Surastas nežinomas impresionisto Claude'o Monet paveikslas

Nežinomas ankstyvasis prancūzų impresionisto Claude'o Monet paveikslas rastas Didžiojoje Britanijoje. Apie tai trečiadienį pranešė britų laikraštis „The Guardian“.

Atrastajame C.Monet paveiksle nupiešti Havro prieplauka ir švyturys.
Atrastajame C.Monet paveiksle nupiešti Havro prieplauka ir švyturys.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 24, 2015, 5:47 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 2:08 PM

Paveikslą surado Jonathanas Greenas, Londono Richardo Greeno galerijos direktorius. 2014 metais Paryžiaus aukcione jis įsigijo du retus C.Monet darbus – pasteles, o vėliau aptiko, kad prie vienos jų pritvirtinta dar viena pastelė. Paslėptajame paveiksle nupiešta prieplauka ir švyturys Havre, Normandijoje, – vietovėje, kurioje užaugo dailininkas.

„Mes be galo džiaugiamės, – sakė „The Guardian“ J.Greenas. – C.Monet pastelės labai retos. Jūs patys galite čia matyti C.Monet žavėjimąsi šviesa.“

Visus tris paveikslus 1924 metais dailininkas vestuvių proga padovanojo Anne Marie Durand-Ruel, dailininko agento Paulo Durand-Ruelio anūkei. Paveikslus saugojo šeima, Paryžiaus aukcione jie pirmą kartą pasirodė viešumoje. Pirmieji du paveikslai buvo įtraukti į Danielio Wildensteino C.Monet pastelių katalogą. Trečiąjį, rastą J.Greeno, jau oficialiai įregistravo ir jo autentiškumą patvirtino Wildensteino institutas.

Ekpertai mano, kad visi trys atvaizdai sukurti 1868 metais. „Tai labai ryškus jo gyvenimo laikotarpis. C.Monet dar nežinomas impresionistas, bet jau mato pasaulį savo išskirtiniu žvilgsniu“, – sakė Susan Morris, Richardo Greeno galerijos vyresnioji mokslinė bendradarbė.

Paveikslus bus galima pamatyti „Masterpiece 2015“ („Šedevrų paroda 2015“) – meno mugėje, kuri bus atidaryta Londone birželio 25-ąją. Mugėje bus eksponuojami darbai iš daugiau kaip pusantro šimto galerijų. C.Monet pastelės bus parduodamos kartu už 1,4 mln. svarų sterlingų.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.