Tautiškumo pamokos su aktore V.Kochanskyte

„Jaučiu pareigą literatūrinėmis-muzikinėmis programomis priminti tautai tuos, kurie puoselėjo lietuvybę“, – teigia aktorė Virginija Kochanskytė, parengusi programą „V.Kudirka – žmogus misterija“. Pasiklausyti jos sekmadienį vilniečius ir sostinės svečius kviečia Lietuvos muzikų sąjunga, tęsianti renginių ciklą „Susitikimai Vilniaus rotušėje“. Aktorės V.Kochanskytės, pianistės Ingos Maknavičienės, styginių kvarteto „Musica Libera“ ir dainininko Liudo Mikalausko parengta programa padės  naujai atrasti nepelnytai primirštą kūrėją – rašytoją, poetą, publicistą, muziką, valstybininką, himno autorių. Popietės programa – tai unikali proga išgirsti retai atliekamus V.Kudirkos muzikinius bei literatūrinius kūrinius, prisiliesti prie iškilaus kūrėjo gyvenimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:22 AM

Remiasi autentiška medžiaga

V.Kochanskytė yra parengusi ne vieną programą pagal lietuvių ir pasaulio literatūros ir meno klasikų kūrybą, kurią pristato ne tik didmiesčių salėse, bet ir atokiausiuose Lietuvos kampeliuose.

Tarp jų – programos apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, Ievą Simonaitytę, Balį Sruogą, V.Kudirką ir kitus. Kiekviena programa – to, kas dar nepažįstama, atvėrimas sau ir kitiems, kurie laukia, domisi, tiki.

„Kalbėti apie kūrėjus visada stengiuosi remdamasi autentiška medžiaga. Laiškų, dienoraščių fragmentus ir originalią kūrybą renku taip, kad dėliotųsi kuo išsamesnė kūrybos ir gyvenimo mozaika. Siekiu, kad programos būtų įdomios ir jaudintų klausytoją lig širdies gilumos“, – sako aktorė.

Parodo dar nepažintą žmogų

Dauguma klasikų yra trafaretiškai mitologizuojami. Ko gero, ir V.Kudirka daug kam atrodo lyg paminklas, stovintis Vilniuje priešais Vyriausybės rūmus: sustingęs bronzoje, kiek išdidus, žvelgiantis virš minios. Tokį jį sukūrė V.Kochanskytės vyras skulptorius Arūnas Sakalauskas.

Aktorė linkusi griauti mitus, atverti likimo blaškomų, aistringų, dangų ir pragarą pažinusių kūrėjų sielas. Ir scenoje viską apgaubti patrauklia teatrine forma, kad visa, ką patiria prisilietimuose prie išskirtinių asmenybių, prie jų kūrybos, išgirstų ir patirtų kiti.

„V.Kudirka buvo tikrai ne monumentas, o poetiškos sielos, turintis humoro jausmą ir apskritai įvairiapusiško talento žmogus. Skaitydama V.Kudirkos laiškus, tekstus supratau, kad jis buvo tikras energijos šaltinis, kompanijos siela, energinis centras. Norėjau griauti stereotipą, ką nuolat darau, kad jis buvo nuobodus – jis buvo to meto dendis.

Dvaro, draugų salonuose buvo mėgstamas, mylimas, kaip rašo liudininkai, lenkaitės jam krito tiesiog „po širdim“. Jis nuostabiai bendravo, kalbėjo, buvo aristokratiškų manierų. Jis visa tai išpuoselėjo, nors buvo tikras kaimo vaikas. Kuriant programą man norėjosi pabrėžti jo energiją, vitališkumą, erotizmą. Pačia giliausia prasme.

Laisvos Lietuvos idėją jis iškėlė kaip fakelą ir laikė. Be to, dar parašė „Tautišką giesmę“ – mūsų tautos himną. Taigi kokios jėgos, kokios potencijos jis turėjo!“ – apie atradimus kuriant programą „V.Kudirka – žmogus misterija“ žurnalistei Snieguolei Dovidavičienei yra pasakojusi V.Kochanskytė.

Pagerbs ir K.Donelaitį

Su įvairiomis literatūrinėmis programomis po Lietuvą keliaujanti aktorė sako nepastebinti, kad tų, kurie domisi poezijos skaitymu, mažėtų: įvairiausio amžiaus žmonės klausosi poezijos ir valandą, ir dvi.

Todėl aktorė nesiliauja ieškojusi naujų autorių. Šiemet su dainininku L.Mikalausku ji planuoja programą, skirtą Kristijono Donelaičio jubiliejui. Tai – „Metų“ fragmentai, lietuvių rašytojų ir poetų kūryba, kurią įkvėpė „Metai“, aranžuotos lietuvių liaudies dainos.

Popietė „Žmogaus misterija. Dedikacija Vincui Kudirkai“. Sausio 19 d. 16 val. Vilniaus rotušė. Įėjimas laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.