu, saugomu Vilniaus universiteto Rankraščių skyriuje, šeimos archyvu, globojamu Valerijos vaikaičio Kasčio Zakio, Kauno archyvu, kilo mintis parengti tęstinį leidinį“, - pasakojo kaunietė.

Pirmosios knygos apie M. K. Čiurlionio seserį sudarytojas pageidavo, kad į naująjį leidinį iš ankstesniojo būtų perkelta kuo mažiau medžiagos. Todėl jį ruošdama iš anksčiau surinktos informacijos M. Kulikauskienė panaudojo tik tai, ko nebuvo sudėjusi į pirmąją knygą.

Siekdama kuo daugiau sužinoti apie V. Čiurlionytę-Karužienę moteris ieškojo buvusių jos bendradarbių, pažįstamų, kurie mielai sutiko bendradarbiauti ir specialiai šiam leidiniui parašė prisiminimus.

M. Kulikauskienė taip pat ieškojo straipsnių spaudoje, analizavo M.K.Čiurlionio sesers rašytus ir gautus laiškus, asmens dokumentus, vartė nuotraukas.

Ar muziejininkė į knygą sudėjo viską, ką žinojo apie dailininko seserį, jos gyvenimą, darbus ir šeimą?

Moteris purtydama galvą sakė, jog ji dar turi neskelbtos informacijos. Tai patvirtino knygos „Sesers rūpestis“ pristatymo metu prisiminimais dalijęsi V. Čiurlionytės-Karužienės artimieji, buvę draugai ir pažįstami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.