Milijoniniai turtai – iš meno

Nors Lietuvoje populiaru manyti, kad menas – ne pragyvenimo šaltinis, o tik maloni laisvalaikio veikla, pasaulyje yra menininkų, kurie ne tik išgyvena iš kūrybos, bet ir turi sukaupę nemažą kapitalą. Turtingiausių šiuolaikinių menininkų penketuką paskelbė internetinis šaltinis „Wealth-X“. Pirmąją vietą jame užima britų menininkas Damienas Hirstas, kurio turtas šiandien siekia 350 milijonų JAV dolerių (apie 875 mln. litų).  Jo praturtėjimo istorija prasidėjo 2008 metais, kai D.Hirstas tapo pirmuoju menininku, kuris užuot nešęs savo darbus į galerijas, pardavė savo darbų kolekciją per „Sotheby's“ aukcioną. Kolekcijos, pavadintos „Beautiful Inside My Head Forever“, kaina per aukcioną pakilo iki įspūdingos sumos – 198 milijonų JAV dolerių sumos ir viršijo visus ligtolinius vieno menininko aukciono rekordus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2013, 3:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:22 PM

D.Hirstas (g.1965 m.) – vienas garsiausių Didžiosios Britanijos menininkų, ryškiausia figūra tarp grupės „Young British Artists“ menininkų, kurie nuo 1990 metų vyrauja britų meno scenoje. Pagrindinė jo darbų tema – mirtis. Garsiausi menininko kūriniai – daug skandalų sukėlusi darbų serija „Natural History“, kurioje muziejiniuose stenduose pristatomi formaldehide užkonservuoti gyvūnai – ryklys, ėriukas ir kiti.

Antrą ir trečią pozicijas turtingiausių menininkų penketuke dalijasi amerikietis tapytojas, grafikas bei skulptorius Jasperas Johnsas (g.1930 m.) ir velsietis portretų tapytojas Andrew Vicari (g.1980 m.). Jų turtas vertas 210 milijonų JAV dolerių (525 mln. litų).

2006 metais ekspresionisto J.Johnso tapybos darbą „False Start“ privatus kolekcininkas įsigijo už 80 milijonų JAV dolerių. Tai  didžiausia suma, kuri kada nors buvo sumokėta už gyvo menininko paveikslą.

Prancūzijoje dirbantis iš Velso kilęs menininkas Andrew Vicari turtėja tapydamas turtingiausių ir įtakingiausių žmonių portretus. Vienu metu jis buvo paskirtas oficialiu Saudo Arabijos karaliaus dailininku. Ilgą laiką A.Vicari buvo menkai žinomas savo šalyje, tačiau 2004 metais pelnė turtingiausio Didžiosios Britanijos menininko titulą.

Ketvirtąją ir penktąją vietas pasidalijo dar du amerikiečiai – Jeffas Koonsas (g.1955 m.) ir Davidas Choe (g.1976 m.), kurių turtas siekia 100 milijonų JAV dolerių (250 mln. Litų).

J.Koonsas įkvėpimo semiasi iš kičo ir popkultūros. Jo darbai – vieni brangiausių šiuolaikinių menininkų kūrinių. Jis išgarsėjo XX a. devintajame dešimtmetyje ir savo studiją-fabriką įkūrė garsiajame Niujorko Soho rajone. Dabar menininkas yra prezidentas korporacijos „Jeff Koons LLC“, turinčios 135 darbuotojus. Šią korporaciją galima pavadinti šiuolaikinio meno fabriku. Menininkas savo darbus kuria kompiuterio ekrane, o korporacijos darbuotojai įgyvendina visus jo sumanymus.

1988 metais J.Koonsas sukūrė keturias žmogaus dydžio paauksuotas Michaelo Jacksono skulptūras su beždžione, o 2001 vieną jų pardavė už 5,6 milijono dolerių. 2007 metais jo „Širdis“ „Sotheby's“ aukcione buvo parduota už 23,6 mln. JAV dolerių ir tapo brangiausiu gyvo autoriaus aukcione parduotu meno kūriniu.

Korėjiečių kilmės amerikietis tapytojas ir grafičių kūrėjas D.Choe išgarsėjo savo figūriniais darbais, kurie tyrinėja aistros, degradacijos bei egzaltacijos kupiną pasaulį, ir pateikia jį žiūrovui savitu „purvinu stiliumi“, kaip jį praminė pats autorius. 2007 metais vienas socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjų Markas Zuckerbergas jam pasiūlė ištapyti naujo „Facebook“ biuro sienas. D.Choe paprašė jam sumokėti ne doleriais, o „Facebook“ akcijomis, kurios vis labiau populiarėjant šiam socialiniam tinklui sukrovė jam nemažą turtą.

Parengė Rūta Mikšionienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.