Ironiškuose kūriniuose - Birštono kurhauzo linksmybės

Birštono gyventojai ir svečiai jau gali apsilankyti naujam gyvenimui prikeltame mediniame kurhauze. Čia atidaryta sarkastiško meno paroda ir surengti pirmieji koncertai. Poilsiautojams gera žinia ir ta, kad  kurhauze atgaivinama tradicija rengti senjorų šokių vakarus.

Prieš kelias dienas duris atvėręs atnaujintas Birštono kurhauzas - vienintelis išlikęs tokio tipo medinis pastatas Lietuvoje.<br>I. Skliutaitė
Prieš kelias dienas duris atvėręs atnaujintas Birštono kurhauzas - vienintelis išlikęs tokio tipo medinis pastatas Lietuvoje.<br>I. Skliutaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Lietuvos rytas")

2013-06-11 12:11, atnaujinta 2018-03-05 16:28

Prieš kelias dienas duris atvėręs atnaujintas Birštono kurhauzas - vienintelis išlikęs tokio tipo medinis pastatas Lietuvoje. Per kelerius metus restauruotas statinys pritaikytas kameriniams renginiams: koncertams, monospekliams, poezijos skaitymams, muzikos meistriškumo kursams, parodoms.

Atsižvelgiant į sanatorijų klientų poreikius, numatoma, jog netrukus kurhauze gros gyva muzika ir vyks šokių vakarai. Jie kurortuose įprastai sutraukia daugybę poilsiautojų, čia mezgasi pažintys ir aistringi meilės romanai.

Vilioja stilingas interjeras

Birštono kurhauzo kompleksas, kurį sudaro trys kultūros paveldo objektai - medinis kurhauzas, administracinis pastatas ir pastatas-archyvas, rekonstruotas ES struktūrinių fondų lėšomis už 4,8 mln. litų.

Kurhauze įrengta moderni scena, kameriniams renginiams skirta didžioji salė ir dvi erdvės, tinkančios  kūrybinėms dirbtuvėms ir parodoms.

Dažais dar kvepiančio kurhauzo interjeras labai stilingas. Keturi iš Italijos atvežti barokinio stiliaus šviestuvai sukuria savitą ir elegantišką apšvietimą, būdingą reprezentacinei salei. Dėl to čia gali būti rengiami ne tik kultūros renginiai, bet ir pasirašomos svarbios sutartys, organizuojami oficialūs susitikimai.

Žvelgė per erotikos prizmę

Kurhauzo atidarymo proga surengti koncertai ir pradėta eksponuoti pernai su šeima Birštone apsigyvenusio 33 metų menininko Martyno Gaubo sarkastiškų tapybos darbų ir skulptūrų paroda. Ji į vieną liniją originaliai ir improvizuotai sujungia praeitį ir dabartį.

Mintis sukurti iškirtinius darbus kelias dešimtis personalinių parodų Lietuvoje ir kitose šalyse surengusiam M. Gaubui kilo sužinojus apie galimybę naujai atidaromame kurhauze pristatyti dar vieną ekspoziciją.

Kurdamas tapybos darbus ir bronzines bei medines skulptūras autorius žvelgė per lengvą ironijos, erotikos, žaismo ir humoro prizmę.  Todėl visi jo įsivaizduojami personažai yra linksmi ir gyvybingi.

Autoriaus teigimu, tai, kas matoma dalyje tapybos darbų, kurorto salėje  vykdavo tuomet, kai nebuvo daiktų, be kurių šiandien  neįsivaizduojamas gyvenimas. Tai - mobilieji telefonai, nešiojamieji  kompiuteriai, internetas.

„Mąstydamas, įsivaizduodamas ir jausdamas, kaip prieš dešimtmečius  poilsiautojai Birštone galėjo gyventi, smagintis, kokiomis emocijomis  dalytis, atskleidžiau sukarikatūrintą požiūrį“, - kalbėjo savitą  humoro jausmą turintis M. Gaubas.

Pasišaipė ir iš savęs

Siekdamas, kad parodos lankytojams nebūtų nuobodu žvelgti vien į praeities realijas, keliuose paveiksluose autorius pristato šių dienų personažus. Kai kurie jų vaizduojami su katėmis, nes šie gyvūnai  menininkui siejasi su namais ir jaukumu.

M. Gaubas įsitikinęs, kad kurhauze turi būti jauku, o katės tai suteikia. Kurhauze jis nutarė eksponuoti ir pirmąjį autoportretą su kate.  Plačiai nusišypsoti verčiantis paveikslas puikiai dera šalia kitų  sukarikatūrintų veikėjų.

Nuotaikingą autoportretą menininkas tapė rankoje laikydamas veidrodį, todėl paveiksle išryškino tam tikras detales: akinius, ūsus, ausis ir net spuogus. Save M. Guobas pagražino ir mediniais karoliais bei ordinu.

Pro išlietas iš bronzos ir  išdrožtas iš medžio skulptūras taip pat neįmanoma praeiti nesišypsant. Jie labai išraiškingi, ironiški ir tikroviški.

Kurhauzas - šokių salė su bufetu

Vokiškos kilmės žodis kurhauzas reiškia ir kurorto poilsio namus, ir poilsio namų koncertų, šokių salę su bufetu.

Kurhauzai Palangoje, Druskininkuose ir Birštone buvo statomi XIX amžiaus viduryje ir pabaigoje. Jie tapdavo pamėgta poilsiautojų pramogų vieta.

Apie medinį Birštono kurhauzą rašoma nuo 1857 metų. XIX amžiaus pabaigoje jis įvardijamas kurhauzu, kurorto sale, kurioje buvo bufetas, šokių salė, stalo žaidimų, kortavimo stalai.

1863 metais kurhauzo didžiojoje salėje vyko vienas pirmųjų pasiruošimo sukilimui susirinkimų, kuriame dalyvavo Lietuvos ir Lenkijos kultūrinio elito atstovai.

Tarpukariu Birštono kurhauze veikė restoranas, buvo įrengta koncertų salė, atidaryta viena pirmųjų Lietuvoje dietinio maitinimo įstaigų.

Antrojo pasaulinio karo metu medinis kurhauzas nukentėjo nuo gaisro. Sovietmečiu jis buvo rekonstruotas ir įgavo modernesnę išraišką, medinės drožybos elementų. Jame įrengta sanatorinė valgykla.

2006 metais šis kurhauzas įrašytas į architektūros paveldo objektų sąrašą ir netrukus buvo pradėti jo atnaujinimo darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.