Valdovų rūmuose dvelkia įkurtuvėmis

Nuo 2002 metų statytuose Valdovų rūmuose praėjusią savaitę dar aidėjo paskutinius darbus atliekančių statybininkų balsai. O jau nuo pirmadienio juos pakeitė muziejininkai –  jie veža eksponatus ir lauks turistų antplūdžio. Specialistams Valdovų rūmų 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto salėse kiek daugiau nei per mėnesį teks įrengti istorinę-archeologinę ir atkurtų interjerų ekspozicijas ir lankytojams paruošti du pirmuosius maršrutus.

Dar porą mėnesių Valdovų rūmuose vyks darbai.<br>V. Balkūnas
Dar porą mėnesių Valdovų rūmuose vyks darbai.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

May 27, 2013, 2:10 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:32 AM

„Viskas iš anksto kruopščiai suplanuota, parengtos ekspozicinės schemos, todėl turėtume spėti”, – sakė Valdovų rūmų direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė.

Prie mūrų priderino polius

J. Karpavičienė įsitikinusi, kad į Valdovų rūmų įžengusius lankytojus sudomins išskirtinis architektūrinis ir konstrukcinis sprendimas, kai greta autentiškų mūrų pietiniame korpuse sukonstruoti gelžbetoniniai poliai. Šie į 18 metrų gylį įgręžti poliai atlieka pamatų funkciją ir kartu leidžia eksponuoti senųjų rūsių erdves.

Iš išorės žvelgdamas į renesanso stiliaus pastatą nė nepagalvotum, kad viduje jis saugo autentiškus pamatus, mūrus, menančius kunigaikščių Gedimino ir Vytauto laikus.

„Nesibaiminame pilkos šiuolaikinių konstrukcijų spalvos. Ji sudaro puikų kontrastą šiltai mūro spalvai. Apskritai Valdovų rūmų pastatas iš šiuolaikiškų medžiagų tėra archeologinio paveldo gaubtas”, – dėstė direktoriaus pavaduotoja.

Šulinį restauravo neišardę

Atkurtų Valdovų rūmų A dalyje lankytojams bus pasiūlyti du maršrutai.  Pirmasis pristatys rūmų istorinę ir architektūrinę raidą, o antrasis nusidrieks per jų menes su vėlyvosios gotikos, renesanso ir ankstyvojo baroko interjerais.

Rūsys ir pirmasis aukštas bus skirti archeologijai, istoriniams faktams. Kai kurie eksponatai bus demonstruojami pirmą kartą. Bus pristatomi valdovai, svarbiausi valstybės raidos faktai, iš viso pasaulio surinkta lituanistinė medžiaga, maketai, modeliai.

Čia bus eksponuojamas ir ilgiausiai, daugiau nei 10 metų, restauruotas radinys – 2002-aisiais rūmų sode rastas pušinis šulinys, skirtas vandeniui surinkti.

Svarbi detalė – šulinys nebuvo išardytas. Jį archeologai iškasė, iškėlė ir restauravo radimo vietoje. Radinys bus eksponuojamas šalia vietos, kur ir buvo aptiktas.

Kol kas šuliniui tinkamas mikroklimatas sukurtas tik aptvare, uždengtame polietileno plėvele.  Mat specialistai pastebėjo, kad įprastomis sąlygomis šulinio mediena pradėjo rasoti.

Kiekviena salė – skirtinga

Pirmojo maršruto ekspozicijoje bus pristatomi ir autentiški radiniai – buities reikmenys, statybinės architektūros radiniai, koklių kolekcijos. Remiantis šiais autentiškais radiniais Valdovų rūmuose atkurta grindų danga, rekonstruotos gotikos, renesanso ir manierizmo epochų krosnys.

Visa tai bus galima pamatyti antrajame maršrute.

Interjerų ekspozicija bus įrengta antrajame ir trečiajame rūmų aukštuose. Baldai, gobelenai ir paveikslai sukurs tam tikrą stilistinį ir funkcinį kiekvienos salės įvaizdį.

Lankytojams bus atviros ir renesansinės sosto salės, barokinio kabineto, gotikinio priesalio durys. Istoriniai interjerai taip pat primins, kad šiose salėse vyko svarbūs susitikimai, XIV–XVII amžiais iš čia buvo valdoma valstybė, buvo sprendžiami visai Europai arba net pasauliui svarbūs klausimai.

Vyks ES renginiai

Skaičiuojama, kad per dieną ekspozicijas galės apžiūrėti iki penkių tūkstančių žmonių. Taip bus, kai duris atvers visi rūmų korpusai.

Liepą bus atidaryta šiek tiek daugiau nei pusė rūmų, todėl muziejus per dieną galės priimti iki 2,5 tūkstančio lankytojų.

„Didelių eilių neturėtų būti, stengsimės lankytojams sudaryti komfortiškas sąlygas ir bičiulišką atmosferą”, – tvirtino Valdovų rūmų muziejaus vadovas Vydas Dolinskas.

Kol rūmuose vyks pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginiai, kai kuriomis dienomis muziejaus darbo laikas bus sutrumpintas, apie tai iš anksto informuojant lankytojus.

Dar nemažai darbų

Darbai porą mėnesių dar vyks rūmų B dalyje. Šios dalies darbų vertė – 75 mln. litų.

Valdovų rūmų B dalį sudaro 47 procentai viso statinio ploto. Tai yra šiaurinis pastato korpusas, dalis vakarinio ir rytinio korpusų.

Atkuriant Valdovų rūmų B dalį pirmiausia numatoma užbaigti vidinį rūmų kiemą – iškloti jį granito trinkelėmis. Taip pat stiklo ir metalo konstrukcija bus dengiamas aštuoniakampis vidinio kiemo bokštas.

Reikės baigti tvarkyti vidinio kiemo fasadų apdailą – juos nutinkuoti, nudažyti ir sudėti smiltainio apdailos elementus.

Atkurtoje B dalyje bus įrengta daugiafunkcė salė reprezentaciniams ir kultūros renginiams, nacionalinių ir tarptautinių parodų centras.

Vakarų korpuso rūsiuose veiks parodų erdvės, kuriose bus eksponuojami autentiški renesansiniai mūrai. Bus įrengtos dvi nuolatinės ekspozicijos, kuriose pristatomas rūmų muzikinis ir kasdienis gyvenimas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpio lituanistinis ir bendrasis Europos paveldas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.