„Nuostabiąja žeme“ vadinamą Rytų Prūsiją pristato šio krašto dailininkų paroda

Pasak parodos kuratorės Kristinos Jokubavičienės, šis rinkinys yra unikalus, kadangi buvo sukauptas vos per keletą metų ir užpildė baltą šio krašto dailės istorijos dėmę, apie kurią žinojome tik fragmentiškai - faktais, o ne vaizdais.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 21, 2013, 7:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:45 AM

Pasak parodos kuratorės Kristinos Jokubavičienės, šis rinkinys yra unikalus, kadangi buvo sukauptas vos per keletą metų ir užpildė baltą šio krašto dailės istorijos dėmę, apie kurią žinojome tik fragmentiškai - faktais, o ne vaizdais.

„Dabar jau galima pasakyti, kaip atrodė Rytų Prūsijos dailė, pamatyti jos visumą, pažinti atskirus dailininkus“, - sakė K.Jokubavičienė.

Paroda pavadinta „Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje XIX-XX a. pirmos pusės tapyba iš Aleksandro Popovo rinkinio“.

Rinkinio savininkas A.Popovas - Rytų Prūsijos dailės mylėtojų draugijos „Nidden“ pirmininkas. Draugija pradėjo savo darbą 2009 metais. Šiuo metu šiame rinkinyje jau sukaupta per tūkstantį darbų.

Parodos kuratorė pasakojo, jog „Nuostabiąja žeme“ šį kraštą pavadinti sumanė ne šios parodos organizatoriai - taip ją vadino ir čia kūrę, ir gyvenę dailininkai, taip apibūdindami krašto nepakartojamą gamtą: ne vien Kuršių neriją, bet ir tolimesnius krantus - Sembos pakrantes, Aismares, krašto gilumoje įsiterpusius ežerus, upes, girias.

Daugelis parodoje eksponuojamų dailininkų į šį krašto atkeliavo išgirdę apie nepaprastą jo grožį. Šie menininkai - egzotiškų kraštų mėgėjai, kurių kelionė čia XIX amžiuje buvo sudėtinga - tuo laiku čia nutiestas pašto kelias dažnai buvo pusiau paniręs vandenyje, keliautojų laukė ir kiti iššūkiai.

Pasak parodos kuratorės, šiuos sunkumus atpirko neeiliniai šios žemės vaizdai ir peizažai. Nepaisant po Antrojo pasaulinio karo pasikeitusios šio krašto geopolitinės padėties, kultūros ir meno erdvė, pasak jos, nežino sienų ir ribų, tad krašto žemė išlieka viena nuostabiąja žeme.

Paveikslai, nutapyti aliejumi, tempera, akvarelės, pastelės atspindi ryškiausius Rytų Prūsijos dailės istorijos reiškinius - Karaliaučiaus meno akademiją ir Nidos dailininkų koloniją.

Paveikslų galerijoje eksponuojami meno akademijos dėstytojų ir mokinių darbai. Čia taip pat galima aptikti unikalų reiškinį - paveikslus, tapytus jau po Antrojo pasaulinio karo, kai dailininkai neteko galimybės čia apsilankyti, tad tapė iš atminties vaizdinių.

2009 metais Klaipėdoje įkurtos draugijos „Nidden“ tikslas - dailės darbų, sukurtų Rytų Prūsijoje ir pasakojančių apie regiono gamtą, praeitį, gyventojus, paieškos, rinkimas bei sklaida.

Sudėtinga Rytų Prūsijos istorija užmarštin nunešė daugelio čia kūrusių dailininkų vardus, didžioji dalis kūrinių buvo prarasta, dalis jų pateko į privačias rankas ir tik vienas kitas - į muziejus.

Draugija jau surengė per dešimt parodų Nidoje, Rusnėje, Karaliaučiuje, Klaipėdoje ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.