Lietuvos kūrėjai pirmininkavimo ES Tarybai pradžią paminėjo muge Maskvos centre

Liepos 1 d. Senajame Arbate Maskvoje dūzgė lietuviška mugė. Tai pirmas kartas, kai užsienio šalis rengia tokią mugę pačiame Maskvos centre. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga Lietuvos ambasadorius Rusijoje Renatas Norkus ir Maskvos J. Vachtangovo teatro vadovas režisierius Rimas Tuminas maskviečius pakvietė vienus prisiminti, kitus naujai susipažinti su lietuvių kultūra.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2013, 1:41 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:39 PM

„Norėjome įprasminti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžią, pristatyti maskviečiams ir miesto svečiams lietuviškos tautodailės darbus, maistą, folklorą, taip pat supažindinti su naująja menininkų kartą, – sakė ambasadorius R. Norkus. – Ieškojome tokios vietos, kurioje būtų didelis žmonių srautas, miesto kultūros židinys. Senasis Arbatas ir R. Tumino vadovaujamas J. Vachtangovo teatras – kaip tik ta vieta. Be to, šiuo metu jame kuria daug ryškių Lietuvos menininkų: Faustas Latėnas, Adomas Jacovskis, Anželika Cholina, Marius Jacovskis, Juozas Statkevičius. Režisierius su dideliu entuziazmu sutiko prisidėti prie šio renginio", - džiaugėsi ambasadorius.

Lietuvos ambasadorius Rusijoje R. Norkus teigė, kad jam buvo didelė garbė stovėti scenoje kartu su maestro R. Tuminu ir pristatyti jį kaip lietuviškos ir europietiškos kultūros nešėją.

„R. Tuminas sugebėjo sujungti nusipelniusius ir dar tik pradedančius karjerą Rusijos aktorius į vieną šeimą, – tvirtino ambasadorius. – Parodėme, kad čia yra dalis Lietuvos, kad nešame europinę kultūrą į Rusiją, nesame uždari. Renginyje dalyvavo Lietuvos žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, Rusijos ir Maskvos miesto aukšti pareigūnai, ambasadoriai. Paminėjome Kroatijos įstojimą į ES – tai taip pat svarbus istorinis momentas.“

R. Tuminas sakė esantis dėkingas ambasadoriui už šią iniciatyvą ir už įvertinimą. Visi teatro darbuotojai ir aktoriai buvo sukviesti į mugę. Režisierius nusijuokė nežinantis, kodėl tiek daug visko nupirko – ar iš baimės, ar iš laimės.

Maestro prisiminė, kaip atvyko čia dirbti – tada net pagalvoti negalėjo, kad kas nors leistų teatre, pačiame Maskvos centre, surengti tokį minėjimą. Atrodė, lyg buvo čia atsiųstas griauti rusų kultūros. Ir tik dabar, kaip teigia R. Tuminas, pradedama suprasti, kad režisierius ir jo bendražygiai čia dalijasi tuo, ką Lietuva turi geriausio.

Mugė Senajame Arbate priminė lietuvišką Kaziuką: su lietuviškais produktais, dirbiniais, folkloru. Rusai labai aktyvūs, jeigu kas nors patinka – būtinai įsigyja. Iki pietų prekiautojai pardavė beveik viską, ką buvo atsivežę. Vakare miesto valdžia, ambasadoriai, verslininkai, kultūros veikėjai buvo pakviesti į choreografės A. Cholinos spektaklį J. Vachtangovo teatre „Moterų krantas“.

„Džiaugiuosi renginio solidumu, – sakė choreografė. – J. Vachtangovo teatras šiuo metu neabejotinai yra kultūros centras, čia dirbantys rusų aktoriai išgyvena visiškai kitą, dar nepatirtą etapą.“

Pasak A. Cholinos, kultūra neturi sienų, o tai, kad šiame teatre visi jaučiasi mylimi, vadinasi viskas yra gerai.

Rudenį Valstybinio Vilniaus mažojo teatro iniciatyva į Lietuvą gastrolių atvyksta Maskvos akademinis J. Vachtangovo teatras. Žiūrovai galės išvysti du režisieriaus R. Tumino spektaklius - „Eugenijų Oneginą“ ir „Vėją tuopose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.