Klaipėdiečiai pagerbė prieš 20 metų pasaulį apiplaukusius buriuotojus

Tylos minute pagerbtas prieš porą metų miręs Rimas Dargis.

Į iškilmes jachta „Lietuva“ atplaukė (iš dešinės) A. Puslys, E. Maksvytis, S. Kudzevičius. G. Pilaitis. J. Gvazdaitis ir R. Ramanauskas.<br>A. Pilaitienė
Į iškilmes jachta „Lietuva“ atplaukė (iš dešinės) A. Puslys, E. Maksvytis, S. Kudzevičius. G. Pilaitis. J. Gvazdaitis ir R. Ramanauskas.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

May 19, 2013, 6:43 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:19 PM

Per trylika mėnesių trukusį žygį jachta įveikė 33 tūkst. jūrmylių (beveik 60 tūkst. kilometrų). Ilgiausias etapas nuo Panamos sąsiaurio iki Markizų salų (Polinezija) tęsėsi beveik mėnesį, įgula baiminosi, kad išseks gėlo vandens atsargos - pasiekus krantus jo tebuvo likę 60 litrų.

Švęsdama žygio 20-metį „Lietuva“ nuplaukė bene trumpiausią etapą - nuo Kruizinių laivų terminalo Danės upe iki Pilies tilto. Pasiekti iškilmių vietą Buriuotojų krantinėje, kur stovi istorinį žygį primenantis knechtas, sutrukdė pakeliamasis tiltas - daug metų neremontuotas įrenginys pajudintas gali subyrėti.

Į šventės vietą buriuotojai žygiavo lydimi Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestro maršų. Krantinėje susirinkę žmonės galėjo apžiūrėti stendus su pagrindiniais žygio faktais ir istorinėmis nuotraukomis. „Klaipėda - tai uostas, kuris jus išlydėjo. Klaipėda - tai uostas, kuris jus sutiko. Tai tas uostas, kuris jūsų nepamiršo ir prisimena jūsų žygdarbį“, - sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis įgulai įteikė Klaipėdos miesto vėliavą. Įgulos nariai buvo apdovanoti premjero Algirdo Butkevičiaus padėkos raštais.

Buriuotojus sveikino jūrinės įmonės ir organizacijos, o jie prisiminė pagrindinius žygio rėmėjus ir jiems padėkojo.

Tarp jų - buvęs Energetikos ministras Leonas Ašmantas. Šios minsterijos indėlis į žygio taupyklę buvo pats didžiausias. Kelionės idėją karštai palaikė Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas. Jam skirtą padėką atsiėmė dukra Laima Mertinienė.

Iškilmėse dalyvavo ir prisiminimais dalijosi šeši 1992 - 1993 metais pasaulį apiplaukę buriuotojai - kapitonas Steponas Kudzevičius, Ričardas Ramanauskas, Almantas Puslys, Gediminas Pilaitis, Juozas Gvazdaitis ir Egidijus Maksvytis.

Tylos minute pagerbtas prieš porą metų miręs Rimas Dargis.

Linas Ivanauskas, dar kartą apiplaukęs pasaulį jachta „Ambersail“, dabar buriuoja Karibų jūroje. Jonas Limantas sukūrė šeimą su vienintele žygyje dalyvavusia moterimi - Keiptaune prisijungusia JAV lietuve iš Bostono Reda Veitaite ir gyvena už Atlanto.

Buriuotojų krantinėje pirmą kartą skambėjo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos choro traukiamos jūreiviškos šanty dainos, grupė „Nervas“ atliko legendinę Kipro Mašanausko dainą „Kokia nuostabi, Lietuva, esi“.

Šventėje dalyvavo ir kiti „Lietuvos“ jachta buriavę žmonės - šio burlaivio denyje iš viso stovėjo daugiau kaip 300 įgulos narių.

Visi pageidaujantieji pasirašė storoje „Lietuvos“ kelionių knygoje odiniais viršeliais. Ji perduota Lietuvos jūrų muziejui, kur saugoma ir daugiau buriuotojų dovanotų relikvijų.

„Prieš 20 metų jachta „Lietuva“ plukdyta Lietuvos trispalvė daugelyje pasaulio uostų plevėsavo pirmąkart. Tada jie buvo geriausi mūsų šalies ambasadoriai: nešė pasauliui žinią, kad Lietuva vėl yra laisva. Todėl šis žygis svarbus ne tik klaipėdiečiams, bet ir kiekvienam lietuviui“, - sakė renginį organizavusios asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ valdybos narys prodiuseris Gintaras Bendžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Gruzija atmetė prezidentės veto. Kas toliau?