Džiazmenai irgi turi įnorių

Nors džiazo atlikėjai laikomi kuklesniais negu popmuzikos žvaigždės, ir jie kartais turi sunkiai įgyvendinamų norų. Tai jau žino ir ketvirtadienį Vilniuje prasidėjusioo festivalio „Vilnius Mama Jazz” rengėjai. Iki sekmadienio truksiančiame festivalyje pasirodys per dešimt žinomų užsienio ir Lietuvos džiazo grupių bei atlikėjų. Ketvirtadienį Lietuvos rusų dramos teatre festivalio pradžią paskelbė du skirtingų kartų saksofonininkai su savo grupėmis – jaunosios džiazo scenos atstovas Miguelis Zenonas iš Puerto Riko ir veteranas Ernie Wattsas iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Sekmadienį festivalį baigs garsus kubietis Gonzalo Rubalcaba, pelnytai vadinamas vienu geriausių džiazo pianistų pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Nov 15, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:49 AM

Vienas festivalio rengėjų Kristijonas Bartoševičius „Lietuvos rytui” sakė, kad gautuose muzikantų reikalavimų sąrašuose kasmet būna eilučių, kurios priverčia išsižioti.

Reikalauja įspūdingo draudimo

Penktadienį Rusų dramos teatre gros viena madingiausių šių dienų džiazo grupių iš JAV „Snarky Puppy”. Sprendimas pakviesti ne vyresnės kartos vilkus, o trisdešimtmečius muzikantus pasiteisino – į šį koncertą išpirktos visos vietos, į prekybą paleista papildomai bilietų stovėti.

Tačiau prieš atvykdami muzikantai nuolat kartojo vieną reikalavimą – jie turi būti apdrausti nuo pirmojo žingsnio, Lietuvoje žengto iš lėktuvo, iki paskutinės mūsų šalyje praleistos minutės.

„Yra standartinis kelionių draudimas, bet to, atrodo, nepakanka. Teko kreiptis į draudimo specialistus – jie irgi nustebę. Atrodo, grupei reikia keliolikos skirtingų draudimo rūšių – atskirai kelionėms mašina, buvimui teatre ir taip toliau”, – stebėjosi K.Bartoševičius.

Su savo naujausia grupe „Volcan” atvykstantis G.Rubalcaba džiazo pasaulio užkulisiuose garsėja sudėtingu charakteriu ir reiklumu. Muzikantas sutinka gyventi tik penkių žvaigždučių viešbutyje, bet būna atvejų, kai atvykęs vis tiek užsimano kraustytis kitur.

Viena priežasčių, dėl kurių koncertas vyks Kongresų rūmuose, – ten stovintis fortepijonas.

„Gonzalo reikia labai aukštos klasės instrumento, toks Lietuvoje yra tik šiuose rūmuose, o jo gabenti kitur neleidžiama”, – sakė K.Bartoševičius.

Pageidauja retų gėrimų

Festivalis „Vilnius Mama Jazz” rengiamas dvyliktą rudenį – per tą laiką jo rengėjai prisižiūrėjo visko.

Pavyzdžiui, prieš keletą metų festivalyje grojusi žvaigždžių rinktinė, suburta gitaristo Johno McLaughlino ir pianisto Chicko Coreos, pareikalavo užkulisiuose įrengti virtuvę – kiekvienas muzikantas laikosi griežtos dietos.

Pernai festivalyje viešėjęs garsus JAV būgnininkas Chrisas Dave’as atsiuntė pageidavimų sąrašą, kuriame buvo įrašyta konkrečios rūšies tekila. Ja Lietuvoje neprekiaujama.

„Ją galima tik gabentis iš užsienio. Bet atvažiavęs jis numojo ranka ir pasakė, kad jam tinka bet koks alkoholis. Daug ko prisigalvoja vadybininkai”, – stebėjosi K.Bartoševičius.

Vienam užsienio muzikantui buvo griežtai reikalaujama atgabenti „Fender Rhodes” vargonus – gana retą instrumentą. Tačiau atvykęs jis pareiškė, kad tuo instrumentu negros – mat tą dieną jo nuotaika kitokia.

„Buvo ir prašymas parūpinti retą mikrofoną arfai įgarsinti. Vargome, ieškojome, o atvažiavę muzikantai tą mikrofoną patys atsigabeno.

Na, bent jau pageidavimų išnešti odines sofas iš užkulisių dėl meilės gyvūnėliams kol kas nebuvo”, – juokavo K.Bartoševičius.

Lietuvių artistai – klube

Pagrindinius festivalio koncertus klube „Tamsta” papildys vėlyvojo vakaro džiazo renginiai ir improvizacijų sesijos.

Čia gros žinomi įvairių kartų Lietuvos džiazo ir jam giminingos muzikos atlikėjai – Neda ir Vytauto Labučio kvartetas, „Fun Clock”, „Soul Moustache”, „The Proof Quartet”, Arvydo Jofės kvartetas.

Išskirtinio dėmesio nusipelno V.Labučio kvarteto koncertas su Neda. Žinomi muzikai šių metų liepą išleido naują kompaktinę plokštelę. Vos išleistas albumas buvo pristatytas koncertuose Ispanijoje, Vengrijoje, Lenkijoje.

Netrukus jis bus pristatytas ir Švedijoje, o pristatymas Lietuvos publikai įvyks „Vilnius Mama Jazz” koncerte.

„Tvirtai žinome, ką norime pasakyti festivaliu. Sudarome programą taip, kad patenkintume kuo įvairesnius lūkesčius. Manau, šiais metais tai vėl pavyks”, – vylėsi festivalio įkūrėja Judita Bartoševičienė.

Ji pranešė apie dar vieną naujieną. Nuo gruodžio kiekvieno mėnesio 13 dieną bus rengiami specialūs „Vilnius Mama Jazz” koncertai. Taip bus primenama, kad kitais metais festivalis vyks tryliktą kartą. Pirmajame serijos koncerte pasirodys grupė „Sheep Got Waxed”.

Biudžetas – susitraukęs

Festivalio rengėja užsiminė, kad renginio finansinė padėtis sudėtinga – pavyzdžiui, nepavyko rasti lėšų atvykstančių garsių atlikėjų meistriškumo pamokoms, kurias jie vestų studentams.

„Už tai artistams irgi yra mokama, ir nemažai”, – sakė J.Bartoševičienė.

Ji atskleidė, kad šiuo metu festivalio biudžetas – apie pusę milijono litų.

„Prieš penkerius metus tai buvo milijonas. Bet keičiasi ir mūsų koncepcija. Anksčiau orientavomės į garsius vardus, daugelį dešimtmečių žinomus atlikėjus, nes norėjome įsitvirtinti. Prieš ketverius metus pradėjome ieškoti įdomių jaunų vardų”, – aiškino J.Bartoševičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.