G.Kuprevičiaus viešos paskaitos - po 40 metų pertraukos

Kompozitorius Giedrius Kuprevičius ragina visuomenę negailėti pinigų ir laiko savišvietai ir kultūrai. Tokios mintys ketvirtadienio vakarą Kauno technologijos universiteto Kultūros centre nuskambėjo akademinei bendruomenei bei kauniečiams po 40 metų pertraukos surengtoje pirmojoje atviroje Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureato G.Kuprevičiaus paskaitoje iš ciklo „Menas ir technologijos“.

Kompozitorius G.Kuprevičius Kauno technologijos universitete pradėjo viešų paskaitų ciklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kompozitorius G.Kuprevičius Kauno technologijos universitete pradėjo viešų paskaitų ciklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2014, 3:56 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:33 AM

Paskaitoje Richardo Wagnerio technikos labirintuose“ G.Kuprevičius pabrėžė, kad šiuo metu teatre įsitvirtina naujo tipo estetika, visuose procesuose dalyvauja technologijos.  Kompozitorius ragino žmones negailėti laiko bei pinigų kultūrai ir stebėti pokyčius, domėtis naujovėmis teatre.

„Kviečiu jus: pirkite brangius bilietus į operas, negailėkite pinigų! Patirkite naujų stiprių įspūdžių. Šiandieną aš norėjau atversti tik mažą „Meno ir technologijų“ puslapį – R.Wagneris ir labirintai, kuriais jis klaidžiojo“, – kalbėjo G.Kuprevičius.

G.Kuprevičius ne tik nagrinėjo, kaip vokiečių kompozitoriaus kūryba atrodo šiuolaikinių technologijų pasaulyje, bet ir rodė įvairias šiuo metu meno erdvėje naudojamas technologijas, vis užduodamas auditorijai retorinį klausimą: „O kas bus toliau?“.

Antroji minėto ciklo paskaita „Liturginės muzikos matrica. Kalėdų laikas“ vyks gruodžio pradžioje.

Visai neseniai kompozitorius G.Kuprevičius buvo Kauno technologijos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas. Atsisakęs etatinio darbo universitete, ryšių su akademine bendruomene jis nenutraukė.

„Laikausi susitarimo bendradarbiauti su universitetu. Taip atsirado viešų paskaitų ciklas. Tai – neatlygintina veikla, bet, manau, kad ji tikrai reikalinga ne tik visuomenės švietimui. Labai svarbu yra pati universitetinė idėja, kad žodžiai „Kaunas – universitetinis miestas“ nebūtų tušti. Iš dalies toks ir yra vienas iš mano viešų paskaitų ciklo tikslų“, – sakė kompozitorius naujienų agentūros ELTA korespondentei.

Kitų metų vasarį G.Kuprevičius kvies kauniečius padiskutuoti apie „Elektronikos spindesį bei skurdą“, vėliau – apie „Kultūrų technologijų kultūrą“. Balandžio pradžioje numatoma atvira G.Kuprevičiaus paskaita „Ornitologijos metamorfozės. Velykų laikas“, gegužę – „Ne tik muzikos instrumentų pjūvis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.