Publikos pamėgti spektakliai dar sykį primins Vytautą Kernagį

Didelio pasisekimo sulaukę Vytauto Kernagio fondo spektakliai „Sriuba“ ir „Baltas sodininkas“ šventiniu laikotarpiu sugrįžta į teatro scenas.

Scena iš spektaklio „Baltas sodininkas“.
Scena iš spektaklio „Baltas sodininkas“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2016, 5:39 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:11 PM

Eseisto Mikalojaus Vilučio raštų motyvais kurtas monospektaklis “Sriuba“ humorą bei autoironiją supina su egzistencinėmis įžvalgomis. O „Baltas sodininkas“ kviečia bent šiek tiek praverti duris į maestro V.Kernagio vidinį pasaulį ir primena, kad jo vardas vis dar gyvas.

Pjesės „Sriuba“ bendraautoris Vytautas V.Landsbergis sakė, kad M.Vilučio esė jį sužavėjo savo bravūra, autoironiška dievoieška, kultūrinio konteksto vertinimais. Juose gausu ir kiekvienam žmogui atpažįstamų psichologinių situacijų – meilės, mirties, vienatvės, išprotėjimo baimės.

„Vieni jame suras rimties, susikaupimo ir temų apmąstymams apie gyvenimą, o kiti kikens matydami, kad tos įžvalgos balansuoja ties absurdo riba. M.Vilutis iš vienos tonacijos į kitą pereina neperspėdamas. Net nepastebi, kada baigiasi rimtieji sakiniai ir prasideda parodija“, – sakė V.V.Landsbergis.

Pjesę ne tik rašęs, bet ir spektaklyje vaidinantis Gediminas Storpirštis išskiria M.Vilučio kūrybos sąžiningumą. Anot jo, tai talentingas, darbštus ir kuklus žmogus, kurio nueitas gyvenimo kelias suintriguos daugelį. Anot jo, M.Vilučio mintys savyje bando pažaboti paradoksą. Jos talpios, pilnos komiškų momentų, autoironijos, įvardijimų, kuriuos dažnas pagalvoja ramybės valandėlę. Pačiam aktoriui šis spektaklis tapo pirmuoju savęs išbandymu naujame žanre – monospektaklyje.

V.Kernagio gyvenimo motyvais pastatytą „Baltą sodininką“ jo režisierius V.V.Landsbergis vadina ne biografine pjese, o žmogaus, kuris niekada nepakluso dogmoms ir štampams, sceniniu portretu.

Spektaklyje jauną, revoliucingą ir maištingą maestro įkūnija aktorius Ainis Storpirštis. Jis pabrėžė, kad jį visada žavėjo savitas V.Kernagio požiūris į gyvenimą. Tai žmogus, kurio istorijoje pilna įsimintinų įvykių. Dalis jų nuteikia optimistiškai, o kita – melancholiškai.

„Žinoma, scenoje atkartoti V.Kernagio žavesio paprasčiausiai neįmanoma. Juk ir sakyti, kad maestro buvo būtent toks, o ne kitoks, ir galvojo būtent taip, o ne kitaip, negalima. Niekas to iki galo nežino. Spektaklyje norime atkreipti dėmesį į tam tikrus jo gyvenimo įvykius, supažindinti žiūrovus su tam tikromis aplinkybėmis, kurios formavo jo asmenybę“, – sakė A.Storpirštis.

Spektaklis „Baltas sodininkas“. Gruodžio 30 d., sausio 4, 5 d. Vilnius, Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažoji salė.

Monospektaklis „Sriuba“. Gruodžio 21 d. Kaunas, Kamerinis teatras. Sausio 3 d. Vilnius, Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažoji salė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.