AGATA atlikėjams ir muzikos leidėjams už 2012-uosius išmokėjo 7 mln. litų

Muzikos atlikėjus ir leidėjus pasiekė atlyginimas už pernai Lietuvoje

Didžiausią atlyginimo dalį AGATA surinko iš muzikos transliuotojų.
Didžiausią atlyginimo dalį AGATA surinko iš muzikos transliuotojų.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 25, 2013, 1:22 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:09 PM

Šalies atlikėjams ir muzikos leidėjams atiteko didesnė pusė šio atlyginimo - iš viso 3,82 mln. Lt. Likusi suma bus išmokėta užsienio atlikėjams ir leidėjams, kurių muzika buvo naudojama Lietuvoje.

Suma tarp atlikėjų ir leidėjų buvo paskirstyta beveik po lygiai - atlikėjams atiteko 3,43 mln. Lt, o leidėjams - 3,6 mln. Lt. Šį lėšų pasiskirstymą lemia atlikėjų ir leidėjų tarpusavio sutartys. Be to, neretai tas pats muzikantas yra ir savo muzikos atlikėjas, ir leidėjas.

Didžiausią atlyginimo dalį AGATA surinko iš muzikos transliuotojų (televizijos ir radijo stočių) ir retransliuotojų - iš viso 2,8 mln. Lt.

Už viešą muzikos įrašų paskelbimą (grojant muzikos įrašus maitinimo ir apgyvendinimo įstaigose, taip pat viešuose renginiuose ir kitur - bet ne už gyvą muzikos atlikimą) šiemet surinkta ir paskirstyta 2,1 mln. Lt.

Ypač padidėjo atlyginimas, surenkamas už garso ir vaizdo laikmenų atgaminimą asmeniniais tikslais. Šiemet paskirstyta 2,1 mln. Lt - daugiau nei šešis kartus daugiau lyginant su praėjusiais metais. Šis atlyginimas išaugo po to, kai buvo atnaujintas pasenęs Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas. Į įstatymą buvo įtraukta, kad kompensacinis atlyginimas autoriams ir atlikėjams yra mokamas ne tik už technologiškai pasenusių laikmenų (pavyzdžiui, kompaktinių diskų, garso kasečių), bet ir už šiuo metu naudojamų laikmenų (atminties kortelių, mobiliųjų telefonų su turinio įrašymo funkcija ir kt.) pirkimą.

Padidėjo ir atlyginimas, surinktas už muzikos naudojimą interneto šaltiniuose. Pernai, kai buvo pradėtas rinkti, jis siekė 7,9 tūkst. Šiemet - jau 18,2 tūkst.

Konkrečiam atlikėjui ar muzikos leidėjui išmokėtas atlyginimo dydis priklauso nuo to, kaip dažnai ir kur jo muzika buvo naudojama būtent per praėjusius metus. Jei atlikėjas tapo nebe toks populiarus arba jo įrašus mažiau grojo daugiausia atlyginimo išmokančios komercinės televizijos ar radijo stotys, gali būti, jog jo gauta suma šiemet bus mažesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.