Publikos vertinimui - G. Kuprevičiaus baleto „Čiurlionis“ premjera

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre(LNOBT) penktadienį Giedriaus Kuprevičiaus dviejų veiksmų baleto

Scena iš baleto „Čiurlionis“.<br>M. Aleksa
Scena iš baleto „Čiurlionis“.<br>M. Aleksa
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 24, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:35 AM

„Labai troškau nevietinio choreografo - norėjau netikėto žvilgsnio, kitokio požiūrio į  Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, jo kūrybą ir asmenį. Baletas jokiu būdu nėra biografinis, nors visi jame veikiantys personažai realūs“, - teigė kompozitorius G. Kuprevičius.

Choreografui R. Bondarai svarbiausia buvę šiame balete atrakinti M. K. Čiurlionio asmenybę ir psichologinį portretą, atskleisti jį kaip žmogų, parodyti scenoje tikrų žmonių istorijas.

Scenografijos ir kostiumų kūrėjos lenkų dailininkės įkvėpimo ieškojusios M. K. Čiurlionio tapyboje. Jų sukurtoje scenografijoje daug šviečiančių vertikalių, primenančių stygas arba muzikos instrumento vidų, kurios rodo ir laipsnišką personažo psichologinės būklės kitimą. Kostiumų spalvos irgi primena M. K. Čiurlionio paveikslų koloritą, o veidrodinės grindys - nuoroda į menininko tapybos kūriniuose dažną atspindžio motyvą.

Baleto muzikinio vadovo Roberto Šerveniko nuomone, G. Kuprevičiaus stiprioji kūrybos pusė - muzika teatrui. Naujajame balete yra ir nemažai vokalo - dainuoja choras ir trys personifikuotos  M. K. Čiurlionio moterys.

Penktadienį ir sekmadienį baletą diriguos R. Šervenikas, o per šeštadienio premjerinį spektaklį prie dirigento pulto stos Mantas Jauniškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas