Festivalį „Vasara 2013“ Druskininkuose lydėjo rusų kalba

Druskininkuose laureatų apdovanojimu sekmadienį baigėsi beveik mėnesį trukęs pirmasis tarptautinis teatro festivalis „Vasara“, pavadintas dar ir režisieriaus Rimo Tumino vardu. Užsimota plačiai. Festivalis pakvietė tris garsių pavadinimų teatrus iš Maskvos - tai buvo svečių programa, kurioje vaidino garsūs aktoriai.„Vasarą“ vainikavo Rusijos armijos teatras su Liudmila Čiursina.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė, "Lietuvos ryto" teatro apžvalgininkė

2013-08-12 19:07, atnaujinta 2018-03-01 23:58

Dvi savaites truko konkursinė programa. Porą dienų - moksleivių ir studentų spektakliai. Visi pasirodymai vyko „Eglės“ sanatorijoje ir„SPA Vilnius SANA“ - festivalio rengėjų erdvėse.

Vienija tik rusų kalba?

Krito į akis „Vasaros“ rusiškumas. Nors būta spektaklių iš Baltarusijos, Moldovos, Armėnijos, vis dėlto dauguma vaidinusių trupių - iš Rusijos.

Tai galima suprasti dėl dviejų priežasčių. Rusija - gero teatro šalis, kur yra iš ko rinktis. Be to, Druskininkuose nuolat poilsiauja rusakalbiai svečiai, nebūtinai iš Rusijos. „Rusų kalba vienija mūsų klientus“, - pripžino Eglė Rukšėnaitė, „SPA Vilnius SANA“ rinkodaros direktorė.

Išties - užteko nors vieną vakarą įžengti į festivalio renginį, kad nebesuprastum, kokioje valstybėje esi. Gal jau Rusijoje?

Spektakliai - be vertimo

R.Tumino laboratorijoje - keliolika režisierių vien iš Rusijos. Spektakliai vyko be vertimo, nors Lietuvoje yra žmonių, kurie rusiškai nesupranta. Festivalis ne jiems?

Nuo scenos su publika būdavo bendraujama rusiškai ir be vertimo.„Vasaros“ meno vadovas Olegas Jefremovas prieš kiekvieną spektaklį pranešdavo, kad tęsiamas „naš fiestival“ (lietuviškai - „mūsų festivalis“) ir vardydavo žiuri narius.

Lietuvių aktorius Eglę Gabrėnaitę, Regimantą Adomaitį ir Vladą Bagdoną jis pristatydavo nebeegzistuojančiais sugriuvusios imperijos titulais - nusipelniusi Lietuvos SSR artistė, SSRS liaudies artistas, SSRS valtybinės premijos laureatas.

Gavęs pastabą O.Jefremovas liovėsi minėti SSRS ir pareiškė nuo scenos:„Nežinojau, kad šie apibūdinimai Lietuvoje uždrausti.“

Žiuri vadovo nuomonė

Pažiūrėjus „Vasaros“ repertuarą, galima buvo ir suabejoti, kad Rusija - gero teatro šalis. Buvau ten tik vieną konkurso savaitę, tačiau įsitikinau, kad atranka - silpniausia „Vasaros“ dalis. Būta gėdingų duobių, visiškai mėgėjiškų pasirodymų.

Tačiau išdidžiai galiu pasakyti, kad gerieji festivalio įspūdžiai susiję su lietuvių teatro kūrėjais - tai atsispindi „Vasaros“  apdovanojimuose. Su žiuri pirmininku profesoriumi iš Rusijos Aleksejumi Bartoševičiumi kalbėjomės apie stipriausius festivalio spektaklius.

Jis išskyrė groteskišką Gabrielės Tuminaitės „Emiliją Galoti“, kurią vaidina „Sovremennik“ teatras: „Kad rimtai žiūrėtum į Gottholdo Ephraimo Lessingo XVIII a. tragedijos prasmę, reikia pirmiau per ironiją užgesinti jos pompastiką - tai ir padarė Gabrielė.

Aktoriai nuostabiai įvaldė pusiau parodijinį stilių - pompastikos neliko. Tai jaunos kartos požiūris, be jokių seniokiškų romantiškų vertybių. G.Tuminaitės spektaklis - viena festivalio puošmenų.“

Didžiuliu malonumu profesorius pavadino lietuvių kilmės režisieriaus Olego Žiugždos spektaklį „Pikų dama“, sukurtą Gardino lėlių teatre:„Smagu, išradinga, tiesiog džiaugsmas širdžiai. Matyti, kad spektaklį kūrė išsilavinę ir subtilūs žmonės. „Pikų dama“ sužavėjo visus: ir publiką, ir žiuri, ir mane.“

Režisierių Paulių Ignatavičių, Vilniaus Mažojo teatro spektaklio „Dostojevskis vaikams“ autorių, A.Bartaševičius vertina už kūrybinę drąsą, nes jis padarė „nuoseklų jausmingą vadinimą“.

„Tai sąmoningas priešinimasis ironiškam, skeptiškam pasaulio suvokimui, kuris vyrauja tarp jaunų žmonių. Sugebėjimas eiti prieš srovę daug pasako apie režisieriaus kūrybinį tvirtumą. Ir aktorių trijulė vaidino nuostabiai“, - kalbėjo A.Bartoševičius.

Teatro festivalio „Vasara“ laureatai

Pagrindinį prizą pelnė O.Žiugždos spektaklis „Pikų dama“ iš Gardino lėlių teatro.

Geriausias režisieriaus darbas - G.Tuminaitės „Emilija Galoti“, pastatyta Maskvos teatre „Sovremennik“. Šis spektaklis pelnė dar du prizus - už scenografiją apdovanotas A.Jacovskis, už kostiumus pagerbta N.Ivančik.

Geriausias vyro vaidmuo - Gustavas-Konradas, sukurtas aktoriaus R.Podoliako spektaklyje pagal A.Mickevičiaus „Vėlines“ (rež. R.Kudzmanaitė, Baltarusijos nepriklausomas teatras „Č“).

Geriausias moters vaidmuo - A.Šataitės vaidyba P.Ignatavičiaus spektaklyje „Dostojevskis vaikams“ Vilniaus mažajame teatre.

Geriausias muzikinis sprendimas - režisieriaus A.Ogariovo idėja sujungti A.Tarkovskio poeziją su F.Schuberto muzika spektaklyje„Stebuklas su dagiliu“ (Maskvos teatras „Škola dramatičeskogo iskustva“).

Geriausias aktorių ansamblis - J.Bušinos, A.Daniševskajos ir K.Morozovos trio spektaklyje „Liubka“ (Sankt Peterburgo teatro kompanija„Otkrytoje prostranstvo“).

Už šiuolaikinį žvilgsnį į šių dienų gyvenimą apdovanotas A.Jankevičiaus spektaklis „Gronholmo metodas“ Lietuvos rusų dramos teatre.

Žiuri pirmininko specialusis prizas teko Orenburgo dramos teatro aktoriui V.Bucharojui už Kaimyno vaidmenį spektaklyje „Labai paprasta istorija“ (rež. R.Israilovas). Šiam kūriniui atiteko ir žiūrovų simpatijų prizas.

Žiuri ir festivalio rengėjai įsteigė du specialiuosius prizus už ilgametį nuoširdų ir sąžiningą darbą kultūros srityje. Jie skirti aktoriams L.Čiursinai ir R.Adomaičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.