Į lietuvių kalbą išversto romano autorius M. Šiškinas: „Vagių piramidė Rusiją stumia į viduramžius“

„Rusijos režimo nenoriu remti jokiai būdais“, – pareiškė vienas garsiausių rusų rašytojų Michailas Šiškinas, kurio romanas „Laiškų knyga“ leidyklos „Vaga“ išleistas ir lietuviškai. „The Guardian“ pranešė, kad M. Šiškinas atsisakė dalyvauti knygų festivalyje „Book Expo Amerika“ Niujorke, nes jis nenori atstovauti „šaliai, kuri primena vagių piramidę ir kurioje klesti korupcija ir kriminalinis režimas.“

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 8, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:39 AM

M. Šiškinas iš pradžių priėmė pasiūlymą dalyvauti knygų festivalyje Niujorke, bet vėliau persigalvojo. „Aš atsisakau ne todėl, kad neturiu laiko, bet dėl etinių sumetimų“, – laiške jį į festivalį pakvietusiai Federalinei spaudos ir masinių komunikacijos priemonių agentūrai (vadinamajai Propagandos ministerijai) tvirtina rašytojas.

„Man, kaip rusui ir Rusijos piliečiui, gėda dėl to, kas vyksta mano šalyje, – teigia M. Šiškinas. – Jei į knygų mugę vykčiau kartu su oficialia delegacija ir naudočiausi rašytojo privalumais, tapčiau atstovu šalies, kurios politiką laikau pražūtinga ir kurios sistemą laikau nepriimtina.

Šalis, kurioje valdžią užgrobė korumpuotas ir nusikalstamas režimas, kuri primena vagių piramidę, kurioje rinkimai paversti farsu, kurioje teismai tarnauja valdžiai, o ne įstatymui, kurios kalėjimuose sėdi politiniai kaliniai, kurioje gauja uzurpuotojų priima protu nesuvokiamus įstatymus, stumiančius liaudį atgal į viduramžius, – tokia šalis negali būti mano Rusija.

Aš norėčiau atstovauti kitai Rusijai, mano Rusijai, šaliai be apgavikų, šaliai, kurios valdžia gintų individų, o ne korupcijos teises, šaliai su laisva žiniasklaida, laisvais rinkimais ir laisvais žmonėmis.“

M. Šiškinas elektroniniame laiške „The Guardian“ žurnalistui užsiminė, kad Propagandos ministerija, kviesdama į jam labai svarbią knygų mugę Amerikoje, norėjo jį paversti jos „žmogiškuoju veidu“, bet jis atmetė šį pasiūlymą, nes nenori jokiais būdais remti režimo.

M. Šiškinas gimė Maskvoje 1961 m. Pedagoginiame institute baigė vokiečių kalbą. Dirbo žurnalistu, kiemsargiu, asfaltuotoju, anglų ir vokiečių kalbų mokytoju. Nuo 1995 metų gyvena Šveicarijoje ir Vokietijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.