Tarp perkamiausių knygų - užsienio autorių kūriniai

2012 metų perkamiausių knygų sąraše vyrauja užsienio rašytojų kūriniai, lietuvių autoriai sudaro apie 25 proc. Tarp dažniausiai 2012 metais įsigytų knygų – romanai ir vaikiškos knygos. Šiuos duomenis pateikia didžiausias Lietuvoje knygynų tinklas „Pegasas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2013, 11:51 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:16 PM

Perkamiausių knygų sąraše romanai sudaro apie 30 proc., vaikams skirtos knygos – 25 proc., keletą pozicijų užima saviugdai skirti leidiniai ir kulinarijos knygos.

Pasak knygynų tinklą „Pegasas“ valdančios bendrovės „ALG knygynai“ generalinės direktorės Lilijos Tolbatovos, praėjusių metų perkamiausių knygų statistika rodo, kad pagrindiniu knygynų lankytoju išlieka moterys, tačiau kiek keičiasi jų pirkimo įpročiai.

„Kaip ir kiekvienais metais, perkamiausi išlieka moteriški romanai ir vaikiški leidiniai, tačiau peržvelgus praėjusių metų tendencijas, galima daryti prielaidą, kad vis dažniau perkamos ir knygos, skirtos dovanoms, o ne paties pirkėjo poilsiui ar saviugdai“, - teigė L. Tolbotova.

Perkamumo rekordą praėjusiais metais pasiekė ir pirmoje populiariausių knygų sąraše vietoje atsidūrė Latvijos rašytojas Gundega Seja su „Auksine namų knyga“ - vadovu jauniems žmonėms, pradedantiems savarankišką gyvenimą.

Antroje vietoje liko tikrais faktais paremta garsia manekene tapusios afrikietės Waris Dirie gyvenimo istorija „Dykumų gėlė“, o trečioji vieta atiteko autorių Hanne Turk ir Rosanna Pradella kūriniui „Didžioji vaikų piešimo mokyklėlė“, skirtam vaikams nuo ketverių metų.

Populiariausių knygų dvidešimtuke tik ketvirtadalį sąrašo šiemet užima lietuvių pavardės. Tarp perkamiausių lietuviškų knygų pateko tokie kūriniai kaip Algimanto Čekuolio „Faktai ir šypsenos“, Kristinos Sabaliauskaitės „Silva rerum“, Beatos Nicholson „Kepinių knyga“ ir lietuviškų pasakų rinkinys „Pasakų skrynelė“. Pastarieji autoriai tarp populiariausių buvo ir 2011 metais, tačiau lietuviškų pavardžių sąrašas užpernai buvo papildytas ir Valdo Adamkaus memuarais, Filomenos Taunytės, Rasos Jurevičiūtės, Vitoldos Sofijos Glebuvienės kūriniais.

„Vargu ar galima teigti, kad lietuvių literatūrai knygynų lankytojai skiria mažiau dėmesio. Retesnį lietuviškų knygų pirkimą galėjo sąlygoti tai, kad nemažai mūsų šalies autorių kūrinių buvo išleisti praėjusių metų pabaigoje ir tiesiog nespėjo patekti tarp populiariausių“, - teigė „ALG knygynai“ vadovė.

2012 m. perkamiausių knygų dvidešimtukas

1. Gundega Seja Auksinė namų knyga

2. Waris Dirie, Cathleen Miller Dykumų gėlė

3. Rosanna Pradella, Hanne Turk Didžioji vaikų piešimo mokyklėlė

4. Richard Scarry Ką žmonės dirba visą dieną

5. Verena Wermuth Uždrausta žmona

6. Sandra Brown Liudytoja

7. Pasakų skrynelė

8. Algimantas Čekuolis Faktai ir šypsenos

9. Jo Šventenybė Dalai Lama, Jeffrey Hopkins Kaip pažinti save

10. Tony Payne Kurk ir spalvink. Nuostabūs darbeliai iš popieriaus

11. Kristina Sabaliauskaitė Silva rerum

12. Sandra Brown Ypatinga klientė

13. Paslapčių dienoraštis

14. Kristina Sabaliauskaitė  Silva rerum II

15. Beata Nicholson Beatos virtuvė: Kepinių knyga

16. Naujojo šaukšto receptai. Nuo sriubos iki deserto

17. John Gray Vaikai kilę iš dangaus

18. Martin Zimmermann Ar žinai? Išsilavinimo pagrindai

19. Antoine de Saint-Exupery Mažasis princas

20. Gary Chapman Penkios meilės kalbos. Kaip suprasti ir išmokti meilės kalbą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.