Tarp Nacionalinio diktanto konkurso nugalėtojų - „Lietuvos ryto“ žurnalistas (atnaujinta)

Antradienį minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo Nacionalinio diktanto konkurso nugalėtojus.

D. Grybauskaitė apdovanoja dienraščio „Lietuvos rytas“ sporto redaktorių G. Nenartavičių.<br>Dž. Barysaitė
D. Grybauskaitė apdovanoja dienraščio „Lietuvos rytas“ sporto redaktorių G. Nenartavičių.<br>Dž. Barysaitė
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 7, 2013, 5:37 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:56 AM

Prezidentės globojamame Nacionalinio diktanto konkurse dėl raštingiausio lietuvio vardo varžėsi daugiau kaip 3000 asmenų iš Lietuvos ir užsienio. Finale mokinių, suaugusiųjų ir užsienio lietuvių grupėse 15 dalyvių diktantą parašė be klaidų ar su viena klaida. Jie ir paskelbti nugalėtojais.

Tarp konkurso nugalėtojų ir dienraščio „Lietuvos rytas“ sporto redaktorius Gintaras Nenartavičius. Žurnalistikos mokslus baigęs vyras rašydamas diktantą padarė vieną klaidą ir užėmė trečią vietą.

„Norėjau įrodyti, kad ir žurnalistai yra raštingi“, - juokėsi G. Nenartavičius, paklaustas, kodėl dalyvavo konkurse.

Jis džiaugėsi, kad  mokykloje puikiai išmoko lietuvių kalbą.

Konkurse G. Nenartavičius dalyvavo antrą kartą.

Raštingiausia 2013 metų mokine tapo Milda Jundulaitė, Vilniaus licėjaus 10 klasės mokinė.  

I-ą vietą suaugusiųjų kategorijoje laimėjo kaunietė Vaida Višinskaitė, Kauno apylinkės teismo teisėjo padėjėja.

Nacionalinio diktanto finale varžėsi 64 dalyviai. Jie rašė Renatos Šerelytės tekstą „Gyvasis kultūros vanduo“. Suaugusiųjų ir moksleivių darbus mokytojų ekspertų komisija vertino atskirai.

Apdovanojo per Spaudos dieną

Pasak D. Grybauskaitės, minėdami Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, prisimename lietuviško žodžio draudimus, cenzūrą, prisimename tuos, kurie saugojo kalbą, padėjo išlaikyti ją mūsų lūpose, knygose, laikraščiuose, kurie jos mokė. Prezidentės teigimu, simboliška, kad šią dieną sveikiname Nacionalinio diktanto konkurso nugalėtojus ir kartu visus dalyvius.

„Esate puikus meilės lietuvių kalbai pavyzdys. Valstybės laisvei reikia laisvai ir drąsiai mąstančių žmonių, girdinčių vieni kitus, gerbiančių savo istoriją ir mylinčių savo kalbą“, - pabrėžė prezidentė.

Pilietinei visuomenei, D. Grybauskaitės teigimu, svarbu humanitarinis išsilavinimas ir raštingumas, formuojantys išmanią, kūrybišką, savarankišką ir atsparią išorės poveikiams asmenybę.

Lietuvių kalbos gyvybingumas priklauso ir nuo visų pasitikėjimo gimtosios kalbos kūrybinėmis galiomis, veiksmingos kalbos politikos ir lietuvių kalbos visaverčio gyvavimo daugiakalbėje Europos erdvėje.

Šalies vadovės teigimu, lietuvių kalba - šiuolaikiška XXI amžiaus kalba, kuri turėtų būti vartojama visose šiuolaikinėse erdvėse - nuo programinės įrangos, išmaniųjų telefonų iki visą pasaulį apraizgiusių informacijos žiniatinklių.

Kalbos statusą ir prestižą, pasak prezidentės, lemia ir tai, kaip kultūros, mokslo, verslo, žiniasklaidos ir politikos elitas kalba teatre, laidoje, biure, universitete ar parlamente.

„Kiekvienas mūsų galime kurti ir turtinti lietuvių kalbą pildydami Lietuvių kalbos žodyną, kurį pradėjo rašyti didysis kalbininkas Kazimieras Būga. Tai didelė atsakomybė ir pareiga“, - sakė šalies vadovė.

Nacionalinis diktantas - kasmetis suaugusiųjų ir mokinių raštingumo konkursas, kurį šeštus metus rengia savaitraštis „Atgimimas“.

Kasmet gegužės 7 dieną Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.