Teatrališka tapyba pasakoja apie moters jausmus

Sostinės tapybos studijoje-galerijoje RA eksponuojama tapytojos Aistės Gabrielės Černiūtės personalinė paroda „Rožės spalva“. Šios menininkės braižui atstovaujantys, jį charakterizuojantys tapybos darbai pačios autorės vadinami „dažažmogiais“. A. G. Černiūtės autorine technika sukurti darbai yra tarp koloristinės tapybos ir nedidelių mastelių skulptūros esantys objektai. Jie pasižymi spalvinių dermių paieškomis ir veiksmu trijų matavimų erdvėje. Paprastai tariant – tai tapyba, kurioje svarbu yra ir spalva, ir tūrinės apimtys. Rezultato siekiama ir formos, ir pasakojamuoju lygmeniu. Dėl pastarosios ypatybės A. G. Černiūtės tapyba yra artima teatrui ir lyrinei prozai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lota Balsytė

May 19, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:19 PM

Šį kartą „dažažmogiai“ pasakoja istorijas apie „Rožės spalvą“. Pasakojimai susiję su moters vidiniais išgyvenimais ir jausmais. Parodos lankytojai prisimins asociacijas su Umberto Eco “Rožės vardu”. "Rožės spalvų" moterys sukurtos iš spalvingų dažų ir skulptūrinių formų, jos bendrauja su gėlėmis, yra veikiamos jų arba pačios yra rožės.

Pasak dailininkės, rožės spalva yra rožiškai raudona, kvepianti, maištinga, pilna gyvybės ir meilės, taip pat ir kupina išdavystės, išsiskyrimo ir mirties – juk nėra rožių be spyglių.

“A. G. Černiūtė įkūnija moters vidinį pasaulį, jos jausmus ir lūkesčius, jos dramas ir melodramas, jos tragedijas ir retas gyvenimiškas komedijas. Rožės spalvų nutviekstas moters gyvenimas pasižymi liūdnomis ar bent jau lyrinėmis nuotaikomis, baigiasi mažorine gama ir viltimi”, - sakė menotyrininkas Vidas Poškus.

Tapybos paroda „Rožės spalva“ sostinės galerijoje RA (Pranciškonų g. 8) veiks iki birželio 5 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?