Į Vilnių atkeliavo ir „Sevilijos kirpėjo“ žirklės!

Nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) scena alsuos Ispanijos kaitra ir džiaugsmingais gatvės ritmais. Balandžio 11-13 dienomis publika čia išvys naują Gioacchino Rossini komiškos operos „Sevilijos kirpėjas“ spektaklį, kuriam jėgas pirmą kartą suvienijo LNOBT ir San Francisko (JAV) opera.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-08 18:29, atnaujinta 2018-02-14 19:18

Tačiau kūrinio statytojų komanda – ispaniška. Tai – jau dirbęs šioje scenoje režisieriaus Emilio Sagi bei choreografės Nuria Castejon tandemas bei scenografas Llorenc Corbella ir kostiumų dailininkė Pepa Ojangur. 2010-aisiais ispanai atgaivino Vilniuje „Figaro vedybas“, o dabar skleis Sevilijos aromatą G.Rossini opera.

Svečiams ir lietuvių artistams vadovauja spektaklio muzikos vadovas ir dirigentas Julius Geniušas. Anot jo, klausytis „Sevilijos kirpėjo“ visada – didžiulis malonumas. Ši opera sklidina gerų emocijų ir humoro. Tačiau pasiekti muzikavimo lengvumo ir džiaugsmingo polėkio – sudėtinga užduotis artistams.

„Ši muzika reikalauja iš dainininkų didelių techninių gebėjimų – tikslumo, surasti taiklią emociją, štrichą, kad pasažai neskambėtų kaip paprasčiausi dainavimo pratimai ir gamos“, – aiškino maestro, nuo vaikystės mėgstantis šią operą, daugybę kartų ją matęs dar senajame teatre J.Basanavičiaus gatvėje.

Kiti spektaklio kūrėjai pabrėžė siekę perteikti scenoje šiltą ir gyvybingą Sevilijos atmosferą – neapsikrovę išankstinėmis užduotimis, daug improvizavę repeticijose.

„Scenoje bus daug juoko, džiaugsmo, spalvų, flamenko, – žadėjo Vilniuje režisierių pavaduojanti N.Castejon. – Visi šios operos personažai tarpusavyje susiję ir labai svarbūs, todėl atsipalaidavusių scenoje nebus“.

Anot choreografės, „Sevilijos kirpėjas“ primins kino filmą – prieš žiūrovų akis atsivers judri Sevilijos gyvenimo panorama: „Vienu metu vyks daug dalykų, ypatingą Sevilijos koloritą perteiks spalvingos detalės“. Solistai, kas kiek sugeba, judės flamenko stiliumi.

Ispanišką dvasią atspindės ir spektaklio kostiumai bei scenografija, kuriems buvo pasitelktos būdingos Andalūzijai spalvos – mėlyna, balta, įvairių atspalvių geltona. „Siekėme autentikos, grožio ir paprastumo“, – teigė kostiumų dailininkė P.Ojangur.

San Francisko operoje „Sevilijos kirpėjo“ premjera įvyko 2013-ųjų lapkritį ir buvo įvertinta kaip sąmojingas, elegantiškas, smagus spektaklis. Į Vilnių jau atkeliavo visas jo rekvizitas – net ir amerikietiškos žirklės!

Premjeroje Vilniuje pasirodys dvi solistų sudėtys, tad spektakliai bus skirtingi. Mat, dainininkų tvirtinimu, ši opera teikia daug erdvės improvizacijai – kiekvienas artistas gali kurti savo vaidmenį savitai, tik jam būdinga maniera.

Pagrindinį Figaro personažą įkūnys rusų baritonas Pavelas Jankovskis ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas Mindaugas Rojus. Rozinos vaidmenį pirmą kartą savo karjeroje atliks iš motinystės atostogų neseniai sugįžusi Joana Gedmintaitė bei Julija Stupnianek. Grafą Almavivą kurs tenorai Tomas Pavilionis ir Mindaugas Zimkus.

Muzikos mokytojo Don Bazilijaus partiją premjerai rengęs Liudas Mikalauskas įšoks į skubiai išmoktą Rozinos globėjo Daktaro Bartolo vaidmenį. Jį atliks ir teatro senbuviai Vladas Bagdonas bei Arūnas Malikėnas. Liudas Norvaišas ir Egidijus Dauskurdis dainuos Don Bazilijų.

„Sevilijos kirpėjas“ - dažnai Lietuvoje rodoma opera. Pirmą kartą ji buvo pastatyta Kaune 1924 metais. Dabartinis pastatymas – jau septintasis.

G.Rossini operos "Sevilijos kirpėjas" premjera LNOBT - balandžio 11 ir 12 d. 18.30 val., balandžio 13 d. 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.