Dokumentinio filmo kūrėjai vedžioja po dangaus sodus

Kovo 25 d.  Klaipėdos etnokultūros centre bus pristatomas dokumentinis filmas „Dangaus sodai“. Renginyje dalyvaus filmo scenarijaus autorius, režisierius, operatorius ir prodiuseris Algirdas Tarvydas, etnologė, sodų rišėja Marija Liugienė, etnologas, dailėtyrininkas dr. Vytautas Tumėnas.

Tautodailininkė M.Liugienė – sodų rišėja.<br>V.Balkūno nuotr.
Tautodailininkė M.Liugienė – sodų rišėja.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2015, 11:03 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:02 PM

„Dangaus sodai“ – 2014 m. sukurtas ilgametražis meninės dokumentikos filmas apie lietuviškus sodus. „Sodai“, „senosios tradicijos“, „šiaudai“ – raktinės šio filmo sąvokos, kurioms apibūdinti neužtenka žodinės išraiškos, todėl pasitelkiama vaizdinės ir garsinės priemonės – tautodailininkų dirbtuvėse kabantys sodai ir sodo papuošalai, pirmosios respublikinės sodų parodos ir gamtos vaizdai.

Sodus, šiuos svarbius paprotinės dailės objektus, seniau pasidarydavo patys šeimos nariai. Šiandien juos riša tautodailininkai ir pavieniai rišėjai, kurių gretos kasmet gausėja tokių entuziastų kaip Vilniaus etninės kultūros centro darbuotoja M.Liugienė pastangomis. Ji buvo ir šio filmo kūrimo iniciatorė.

Pagrindiniai filmo veikėjai yra sodų rišėjos, taip pat etnologai ir baltų kultūros tyrinėtojai Jonas Vaiškūnas ir V.Tumėnas.

Rišėjos iš įvairių Lietuvos regionų pasakoja apie sodų kūrimo procesą – rišimo būdus, žaliavą, savo santykį su sodais, ką duoda sodų rišimas joms pačioms. Rodomi jų rišti sodai ir sodų papuošalai – žvaigždutės, saulutės, paukšteliai, angeliukai. Filme parodomas sodų pritaikymas per įvairias šeimos šventes:  krikštynas, pirmąją Komuniją ir vestuves.

Šiandieną mūsų modernioje visuomenėje sodai vėl pasidarė populiarūs, jie tapo nacionalinio pasididžiavimo dalyku. Sodai reprezentavo Lietuvą ir per jos pirmininkavimą Europos Sąjungai.

Filmą įgarsino kompozitorius Algimantas Apanavičius, montuotojas Vaclovas Nevčesauskas. Filme panaudota įrašai iš tarptautinio festivalio „Skamba skamba kankliai“, „Vidury lauko grūšelė“ ir kitų Vilniaus etninės kultūros centro rengtų koncertų. Sutartines atlieka folkloro ansambliai „Ratilio“ ir „Kūlgrinda“. Nuskamba ir archyvinis liaudies dainininko Petro Zalansko rugiapjūtės dainos įrašas.

„Dangaus sodus“ kūrė žinomas operatorius ir režisierius A.Tarvydas, daugelyje savo filmų demonstruojantis lietuvių prigimtinės kultūros išmanymą ir ištikimybę bei meilę jai (filmai „Marija Alseikaitė-Gimbutienė“ 1993 m., „Jurgis Dovydaitis. Palikimas“ 1998 m., „Norbertas Vėlius. Čia ir ten“ 2003 m. ir kt.).

Filme pirmą kartą bandoma pažvelgti į šį unikalų Lietuvos paveldą iš įvairių pusių – buitinės, paprotinės ir apeiginės.

„... Patyrusios sodnų augintojos spinduliuoja vidinę šviesą, kurios sunku nepajusti. Šis darbas lyg pats pasirenka žmones – netyriems ir dar nepasiruošusiems, pernelyg materialiems net mintis neateina domėtis sodnų rišyba, jų auginimu. Tačiau gavęs dovanų ar pirkęs sodną, žmogus pamažu ima skaidrėti, valytis. Vidinės savybės ima atsiskleisti lyg savaime, be jokių pastangų. Svarbu, kad sodnas kabėtų namuose. Jis yra puikiausia gimtadienio dovana artimam žmogui.“ (Gintaras Ronkaitis).

Dokumentinio filmo „Dangaus sodai“ pristatymas. Kovo 25 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras (Daržų g. 10).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.