Tarptautinės muziejų dienos proga - dovana

Ką tik praūžusi Tarptautinė muziejų diena Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui buvo išties išskirtinė. Šia proga viešoji įstaiga Lietuvos išeivijos dailės fondas muziejui padovanojo net septynis Jono Rimšos (1903–1978) tapybos kūrinius bei vertingą iškarpų albumą apie J. Rimšos kūrybą ir veiklą anapus Atlanto. Šis naujas tyrinėjimų šaltinis leis dailės tyrinėtojams išsamiai susipažinti su menininko visuomenine bei parodine veikla.  Ši dovanojimo sutartis buvo pasirašyta gegužės 13-ąją - lygiai prieš 35 metus tą dieną mirė dailininkas J. Rimša.

J. Rimša. "Bolivijos žmonės".
J. Rimša. "Bolivijos žmonės".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2013, 1:26 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:24 AM

J. Rimša – vienas ryškiausių lietuvių išeivijos dailininkų, garsinusių Lietuvos vardą svetur. Jis nusipelnęs Bolivijos kultūrai, apdovanotas aukščiausiu iš civiliams skiriamų Andų kondoro kavalieriaus ordinu. Jam suteiktas Bolivijos valstybės garbės piliečio titulas (1950) ir garbės profesoriaus vardas (1974).

Šiuo metu M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12, Kaune) veikia J. Rimšos paroda „Bronziniai žmonės. Atskleidęs indėnų dvasią“.

Ši itin didelio lankytojų susidomėjimo sulaukusi paroda veiks iki rugsėjo 1 d. Joje apsilankiusieji gali susipažinti su dovanotais kūriniais bei visa didžiule kolekcija reikšmingų ir mums nepažįstamų Bolivijos ir indėniškojo periodo darbų, kurie išgarsino dailininką. Parengta ekspozicija padės giliau pažinti J. Rimšos kūrybos pasaulį ir įvertinti jo tapybos visumą.

Gegužės 28-ąją, antradienį, 17 val. parodoje „Bronziniai žmonės. Atskleidęs indėnų dvasią“ rengiamas susitikimas su žurnaliste Aurelija Almone Akstiniene . Apie spalvingą bei intriguojantį dailininko J. Rimšos gyvenimą papasakos jį pažinojusi ir daug metų laiškais bendravusi žurnalistė A. A. Akstinienė bei pristatys savo knygą „Užbūrė Alauše nuskendę varpai“.

Knygoje meistriškai ir labai emocionaliai atskleidžiama J. Rimšos turtinga gyvenimo istorija, prasidėjusi Lietuvoje, išsirutuliojusi Vienoje, Paryžiuje, Argentinoje, Brazilijoje, Bolivijoje, Taityje, Kalifornijoje. Tai – pasakojimas apie nenumaldomą aistrą menui, pasiaukojimą vardan užburiančios idėjos. Tik susipažinus su dailininko gyvenimu, visai kitomis spalvomis suskamba jo darbai, išryškėja siužetai, darosi suprantamos įvairių šalių kultūros įtakos.

Knygoje atskleidžiami ir dailininko ryšiai su Matu Menčinsku, jo draugystė su bendrapavardžiu Petru Rimša, jo bičiulystės (o gal meilės?) istorija su žymia Bolivijos poete Jolanda Bedrigal.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.