Švėkšnoje - beveik du kartus viršytas žibintų moliūguose rekordas

Siekis žūt būt viršyti pernykštį moliūgų žibintuose rekordą Švėkšnos ir jos apylinkių gyventojų entuziazmą šiemet uždegė kaip parakas. Bet nedaug kas tikėjosi, jog per nepilną valandą, praėjusią nuo šventės atidarymo, jis bus viršytas beveik du kartus. 1006 moliūgai - tiek „dalyvavo“ šventėje.

Švėkšnoje - moliūgų šventė.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Švėkšnoje - moliūgų šventė.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Oct 31, 2013, 9:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:37 PM

„Jūsų numeriai – 901 ir 902, prašom, neškite į alėją, ten, kur dar likę tamsios vietos“, - prie įėjimo į Švėkšnos grafų Pliaterių parką šį vakarą sutiko ir išpjaustytus moliūgus bei jų kūrėjus užregistravo pedagogė Jūratė. Ir šypsojosi – šimtai kūrinių ir tūkstančiai Švėkšną užplūdusių moliūgų-žibintų parodos žiūrovų džiugino, nes buvo visiems įdomūs.

„Iš aplinkinių ūkių ūkininkai krūvą moliūgų atvežė, o po vieną ar kelis išpjaustė ir atnešė ne tik Švėkšnos, bet ir Šilutės, Saugų, Klaipėdos, Vilniaus ir kitų kraštų gyventojai“,- sakė registratorė.

Tuo tarpu kelias nuo Saugų penkių kilometrų spinduliu iki Švėkšnos buvo kimšte užkimštas riedančių į miestelį automobilių. Nors centrinė aikštė ir gatvės jau nebetalpino visų transporto priemonių, jos grūdosi į kiemus, užtvėrė šaligatvius. Tai buvo įrodymas – pernai Švėkšnoje pradėta kurti šviesos, sklindančios iš žibintų jūros moliūguose, magija išsiliejo ir užbūrė daugybę žmonių. Pernai Visų šventųjų dienos išvakarėse apsilankiusieji Švėkšnoje (Šilutės r.), pirmą kartą čia rengtoje šventėje „Mes - už šviesą“, liko sužavėti jos sumanytojų, rengėjų ir dalyvių kūrybiškumu.

Iš 668 subrendusių moliūgų šio miestelio vaikai ir suaugusieji bei atvykę svečiai išskaptavo įvairiausių formų ir dydžių figūras, kurių ertmėse įžiebė jaukias ugneles. Išdėliojo temstant tuos unikalius savadarbius žibintus kaskadomis aplink grafų Pliaterių parko tvenkinį, kurio centre stovi kelis šimtmečius šį kraštą valdžiusių didikų palikimas – skulptūra medžioklės ir augmenijos (romėnų mitologijoje ) deivei Dianai.

Tiek daug moliūgų-žibintų Lietuvoje iki tol niekas nebuvo uždegęs. Švėkšnos akcija „Mes-už šviesą“ pakliuvo į šalies rekordų knygą. Vaizdas buvo įspūdingas. Skambėjo susikaupimui nuteikianti klasikinė muzikai, kuri sklido iš kito parko pakraščio, iš kavinės „Viesulas“ kiemo.

„Bet mes pernai neturėjome specialiai šiam renginiui paruoštų patiekalų, tad susigriebėme šiemet. Kūrėme savo kulinarinius unikumus visos kavinėje dirbančios moterys – Jūratė, Rasa ir aš“, - žurnalistei penktadienį pasakojo „Viesulo“ bendrasavininkė Aušra Martinkienė.

Jos vyras Antanas ir Švėkšnos pedagogas, technologijų mokytojas Vaidotas Didžiūnas, pernai organizavę pirmąją grafų Platerių parko alėjų puošybos moliūgais-žibintais akciją , šiemet vėl tapo šios tradicijos tęsimo iniciatoriais.

„Šviesų bangomis apjuosim dar didesnę parko teritoriją, nei pernai, kad neužmirštamas įspūdis liktų ilgam“, - sako Aušra Martinkienė.

Švėkšnos moksleivės šiemet prekiavo alėjose savo gamintais moliūgų keksiukais, po litą – už vieną. Iš trisdešimties jaunų moliūgų, užaugintų Martinkų darže, „Viesulo“ kavinės moterys paruošė moliūgų sriubą, moliūgų blynelius, vištienos ir moliūgų troškinį, kepsnius „moliūgėlis“, moliūgų keksiukus ir desertą „moliūgų tinginys“.

Prie šių patiekalų siūlė gilių kavos ir ginkmedžio arbatos.

Ginkmedis – taip pat grafų Pliaterių palikimas, augantis parke, vilos „Genoweffa“ teritorijoje. Vilą ir teritoriją apie ją Martinkai ir Paulauskai 11 metų išsinuomojo iš grafienės Felicijos Laimės Broel- Pliaterienės patikėtinio, kuris neprieštarauja, kad parkas tarnautų visuomenės poreikiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.