Istorijos mįsles gliaudo kaip riešutus

Kaip žuvo kunigaikštis Žvelgaitis? Kokia nuodėmė slėgė Jogailos sąžinę? Kaip karaliaus Mindaugo žudikas tapo šventuoju? Atsakymus į šiuos ir daug kitų klausimų rasite knygoje „Istorijos detektyvai“.

V.Savukynas į savo knygą sudėjo daug iki šiol negirdėtų faktų.
V.Savukynas į savo knygą sudėjo daug iki šiol negirdėtų faktų.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė („TV antena“)

Jun 7, 2016, 12:50 PM, atnaujinta May 22, 2017, 6:00 PM

Virginijus Savukynas (42 m.), jau trejus metus laidoje „Istorijos detektyvai“ (LRT televizija) gvildenantis įvairius Lietuvos istorijos faktus, savo surinktą medžiagą suguldė į knygą – ją išleido leidykla „Alma littera“.

„Reikėjo 30 metų skaityti istorijos knygas, kad galėčiau sukurti tokią laidą ir parašyti knygą“, – sakė kultūros antropologijos studijas baigęs V.Savukynas.

Laidoje „Istorijos detektyvai“ jis nardo po įvairius Lietuvos istorijos laikotarpius, bet naujoje knygoje susitelkė į vieną – viduramžius, XIII–XIV amžius.

„Daugeliui atrodo, kad viduramžiais nieko nevyko, nieko apie juos nežinome, neišliko šaltinių, bet tais laikais išties yra nutikę daug įdomiausių istorijų“, – sakė knygos autorius.

Viena seniausių knygoje – kunigaikščio Žvelgaičio žygis į Estiją, iš kurios grįždamas susidūrė su žiemgalių ir Livonijos kariuomene, pralaimėjo ir jam buvo nukirsta galva (1205 m.).

„Žiemgaliai su lietuviais kaudavosi ir prekiaudavo galvomis“, – tų laikų papročius priminė istorikas.

O kunigaikštis Dangerutis, patekęs į nelaisvę, Cėsių pilyje dabartinėje Latvijos teritorijoje nusižudė – pasimovė ant kalavijo. Mažai kas žino ir tai, kad Vytauto sesuo ištekėjo už be penkių minučių Plocko vyskupo – pamatė vienas kitą ir įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio.

Pačiam V.Savukynui skaitant šaltinius buvo netikėta sužinoti, kad Jogaila, apie kurį rašoma kaip apie taikaus charakterio, švelnų žmogų, savo rankomis Kaune nukirto galvą vokiečių ordino riteriui.

„Manau, šią knygą turi perskaityti visi dabartiniai Lietuvos politikai. Dar XI amžiuje lietuviai buvo grobis, mokėdavo duoklę, o jau XII amžiaus pabaigoje ir XIII amžiuje tapo galingiausia jėga, kurios bijojo aplinkiniai kraštai.

Įvyko proveržis, kažkas juos sutelkė ir jie pradėjo diktuoti madas. Tai turėtų įkvėpti ir mus siekti proveržio. Mes tai galime, kaip moko istorija“, – įsitikinęs knygos „Istorijos detektyvai“ autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.